خوزستان نگران از دست دادن «زهره»

خوزستان باوجود ظرفیت‌های متنوع در بخش‌های مختلف انرژی، میراث فرهنگی و گردشگری و... بیشتر با ظرفیت کشاورزی‌اش زنده و سرپاست. با این حال کم‌آبی سال‌های اخیر، خسارات زیادی به این بخش وارد و خیلی ‌از کشاورزان را بیکار کرده است، هم‌اکنون نیز زمزمه انتقال آب برخی رودخانه‌های استان همچون زهره و جراحی به سایر استان‌ها، نگرانی زیادی ایجاد کرده، چراکه با این اقدام، کشاورزی و محل اصلی درآمدزایی مردم خوزستان نابود خواهد شد.
کد خبر: ۹۲۱۷۷۶
خوزستان نگران از دست دادن «زهره»

به گزارش جام‌جم، وجود بیش از دومیلیون هکتار زمین کشاورزی و تولید 14 میلیون تن محصول از این اراضی، خطه باستانی خوزستان را از دیرباز به یکی از قطب‌های مهم کشاورزی کشور تبدیل کرده و نان سفره بسیاری از مردمان آن را تامین می‌کند، گرچه این سفره دیگر مانند گذشته بابرکت نیست و تمام دومیلیون هکتار هم پربار و پرمحصول نیستند. بی‌آبی، کم‌آبی و آب‌های شور و بی‌کیفیت حاصلخیزی اراضی خوزستان را به کمتر از نصف در سال‌های اخیر کاهش داده و اکنون کمتر از یک میلیون هکتار از زمین‌های حاصلخیز این استان زیرکشت می‌رود. در این میان اراضی حوضه رودخانه‌های کرخه، جراحی و زهره نیز در سال زراعی گذشته بیشترین خسارت ناشی از خشکسالی را متحمل شدند و درصورت انتقال آب این رود خانه‌ها شرایط اراضی زیرکشت این حوضه‌های آبی نگران‌کننده‌تر نیز خواهد شد.

ضربه وزارت نیرو به کشاورزی خوزستان؟

آن طور که کیخسرو چنگلوایی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان به جام‌جم می‌گوید، وزارت نیرو در حالی به بهانه نبود آب از تخصیص این مایع حیات به بیش از 35 هزار هکتار اراضی پایین دست رودخانه زهره در هندیجان خودداری کرده که گفته می‌شود قرار است آب این رودخانه به بوشهر منتقل شود که هیچ حق عرفی و تاریخی از حقابه زهره ندارد.

وی اجرای طرح‌های دیگر وزارت نیرو همچون احداث سدهای بدون مطالعه ازجمله سد کوثر روی رودخانه خیرآباد را نیز ضربه دیگری بر پیکره کشاورزی خوزستان عنوان کرده و می‌افزاید: پیش از این به طور طبیعی کار تعدیل میزان شوری رودخانه زهره در محل الحاق دو رودخانه زهره و خیرآباد (در محل حیدرکرار) صورت می‌گرفت، اما اکنون با ذخیره‌سازی آب در این سد میزان آب در پایین دست به بیش از ده میلی موس رسیده و باعث نابودی و تخریب کشاورزی و نابودی اراضی مستعد منطقه هندیجان شده است. آبگیری‌های صورت گرفته در بالادست شهر زیدون بهبهان نیز از دیگر طرح‌های نادرست وزارت نیرو در استان است که با اجرای این طرح، حجم بسیاری از زمین‌های کشاورزی خوزستان نابود خواهد شد و وزارت نیرو به عنوان متولی طرح باید پاسخگو باشد.

تلاش‌ برای توقف انتقال آب زهره

نگرانی از انتقال آب زهره به استان بوشهر درحالی در سخنان رئیس جهاد کشاورزی استان خوزستان موج می‌زند که معاون عمرانی استاندار خوزستان اطمینان می‌دهد در صورت اجرای این طرح از همه ظرفیت‌های استان برای توقف آن استفاده خواهند کرد.

احمد سیاحی با اشاره به گزارش‌هایی مبنی بر آغاز طرح انتقال آب رودخانه زهره به بوشهر، به جام‌جم می‌گوید: فعلا گزارش‌های شفاهی از آغاز این طرح دریافت کردیم و قرار است برای اطمینان از صحت این گزارش‌ها، شخصا از محل اجرای آن دیدن کنم، گرچه تا آنجا که اطلاع داریم این طرح سال‌گذشته به دلایل زیست‌محیطی و آسیب به کشاورزی خوزستان در کمیته منابع آب وزارت نیرو لغو شد.

خطر در کمین اقتصاد روستایی خوزستان

فقط مسئولان اجرایی خوزستان نگران انتقال آب رودخانه‌های استان به سایر مناطق کشور نیستند بلکه نمایندگان مردم این استان نیز موضع واحدی در این زمینه دارند، به عنوان مثال، نماینده مردم شادگان در مجلس معتقد است انتقال آب از سرچشمه‌های رودخانه زهره و مارون به بوشهر، کشاورزی خوزستان را نابود می‌کند.

حجت‌الاسلام مجید ناصری‌نژاد با بیان این‌که بیشتر کشاورزان در سال‌های اخیر فقط بخشی از مزارع خود را زیر کشت بردند و این موضوع اقتصاد خانواده‌های روستایی را با مشکل جدی مواجه کرده است، به جام‌جم می‌گوید: در حال حاضر بیشتر شهرهای استان همچون رامشیر، شادگان، ماهشهر، هندیجان و امیدیه نیز به دلیل کمبود آب با خطر نابودی بخش کشاورزی مواجه هستند.

ممنوعیت کشت را نمی‌پذیریم

در همین حال محمد قاسمی‌نژاد، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان نیز با تاکید بر این‌که هیچ گونه ممنوعیت کشتی در حوضه‌های آبی مارون، زهره و جراحی برای امسال پذیرفتنی نیست، عنوان می‌کند: در حوضه کرخه، دز و کارون هیچ ممنوعیت و حتی محدودیتی برای کشت تابستانه‌ وجود ندارد و براساس برنامه‌ریزی‌های ما و محدودیت الگوی کشتی که تعیین کرده‌ایم، حتما در این حوضه‌ها که شامل 45 هزار هکتار می‌شود، کشت تابستانه انجام خواهد شد.

پیگیری انتقال آب رودخانه‌های خوزستان در مجلس

حجت‌الاسلام مجید ناصری‌نژاد ، نماینده مردم شادگان در مجلس با اشاره به این‌که بعد از خبرهای ضد و نقیض درخصوص انتقال آب از سرچشمه‌های کارون به اصفهان و استان‌های دیگر، اخیرا خبرها از انتقال آب رودخانه‌های جراحی، زهره و مارون به استان بوشهر حکایت دارد تاکید می‌کند: این اخبار نگران‌کننده است و قطعا در مجلس به شکل ویژه‌ای به موضوع انتقال آب واکنش نشان خواهیم داد.

محمد علاف‌پور

جام‌جم خوزستان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها