به گزارش جام جم آنلاین ، بهروز کمالوندی این سند را سند اجرایی قراردادهای قبلی مرتبط با این رآکتور دانست و افزود: البته این کار را با هر کشور دیگری نیز می توان انجام داد اما همکاری با چین را به دلایل سیاسی انتخاب کردیم با این نگاه که مستقل ترند و کمتر در فشارهای احتمالی غرب قرار می گیرند.
وی با تبیین روند مذاکرات بازطراحی راکتور آب سنگین اراک گفت : موضوع بازطراحی این راکتور را نباید با مسائل مذاکرات مرتبط دانست اما از نظر فنی در این زمینه پیشرفت داشته ایم و قطعا بازطراحی آن در موعد مقرر انجام می شود.
کمالوندی افزود: ما به عنوان صاحب این طرح باید خودمان آن را طراحی کنیم و طرف چینی از نظر فنی آن را تایید کند گرچه دیگر کشورها به ویژه امریکا نیز برای همکاری در این باره اعلام آمادگی کرده اند.
وی گفت: پس از اتمام طراحی راکتور ممکن است تایید آن را همزمان به چهار - پنج کشور بسپاریم آنگاه می توانیم قضاوت کنیم که آیا به تعهداتشان عمل می کنند یا خیر.
معاون سازمان انرژی اتمی مرحله پس از بازطراحی و تایید راکتور آب سنگین اراک را تامین تجهیزات دانست و افزود: در آن مرحله نیز دوباره می توانیم قضاوت کنیم که آیا در تامین تجهیزات لازم همکاری می کنند یا کارشکنی خواهند کرد البته حتی در نهایت بدبینی هم اگر در این باره کارشکنی کنند قطعا خودمان می توانیم آن را تولید کنیم همچنان که کارشناسان در جلسات مکرر در حضور رئیس سازمان انرژی اتمی بر این کار اصرار دارند.
وی ، هدف از رویکرد واردات تجهیزات از کشورهای دارای فناوری هسته ای را تسریع در اجرا و بهره برداری از رآکتور آب سنگین اراک دانست .
کمالوندی در پاسخ به سوالی درباره زمان امضای قرارداد اجرای این طرح گفت : اکنون اصلا عجله ای برای این قرارداد نداریم؛ قراردادی که آنان را به مشارکت در این باره متعهد کند امضا شده که این از نظر سیاسی، حقوقی و تجاری قرارداد محکمی است.
وی افزود: افزون بر این قرارداد، بیانیه ای هم میان ما، آمریکا و چین امضا شده اما سند دیگر، سندی تجاری و اجرایی مرتبط با قراردادهای پیشین است.
کمالوندی علت تاخیر در مذاکرات مرتبط با بازطراحی راکتور اراک را پیچیدگی قرارداد اجرایی آن دانست و گفت: باید روشن شود که تکلیف هر کشور، شرکت و بخشی در این زمینه چیست که این مذاکرات زیادی لازم دارد.
وی افزود : شرکت های داخلی وابسته به سازمان انرژی اتمی و شرکت های چینی مرتبط با بازطراحی و اجرای رآکتور اراک متعدد هستند که هر یک نقشی دارند و این موضوعات به تدریج روشن می شود به همین علت، عجله ای برای این قرارداد نداریم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: آن چه نیاز داریم بازبینی طراحی است که این با قراردادهای دیگر تفاوت دارد. خواسته ایم که در کار بازبینی، کارشناسان ما نیز حضور و بر آن نظارت داشته باشند.
کمالوندی افزود: به عنوان نمونه در موضوع سوخت، طرف مقابل می گوید اگر سوخت از نوع مصرفی در راکتورهای خودشان باشد نقشه را بیاورند و به سرعت اجرا کنند اما تاکید ما بر این است که سوخت مدنظر با مشخصاتی باشد که ما تعیین می کنیم البته مشخصات هر دو نوع سوخت در چارچوب برجام قرار می گیرد.
وی اضافه کرد: نگاه ما در موضوع سوخت این است که پس از دوره های 30، 40 ساله خودمان بتوانیم تولید کنیم و به ظرفیت ها و نیازهای جنبی و آینده توجه کنیم وگرنه اگر قرار بود سوخت مدنظر طرف مذاکره را بپذیریم اکنون هم می توان قراردادش را امضا کرد.
معاون سازمان انرژی اتمی کندی در پیشرفت مذاکرات مربوط با بازطراحی راکتور اراک را طبیعی دانست و گفت: دو طرف باید نیازهایشان را به یکدیگر منتقل کنند آنگاه توافق روی کاغذ بیاید ؛ برای آوردن نتایج روی کاغذ که عجله ای نداریم به ویژه آن که روند کارها متوقف نشده است.
