اما دامنه اظهارنظرهای عجیب و غریب این نامزد جمهوریخواه به اینها محدود نمیشود و مدتی است در سخنرانیها یا شبکههای اجتماعی، دیدگاههایی در زمینه علمی نیز مطرح کرده که نگرانی بسیاری از دانشمندان و پژوهشگران را برانگیخته است. در ادامه به بررسی چند نمونه از این اظهارنظرها و پاسخهای علمی داده شده به آنها میپردازیم.
1 ـ گرمایش زمین، دروغی بزرگ است که چینیها راه انداختهاند!
مدتی پیش دونالد ترامپ در نوشتهای کوتاه در یکی از شبکههای اجتماعی، پدیده تغییرات اقلیمی را دروغی ساخته و پرداخته چینیها دانست. البته مدتی بعد که این اظهارنظر با واکنش سریع دانشمندان روبهرو شد، گفت این جمله یک شوخی در دنیای مجازی بوده است. جالب اینجاست که او پس از مدتی در مصاحبه با یکی از رسانههای آمریکایی، روند تلاش برای کاهش تغییرات اقلیمی از طریق فشار بر صنایع بزرگ را تلاشی پرهزینه برای اقتصاد نامید، اما این اظهار نظر نیز با پاسخ بسیاری از پژوهشگران این حوزه روبهرو شد.
واقعیت این است که بسیاری از فعالان اقتصادی بر این باورند که باید میان منافع اقتصادی از یک سو و تلاش برای حفظ محیط زیست، یکی را انتخاب کنند، اما بررسی دقیقتر تلاشهای صورت گرفته در چند سال اخیر حکایت از روندی دیگر دارد.
بسیاری از شرکتهای بزرگ به این نتیجه رسیدهاند که در پیش گرفتن رویکردهای دوستدار محیط زیست نه تنها به ضرر آنها نیست، بلکه حتی به افزایش کارایی و در نتیجه کاهش هزینههای آنها میانجامد. برای نمونه بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه فناوری اطلاعات، مدتی است که برای تامین برق مراکز داده خود از انرژیهای تجدیدپذیر و بویژه انرژی خورشیدی استفاده میکنند. علت آن نیز کاهش قابل توجه تجهیزات مربوط به این نوع از انرژی است. به علاوه باید دقت داشته باشیم تغییرات اقلیمی پدیدهای نیست که در سالهای دور روی دهد و اقدامات ما صرفا جنبه پیشگیری از آن را داشته باشد. دادههای مختلف هواشناسی نشان میدهد اکنون نیز زمین به این پدیده دچار است و آسیبهای زیادی به خاطر آن به نواحی مختلف وارد شده است. در این میان، هر گونه اقدام برای کاهش گازهای گلخانهای میتواند به نتایجی ملموس و آنی برای کشورهای جهان بینجامد.
2 ـ قطع بودجه دولتی آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده
نامزد جمهوریخواه انتخابات آتی ایالات متحده در یکی دیگر از اظهارنظرهای جنجالیاش، از تصمیم خود برای قطع بودجه آژانس ملی حفاظت از محیط زیست این کشور خبر داد. او بر این باور است که هر ایالت باید خودش بودجه مورد نظر حفاظت از محیط زیست را بپردازد. از آنجا که ایالات متحده کشوری پهناور است، آسیب به محیط زیست آن میتواند پیامدهایی جهانی به همراه داشته باشد. همچنین این الگوی توسعه اقتصادی به بهای آسیب به محیط زیست در صورت گسترش در کشورهای دیگر، اثرات زیانباری در توسعه پایدار جهانی خواهد داشت.
3 ـ تغییر الگوی واکسیناسیون برای جلوگیری از اوتیسم
چند سالی است که برخی محققان اعلام کرده اند برنامه واکسیناسیون به بروز اوتیسم در کودکان میانجامد. با این حال هنوز هیچ پژوهش مستند و دقیقی در مورد درستی این ادعا ارائه نشده است. در این میان، اظهارنظر جدید دونالد ترامپ مبنی بر نقش سیستم کنونی واکسیناسیون در گسترش اوتیسم، تعجب بسیاری از فعالان حوزه بهداشت و پزشکی را برانگیخته است. آقای ترامپ در ادامه از برنامهای خبر داده که در صورت اجرایی شدن، زمانبندی واکسیناسیون کودکان تغییر کرده و دوز پایینتری از واکسن در فواصل طولانیتر به کودکان داده میشود.
اما آیا این تغییر زمانبندی واقعا میتواند سودمند باشد؟ برخی پژوهشگران برجسته علمی بر این باورند که اجرایی کردن این شیوه بدون ارزیابی اولیه اثرات بالینی آن میتواند کارایی شیوه کنونی واکسیناسیون را بشدت پایین آورد.
نشریه ساینتیفیک امریکن به تازگی با پژوهشگران حوزههای مختلف در مورد این سه ادعای علمی ترامپ مصاحبه کرده است. نتایج به دست آمده نشان میدهد این ادعاها و طرحهای پیشنهادی به هیچ وجه مورد حمایت بدنه علمی این کشور قرار ندارد. سوال اینجاست که در صورت انتخاب این نامزد جمهوریخواه به ریاست جمهوری و اجرایی شدن این طرحها، دانشمندان و دانشگاهیان چه واکنشی در برابر آن نشان خواهند داد؟
منبع: ساینتیفیک آمریکن
صالح سپهریفر
جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد