آنچه در این میان باعث ایجاد پرسش میشود این است که چرا بازنشدن چرخها به اتفاقی متداول در پروازها بدل شده است؟ ابتدا بهتر است از تشریح مفهوم و هدف طراحی ارابههای فرود برای یک هواپیما آغاز کنیم. ارابههای فرود نقش نگهدارنده هواپیما روی زمین را دارند و بعد از فرود و زمان خزش هواپیما در مسیرهای مختلف فرودگاهی، این چرخها هستند که وزن چند صد تنی این غولهای آهنی را تحمل میکنند. چرخهایی که اندازه بسیار کوچکتر و طراحی بسیار ظریفتری نسبت به خود هواپیما دارند، ولی براحتی میتوانند وزن یک هواپیما را بدون هیچ آسیبی به زمین منتقل کنند.
چگونگی باز و بست ارابههای فرود زیاد سخت نیست؛ نیروی هیدرولیک با استفاده از هوای گرفته شده از موتور هواپیما فشرده میشود و میتواند چرخهای هواپیما را به بالا کشیده، در محفظه مخصوص جای دهد، اما برخی اوقات به دلیل فرسودگی قطعات مکانیکی یا مشکلات تعمیر و نگهداری، چرخها بسختی باز میشوند یا حتی باز نمیشوند. تأمین نشدن نیروی هیدرولیک، رها نشدن قفل چرخها، باز نشدن دریچه محفظه چرخها و بسیاری از دلایل گوناگون میتوانند سبب چنین رویدادی شوند. در این مواقع، خلبان ترفندهای نوشته و نانوشتهای برای آزاد کردن چرخها در آستین دارد. اهرم مخصوصی که با رها کردن تمام قفلهای نگهدارنده ارابههای فرود در بالا و انحراف مسیرهای فشار هیدرولیک، و شاید انجام برخی مانورهای مخصوص توسط خلبان، باعث فرو افتادن ارابههای فرود با تکیه بر گرانش زمین خواهد شد.
آنچه سبب نگرانی کادر پرواز و مسافران خواهد بود، باز نشدن چرخها پس از انجام همه این کارهاست؛ آزمونی دشوار برای خلبان پرواز در به سلامت نشاندن پرندهای آهنین، با تعداد زیادی مسافر و خدمه که برای همه دلهرهآور است.
اگر بخواهیم رو راست باشیم، در چنین مواقعی هیچ تضمینی برای فرود هواپیما وجود ندارد! ارابههای فرود با بهرهگیری از جکهای بزرگ بادی و هیدرولیکی، چنان قوی طراحی شدهاند که غیر از تحمل وزن واقعی هواپیما، میتوانند نیروهای حاصل از فرود و ضربات ناشی از آن را نیز تحمل کنند. در صورت نبود چنین وسیلهای، تمام وزن فرود روی بدنه زیرین هواپیما خواهد بود. اینجاست که تجربه و دانش خلبان در کنترل هواپیما و سعی در تماس آرام آن با زمین و جلوگیری از تمرکز تنش در نقطهای از آن، ممکن است موجب نجات جان خود و مسافرانش شود. در این شرایط تخلیه اضطراری هواپیما پس از ایست کامل آن روی باند، قابل انتظار خواهد بود.
پس بهترین کار حفظ آرامش، همکاری با کادر پرواز و انجام دستورهای آنان و جلوگیری از آسیب به خود و دیگران است تا موفقیت یک فرود اضطراری با سلامت و لبخند همه مسافران و کادر پرواز کامل شود.
خلبان محمدتقی امیرسام
جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
ابراهیم قاسمپور در گفتوگو با جامجم؛
گفتوگو با دکتر مراد عنادی، مدیرعامل موسسه«جامجم» در آستانه بیست و ششمین سالگرد انتشار این روزنامه
در گفتوگوی اختصاصی با نماینده جنبش جهاد اسلامی در تهران مطرح شد