کمالوندی افزود: بر اساس چنین رویکردی ، سوخت را خودمان طراحی کردیم که 20 فروردین امسال نمونه آزمایشگاهی آن رونمایی شد و به طرف چینی که مسئولیت بازبینی سوخت تولیدی در داخل را برعهده دارد تاکید کرده ایم که سوخت را خودمان باید تولید کنیم.
وی با تاکید بر لزوم پرهیز از دخیل کردن ملاحظات سیاسی در مذاکرات فنی مرتبط با بازطراحی رآکتور اراک گفت: از نظر تکلیف و الزامی که رهبر معظم انقلاب برای سازمان انرژی اتمی و وزارت امور خارجه تعیین فرموده اند از طرف های مذاکره درخصوص بازطراحی رآکتور اراک تعهد محکم گرفته ایم .
کمالوندی با اشاره به مسئولیت طرف چینی در این زمینه افزود: البته هیچ کندی در اجرای تعهدات چینی ها وجود ندارد و تاخیر و مشکلی نیست گرچه در ابتدا اجرای همزمان برخی قراردادهای دیگر را نیز مطرح می کردندکه ما آن را از هم جدا دانستیم و از آنان خواستیم کارها مرحله ای پیش رود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که قرارداد اجرایی بازطراحی رآکتور چه زمانی امضا می شود؟ گفت : اگر مسائل فنی حل شود در چند روز آینده نیز می شود قرارداد را امضا کرد اما حل و فصل این مسائل به بررسی مهندسان ما و گذشت زمان نیاز دارد.
وی، روند بررسی های فنی مذاکرات را دارای شتاب خوب و معقول دانست و افزود: اگر تصمیم بگیریم همین امروز هم می توانیم سند اجرایی را امضا کنیم اما لازمه اش درنظر گرفتن ملاحظات دوطرف مذاکره است.
کمالوندی در عین حال گفت: در این باره خوب پیش می رویم و تا یکی دو ماه آینده می توانیم به جایی برسیم که این قراردادها بتواند امضا شود اما اگر ضرورت های فنی اقتضا کند که یکی دو ماه به سه ماه آینده موکول شود نباید خیلی از ما ایراد گرفته شود اما شتاب کنونی در پیشبرد این موضوع بیش از حد معمول است.
همکاری ایران و چک در ساخت نیروگاههای هستهای گسترش مییابد
معاون حقوقی و امور بین الملل و سخنگوی سازمان انرژی اتمی از برنامه این سازمان برای گسترش همکاری های ایران و چک در زمینه ساخت نیروگاههای هستهای خبر داد.
کمالوندی گفت: به همین منظور آقای صالحی هفته آینده به چک سفر می کند و در روز پایانی سفرش، به کشور اسلواک نیز سفر خواهد کرد.
وی با اشاره به تجربیات خوب چکسلواکی سابق در مجموعه بلوک شرق افزود: به عنوان نمونه اسلواکی کشوری کوچک است که با چهار نیروگاه متوسط، ظرفیت های بسیاری برای همکاری دارد که ما می توانیم با کار مشترک از آن استفاده کنیم و ما نیز برای آنان کارهایی انجام دهیم.
کمالوندی با تبیین دیگر اهداف سفر صالحی به دو کشور چک و اسلواک گفت : پس از سال ها که چنین سفرهایی نداشتیم اکنون درصددیم همکاری های خود را با کشورهای دارای ظرفیتهای هستهای که در دنیا زیاد هم نیستند افزایش دهیم.
معاون سازمان انرژی اتمی، کشورهای دارای نیروگاه هسته ای را 30 کشور دانست و افزود: از این تعداد نیز همه دارای تجربه هسته ای نیستند که اگر این کشورها را نیز حذف کنیم شاید فقط 20 کشور در دنیا هست که چنین ظرفیت هایی دارند که برخی از آنها مانند چک و اسلواک از سابقه فعالیت طولانی بهره مند هستند.
وی گفت: طبق رویکرد همکاری با این کشورها، هیئت ها و سفرای این گونه کشورها به طور مستمر در سازمان انرژی اتمی رفت و آمد دارند که در آینده اطلاعات بیشتری از همکاری با آنها منتشر می کنیم.
منبع: خبرگزاری صداوسیما
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد:
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
شکیبا حسینی، رهبر ارکستر سمفونیک رنسانس در گفت و گو با «جام جم» مطرح کرد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد