بازی ۲ سر باخت صنعت برق؛ بازدهی کم، تلفات بالا

یکی از راهبردهای تامین مالی صنعت برق برای انجام طرح‌های افزایش بازدهی نیروگاه‌های کشور، استفاده از تعرفه‌های هوشمند پلکانی-افزایشی است. در این مدل، تعرفه برق برای مشترکان پرمصرف به گونه‌ای تعیین می‌شود که یارانه پنهان این مشترکان حذف و نیاز به سرمایه‌گذاری برای ایجاد ظرفیت جدید نیروگاهی کاهش می‌یابد.
کد خبر: ۸۹۱۵۰۳
بازی ۲ سر باخت صنعت برق؛ بازدهی کم، تلفات بالا

به گزارش عیارآنلاین، نیروگاه‌های حرارتی، مراکزی هستند که طی فرآیندی انرژی فسیلی را به انرژی برق تبدیل می‌کنند. یکی از مهم‌ترین شاخص‌های معرفی و مقایسه نیروگاه‌ها، بازدهی آنهاست که با تقسیم ارزش حرارتی برق تولیدی به ارزش حرارتی، سوخت دریافتی به دست می‌آید. نیروگاه‌های حرارتی کشور شامل نیروگاه‌های گازی، بخار و سیکل ترکیبی است. در حال حاضر ۹۵درصد برق کشور با استفاده از سوخت فسیلی در نیروگاه‌های حرارتی تولید می‌شود که دارای بازده میانگین ۳۷ درصد است.

با در نظر گرفتن میانگین وزنی مصرف سوخت‌های فسیلی، نیروگاه‌ها با مصرف ۳۰ درصد کل مصارف سوخت فسیلی (گاز، گازوئیل و نفت کوره) بیشترین سهم مصرف انرژی را در میان مراکز مصرف‌کننده انرژی دارند. از سوی دیگر، این مراکز با بازده میانگین ۳۷درصد، بیشترین میزان اتلاف انرژی فسیلی را نیز به خود اختصاص داده‌اند.

محاسبات نشان می‌دهد، در سال ۹۲ حدود 5/19 میلیارد دلار معادل سوخت فسیلی در نیروگاه‌های حرارتی کشور مصرف شده است و به ازای هر درصد افزایش بازدهی سالانه حدود دو میلیارد مترمکعب در مصرف گاز صرفه‌جویی می‌شود.

از سوی دیگر، تلفات انتقال و توزیع برق نیز در کشور در جایگاه مطلوبی قرار ندارد. بر اساس آمارهای وزارت نیرو، تلفات انتقال و توزیع انرژی الکتریکی در کشور در سال‌های اخیر همواره بیش از ۱۴درصد بوده و در سال ۹۲ نیز برابر با 78/14 درصد اعلام شده است.

مقایسه میزان تلفات کل انرژی الکتریکی در انتقال و توزیع کشور ایران با سایر کشورها نیز نشان می‌دهد، ایران جایگاه مطلوبی در تلفات برق ندارد. محاسبات نشان داده است، کاهش یک درصدی تلفات انتقال و توزیع شبکه برق کشور در سال، می‌تواند موجب صرفه‌جویی ۴۹۶ میلیون دلار از هزینه‌های مصرفی سالانه و بیش از ۸۲۷ میلیون دلار هزینه سرمایه‌گذاری در این بخش شود.

یکی از راهبردهای تامین مالی صنعت برق برای انجام طرح‌های افزایش بازدهی نیروگاه‌های کشور، استفاده ازتعرفه‌های هوشمند پلکانی-افزایشی است. در این مدل تعرفه برق برای مشترکان پرمصرف به گونه‌ای تعیین می‌شود که یارانه پنهان این مشترکان حذف و نیاز به سرمایه‌گذاری برای ایجاد ظرفیت جدید نیروگاهی کاهش می‌یابد. از این رو لازم است در تعیین تعرفه‌های برق به شیوه‌ای اقدام شود که یارانه ناعادلانه این حوزه لغو و منابع مورد نیاز برای انجام طرح‌های افزایش بازدهی نیروگاه تامین شود.

سید مسعود احمدی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها