بر اساس آمار سازمان جهانی کار، سالانه ۲۵۰ میلیون کودک ۵ تا ۱۴ ساله در جهان از کودکی محروم میشوند، طبق این آمار ۱۲۰ میلیون نفر از آنها وارد بازار کار شده و مشغول به کار تمام وقت می شوند. ۶۱ درصد این کودکان در آسیا، ۳۲ درصد در آفریقا و۷ درصد در آمریکای لاتین زندگی میکنند.
اینها کودکانی هستند که وظیفه دارند بخشی ازهزینه های زندگی خانواده را تامین کنند، کودکانی که شناسنامه ندارند، و حتی گاهی اوقات در ازای مقداری پول معامله میشوند .
در ایران نیز وضعیت این کودکان چندان خوب نیست به طوریکه به گفته دکتر هادی معتمدی جامعه شناس ،آینده این کودکان بسیار مبهم است واحتمال قرار گرفتن در دام انواع جرائم و ناهنجاری های اجتماعی برای این افراد وجود دارد.
این استاد دانشگاه در گفت وگو با جام جم آنلاین از افزایش آمار این کودکان در کشور خبر داد و گفت:این درحالیست که براساس قوانین کشور استفاده از کودکان برای تامین درآمد زندگی که موجب ترک تحصیل آنان می شود یک عمل مجرمانه است .
معتمدی کودکان کار را به چند دسته تقسیم کرد و افزود:یک دسته از این کودکان هیچ ارتباطی با خانواده ندارند .درواقع کودکان بی سرپرستی هستند که در گوشه وکنار خیابان ها وپارک ها می خوابند ومورد انواع سوءاستفاده ها نیز قرار می گیرند.دسته دوم نیز گروهی هستند که خانواده دارند ولی دورادور با خانواده هایشان در ارتباطند اینها اغلب شهرستانی هستند و به تنهایی در شهرهای بزرگی چون تهران کار می کنند.دسته سوم نیز کودکانی هستند که همراه پدر ومادر وخانواده در خیابان ها کار می کنند .
این جامعه شناس بخش عمده کودکان کار را در کشورما همین دسته سوم اعلام کرد و گفت:دو دسته اول اغلب اوقات مورد سوءاستفاده باندهای سوداگر قرار می گیرند،که در خیابان ها نیز قابل مشاهده هستند.درواقع افزایش تعداد این کودکان نشان دهنده منفعت زیادی است که از قبل این کودکان نصیب باندهای سوداگرمی شود.
وی معتقد است:این کودکان به غیر از ناامنی که در سطح شهر ایجاد می کنند به خود نیز آسیب های زیادی وارد می کنند.زیرا نه تنها از آموزش وتحصیل دور می افتند بلکه انواع بزه و خلاف ها را یاد می گیرند وسلامت جسمی شان نیز با خطر روبه رو می شود.
به گفته معتمدی ،حجم بالای کودکان کار وخیابانی حاکی از آن است که برنامه ریزی جدی در زمینه ساماندهی این افراد وجود ندارد. ودر آینده بسیار نزدیک نیز باید منتظر عواقب ناخوشایند وبدتری از این کودکان در سطح جامعه باشیم.
وی درباره نحوه کمک جامعه ودولت به این افراد گفت:کودکان کار گدا نیستند لذا با راه اندازی انجمن های مردم نهاد می توان تا حدودی به آنان کمک کرد.دولت نیز ضروری است برای اسکان این کودکان تدابیری بیندیشد.در حال حاضر مهمترین نکته تحصیل آنان است چون در آینده این کودکان به جوانان بی سوادی تبدیل می شوند که به انواع ناهنجاری ها وخلاف ها آشنا هستند.
این استاد دانشگاه جمع آوری صرف این کودکان را بی فایده دانست و افزود :این کودکان باید ساماندهی شوند . که تامین شغل برای یکی از افراد خانواده می تواند یکی از راهکارها باشد.
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
حسن هانیزاده در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگوی تفصیلی با جام جم آنلاین مطرح کرد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد:
گیتی خامنه از دغدغههای محیطزیستیاش میگوید
علی داوودی و پدرش در تحریریه روزنامه «جامجم»:
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
گفتوگوی «جامجم» با یک متخصص تغذیه درباره اینکه چطور فودبلاگرها در فضای مجازی عادات غذایی ما را شکل میدهند