پیشنهاد اخیر دو بازیگر بحران سوریه برای آتشبس در سوریه این کشور را وارد فضای جدیدی کرده است. بازیگران منطقهای و بینالمللی به این نتیجه رسیدهاند که گروهکهای تروریستی نتوانستند به اهداف خود برای سرنگونی دولت بشار اسد دست یابند.
با گذشت زمان تجربه میدانی نیروهای مسلح و مردمی سوریه افزایش یافت و معادلات نظامی پس از پنج سال به سود دولت بشار اسد تغییر پیدا کرد.
این امر موجب شد که بازیگران دیگری مانند حزبالله و روسیه برای حفظ موقعیت دولت قانونی سوریه بهطور مستقیم در بحران ورود پیدا کنند.
ورود این دو بازیگر محلی و بینالمللی به پیشروی نیروهای مسلح در مناطق استراتژیک سوریه منجر شد.
پاکسازی دو شهر مهم نبل و الزهرا در شمال حلب، جاده مواصلاتی و امدادرسانی ترکیه به گروههای تروریستی را بست.
مجموعه این رخدادها خشم عربستان و ترکیه را بشدت برانگیخت و دو کشور تهدید کردند نیروی زمینی خود را به داخل خاک سوریه اعزام خواهند کرد.
این امر اختلاف میان آمریکا از یک طرف با ترکیه و عربستان از طرف دیگر را تشدید کرد، زیرا باراک اوباما مایل نیست آمریکا را وارد یک رویارویی نظامی با روسیه بکند لذا با هشدار آمریکا و ناتو، ترکیه و عربستان از ورود تهاجمی به خاک سوریه خودداری و تاکتیک جدیدی را اتخاذ کردند.
تشویق گروهکهای تروریستی برای انجام عملیات انتحاری در مناطق شیعهنشین حمص و زینبیه بخشی از این تاکتیک است.
از نظر عربستان پیروزیهای اخیر ارتش سوریه مرهون همکاریهای تنگاتنگ حزبالله بوده و لذا این جنبش باید هزینه همکاری خود را با دولت بشار اسد بپردازد.
در آستانه ششمین سال جنگ داخلی سوریه، بازیگران منطقهای و بینالمللی به این نتیجه رسیدند که مخالفان دولت بشار اسد هیچگونه طرح و برنامهای برای به دست گرفتن قدرت ندارند.
نگرانی آمریکا و غرب این است که بحران سوریه از فضای داخلی این کشور خارج و به یک بحران بینالمللی تبدیل شود لذا طرح برقراری آتشبس گزینهای بود که آمریکا و بازیگران بینالمللی بحران سوریه به آن تن دادند تا در واقع بتوانند از گسترش بحران سوریه جلوگیری کنند.
حسن هانیزاده - کارشناس مسائل خاورمیانه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد