«داعش ضعیف» ابزار مقابله با مقاومت

این روزها صحبت از مبارزه آمریکا با داعش بسیار است. برخی آن را جدی می‌پندارند و برخی دیگر معتقدند که این مساله هیاهوی بسیار برای هیچ است و بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد.
کد خبر: ۹۳۲۱۳۹
«داعش ضعیف» ابزار مقابله با مقاومت

یکی از منتقدین مبارزه آمریکا با داعش از درون جامعه آمریکایی و جمهوریخواهان هستند.

جمهوریخواهان کنگره آمریکا روز پنجشنبه با انتشار گزارش تحقیقات خود، ارتش این کشور را به تحریف واقعیت‌های جنگ با داعش متهم و اعلام کردند که در بیان دستاوردهای ائتلاف ضد داعش اغراق شده است.
به نظر می‌رسد اینجا دو مساله را باید از همدیگر تفکیک کرد. یکی گزارش اخیر پنتاگون درباره خسارات و تلفات داعش که گفته می‌شود برخی دست‌کاری‌ها در آن صورت گرفته و دیگری رویکرد آمریکا در مبارزه با تروریسم بویژه در خاورمیانه است.

به نظر می‌رسد آمریکا به طور مستقیم و غیرمستقیم در شکل‌گیری داعش نقش داشته است. این کشوربا پشتیبانی به اصطلاح گروه‌های سکولار یا میانه رو در سوریه تجهیزات و تسلیحاتی را به بهانه ارسال برای این گروه‌ها به داعش داد البته این روزها هم ما در صحنه سوریه با انواع و اقسام گروه‌های تکفیری مواجه هستیم که آمریکا از آنها به عنوان گروه‌های میانه‌رو نام می‌برد و همین گروه‌ها هم جنایاتی مشابه داعش صورت می‌دهند، اما متاسفانه آمریکایی‌ها در چارچوب معیارهای دوگانه تروریسم را به «خوب و بد» تقسیم‌بندی کردند و زمانی که منافعشان حکم کند از انواع گروه‌های تروریستی حمایت می‌کنند.

حمایت از داعش هم در همین چارچوب در سال‌های گذشته صورت گرفته است .علاوه بر آن شواهدی وجود دارد که مخالفت جدی آمریکا با داعش را زیر سوال می‌برند.

گروه‌های مبارز عراقی فیلم‌هایی را پخش کرده‌اند که در آن تردد بالگردهای آمریکایی در مناطق تحت سیطره داعش را نشان می‌دهد یا در مواردی شاهد بودیم که هواپیماهای آمریکا اقدام به پرتاب انواع کمک‌های تسلیحاتی به داعش کردند. در حالی که آمریکایی‌ها مدعی ناخواسته بودن آن شدند، اما این عذر بدتر از گناه بود.

آمریکا همواره ادعا کرده است هدفش مبارزه با داعش است، اما این رویکرد در حدی نبوده که به نابودی این گروه تروریستی منجر شود.

درواقع آمریکایی‌ها به دنبال داعشی کنترل شده هستند تا از آن به عنوان ابزاری برای استقرار خود در کشورهای منطقه استفاده کنند.

در عین حال آنها بر این خیال هستند تا برای اعمال فشار بر کشورهای مخالف خود از داعش نیز بهره ببرند.

برای مثال در چند سال اخیر داعش به عنوان ابزاری در دست آمریکا و اسرائیل برای مقابله با حزب‌الله بوده است.

ما می‌بینیم حزب‌الله تمامی نیروهای خود را به صحنه سوریه کشانده است و به همین دلیل الان اسرائیل تا حد زیادی از مرزهای شمالی خود احساس راحتی می‌کند.

طبیعتا برای رژیم صهیونیستی ادامه بقای داعش و دیگر گروه‌های تکفیری برای مشغول کردن محور مقاومت در منطقه ضرورت دارد و با توجه به هم‌پیمانی آمریکا و اسرائیل می‌شود این نتیجه را گرفت که آمریکایی‌ها نیز همین رویکرد را دنبال می‌کنند.

نکته دیگر این است که از زمان بحران سوریه آمریکایی‌ها برای فروپاشی دولت این کشور راهکار پشتیبانی از گروه‌های مسلح مخالف را در پیش گرفتند.

در ابتدا شاهد شکل‌گیری ارتش آزاد سوریه بودیم که از عناصر فراری و سکولار ارتش بود اما بتدریج با الهام از جنبش اخوان‌المسلمین در سوریه و عناصر اخوانی، انواع و اقسام گروه‌های تروریستی و تکفیری شکل گرفت که مهم‌ترین آنها در آن زمان جبهه النصره بود.

بعدها داعش به‌وجود آمد و مناطقی در حدود 40 هزار کیلومتر در عراق و سوریه را تصرف کرد و به عنوان رقیب جدی برای دیگر گروه‌های تکفیری و مخالف جدی دولت سوریه ظاهر شد.

آمریکایی‌ها در آن مقطع بر این تصور بودند که با استفاده ابزاری از گروه‌های تروریستی تکفیری زمینه‌های فروپاشی دولت سوریه را فراهم کنند اما استفاده از تروریسم به مثابه یک شمشیر دولبه بود.

ممکن است حمایت از تروریسم برای کشورهای استفاده کننده منافعی داشته باشد اما می‌تواند زیان‌های جبران‌ناپذیری را هم متوجه حامیان آن کند.

حملات یازده سپتامبر و حملات یکی دو سال اخیر در اروپا نشان می‌دهد استفاده ابزاری از داعشی‌ها لبه تیز حملات آنها را متوجه غربی‌ها نیز خواهد کرد.

شاید تصور اولیه غربی‌ها و بویژه آمریکایی‌ها از داعش این چیزی نبود که الان شاهد آن هستیم. داعش با استفاده از کمک‌هایی که از غربی‌ها گرفته از همان‌ها علیه خودشان استفاده می‌کند. فرانسوی‌ها که قبلا از حامیان داعش بودند اکنون اعلام می‌کنند که در صف اول مبارزه با آن هستند.

سید رضا میرطاهر - کارشناس تروریسم و غرب‌آسیا

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها