در دنیایی که هر روز تعداد شرکتهای مصرفکننده سوخت در آن بیشتر میشود، بعضی خودروهای اسپرت در حالی مصرف سوخت خود را کاهش دادهاند که چیزی از جذابیتها و قابلیتهایشان کم نشده است. اینها قاعدتا شکل و شمایل ماشینهای عضلانی قدیمی را ندارند. اما اینطور هم نیست که سرعت، جذابیت و قدرتشان بهواسطه کاهش مصرف سوخت در آنها دستخوش ضعف شده باشد. فکر میکنید حفظ قدرت، سرعت و زیبایی همراه با کاهش مصرف سوخت امکانپذیر نیست؟ مرسدس بنز، فورد، پورشه و لوتوس چند کمپانی مشهوری هستند که در پاسخ به این سوال با شما موافق نیستند و البته میتوانند ادعای خود را اثبات کنند. فهرست خودروهای کممصرف این مقاله از اتومبیلهای ورزشی عجیب و غریب تا مشهورترین خودروهای ورزشی جهان را دربرمیگیرد. حداقلش این است که خودروهای این فهرست با هر ماشین مسابقهای که به آن فکر میکنید قابل رقابت هستند. شاید خواندن چنین مقالهای باعث شود به این فکر کنید که به مدد دانش و فناوری میتوان در دنیای امروز کمتر انرژی مصرف کرد و بهره بیشتری برد.
نیسان 370 زد (Nissan 370z)
حرف «Z» در خودروسازی قدمت چند دههای دارد. قیمت این نوع خودرو از حدود 33 هزار دلار (حدود 118 میلیون تومان) برای نیسان 370زد شروع میشود که 332 اسب بخار قدرت دارد و از یک موتور 3.7 لیتری V-6 بهره میبرد.
با چنین موتور قدرتمندی خودرو میتواند ظرف 5.2 ثانیه از حالت متوقف به سرعت صد کیلومتر بر ساعت برسد. این چیزی است که از موتور چنین خودرویی انتظار میرود.
اما آنچه در این خودرو بیشتر مورد توجه است این که در شهر با هر لیتر بنزین 8.1 کیلومتر مسافت را میپیماید و در بزرگراههای خارج از شهر با هر لیتر بنزین 11.1 کیلومتر را طی میکند.
با این وضع میبینید اینخودرو خیلی هم خودروی کممصرفی نیست؛ اما در مقایسه با بسیاری از خودروهـــای اســپرت پرمصرف، وضع خیلی بهتری دارد.
اینفینیتی جی37 ( InfinitiG37)
میشود گفت اینفینیتی جی37، پسرعموی قدیمیتر، لوکستر و تا حدودی سنگینتر نیسان 370زد است. هر دوی آنها از موتور 3.7 لیتری بهره میبرند، با این تفاوت که اینفینیتی به سبب اندکی سنگینتر شدن قدرت موتورش دو اسب بخار کاهش یافته است. با گیربکس هفت دنده اتوماتیک تعبیه شده در این خودرو، 5.8 ثانیه زمان لازم است تا سرعت خودرو از حالت متوقف به سرعت صد کیلومتر بر ساعت برسد.
خودرو در این حالت با طی کردن 8.1 کیلومتر مسافت شهری یک لیتر بنزین یا با حرکت به اندازه 11.5 کیلومتر در بزرگراههای خارج از شهر یک لیتر بنزین مصرف میکند. اگر به دنبال خودرویی لوکستر از سری زد نیسان هستید، اینفینیتی جی37 میتواند شما را به مقصود نزدیک کند، با این حال کماکان باید با موتور 3.7 لیتری V-6 آن که خیلی هم کم مصرف نیست کنار بیایید.
سیون افآرـ اس (Scion FR-S)
معرفی قابلیتهای این خودرو شاید یک فصل از کتاب درسی ماشینهای اسپرت را لازم داشته باشد. طراحی آیندهنگر و ظاهر خشن، چهره واقعی یک خودروی اسپرت را به سیون افآ ـ اس داده است. یک موتور دو لیتری چهار سیلندر، قدرت 200 اسب بخار را برای گیربکس ششدنده دستی یا اتوماتیک این خودرو فراهم میکند. ممکن است قدرت موتور سیون افآرـ اس به اندازه دیگر رقبای اسپرتش نباشد، اما عملکردش در زمینه مصرف سوخت چندان بد نیست. در حالت استفاده از دنده اتوماتیک مشاهده میکنیم که خودرو برای طی هر 10.6 کیلومتر در خیابانهای شهری یا 14.5 کیلومتر در بزرگراهها یک لیتر بنزین مصرف میکند. در حالی که اگر از دنده به صورت دستی استفاده شود، با هر لیتر بنزین در شهر 9.4 کیلومتر و در بزرگراهها 12.8 کیلومتر را طی میکند. در هر دو حالت آنچه مشاهده میشود این است که عملکرد خودرو نسبت به بسیاری از خودروهای اسپرت همتراز مطلوبتر است.
لوتوس الیزه (Lotus Elise)
بدون شک لوتوس الیزه از شاخصترین خودروهای کممصرف دنیای ماشینهای اسپرت است. گذشته از این که این خودرو یکی از زیباترین خودروهای ساخته شده برای رانندگی در جاده است، از لحاظ اعداد و ارقام مربوط به بهرهوری مصرف انرژی نیز وضع کاملا متمایزی نسبت به رقبای خود دارد. با توجه به برخورداری از موتور نسبتا کوچک 1.6 لیتری که قدرتی برابر با 134 اسب بخار فراهم میکند، نباید از لوتوس الیزه انتظار داشت صدای موتورش شبیه بیشتر خودروهای اسپرت باشد. اما با توجه به وزن پایین و وضع آیرودینامیک فوقالعادهاش، شش ثانیه زمان کافی است تا از حال متوقف به سرعت صدکیلومتر بر ساعت برسد. با توجه به گیربکس دستی شش دنده این خودرو میتوان انتظار داشت که در هر 14.5 کیلومتر در خیابانهای شهری یا 23.8 کیلومتر در بزرگراههای خارج از شهر فقط یک لیتر بنزین بسوزاند که از این نظر نسبت به بسیاری از رقبای خود برتر است.
پورشه باکستر (Porsche Boxster)
پورشه در ارائه ماشینهای مسابقهای و بسیار لوکس همواره صاحب سبک بوده است. اما چیزی که ممکن است کمتر شنیده باشید این است که بعضی خودروهای اسپرت پورشه بسیار کممصرف هستند. موتور 2.9 لیتری که قدرت 255 اسب بخار را برای پورشه باکستر ایجاد میکند، موجب میشود تا سرعت این خودرو بتواند ظرف 5.4 ثانیه از حالت متوقف به صد کیلومتر بر ساعت برسد. با گیربکس هفت دنده اتوماتیک که روی این خودرو سوار شده است، در خیابانهای شهر برای پیمودن هر9.4 کیلومتر و در بزرگراههای خارج از شهر برای پیمودن هر 13.6 کیلومتر، یک لیتر بنزین میسوزاند. با این حال اگر بخت سواری با مدل اسپرتتر باکستر، یعنی مدل اس (Boxster S) نصیبتان شود، آن وقت تجربه سرعت صفر تا صد کیلومتر در مدت 4.7 ثانیه را کسب خواهید کرد؛ آن هم در شرایطی که خودرو در هر 8.9 کیلومتر در شهر و 12.8 کیلومتر در بزرگراههای خارج از شهر یک لیتر بنزین مصرف میکند.
فورد موستانگ (Ford Mostang)
شکی نیست که فورد موستانگ از مشهورترین خودروهای اسپرت جهان است. هر چه را تا الان از مصرف بالای فورد موستانگ از یک گوش شنیدهاید، از گوش دیگرتان بیرون کنید! موتور موستانگ قدرت 305 اسب بخار را با یک موتورV-6 تولید میکند که نتیجهاش این میشود که خودرو در مدت 5.8 ثانیه از وضع متوقف به سرعت صد کیلومتر بر ساعت میرسد. اما اگر فکر میکنید این سرعت موجب میشود به اقتصاد سوخت موستانگ آسیبی وارد شود، بهتر است در دیدگاهتان تجدیدنظر کنید. فورد موستانگ برای طی کردن مسافت 8.1 کیلومتر در شهر و 13.2 کیلومتر در بزرگراه، یک لیتر بنزین مصرف میکند. با توجه به قدرت موتور و میزان مصرف سوخت فورد موستانگ به نظر میرسد میتوان بهرهوری و قدرت را همزمان حفظ کرد.
مرسدس بنز اسالکی 250 (250 SLK)
قیافه مرسدس بنز اسالکی250 بسیار شبیه خودروهای لوکس اسپرت است و البته به همان اندازه که از شکل و شمایلش انتظار میرود خودروی خوبی است. در این خودرو یک موتور 1.8 لیتری چهار سیلندر توربوشارژ قرار دارد که قدرت 201 اسب بخار را برایش فراهم میکند. این موتور تا حد زیادی یادآور قدرت مدلهای مجهز به موتور V-6 مرسدس بنز برای دوستداران محصولات این کمپانی است. این خودروی ورزشی 44 هزار دلاری (حدود 157 میلیون تومان) با گیربکس هفت دنده اتوماتیکش، هر 9.8 کیلومتر در خیابانهای شهری یا هر 13.2 کیلومتر در مسافتهای بین شهری را با مصرف یک لیتر بنزین طی میکند. نکته جذاب برای دارندگان چنین خودرویی این است که قابلیت سقفدار شدن را نیز دارد و همیشه بدون سقف نیست.
هیوندای جنسیس کوپه (Hyundai Genesis Coupe)
قاعدتا کمپانی هیوندای در آن حد نیست که وقتی از ماشینهای اسپرت صحبت میشود، جایگاهی به صورت پیشفرض برایش در نظر گرفته شود؛ اما یکی دو نکته وجود دارد که در مورد یکی از محصولات این کمپانی کرهای قابل توجه است. مدل جنسیس کوپه با بهرهگیری از موتور 3.8 لیتری V-6، قدرت 348 اسب بخار تولید میکند که موجب میشود سرعت خودرو ظرف 5.2 ثانیه از حالت متوقف به صد کیلومتر بر ساعت برسد. چنین قدرتی موجب میشود که جنسیس کوپه برای پیمودن 7.7 کیلومتر در شهر یا 11.9 در بزرگراههای خارج از شهر یک لیتر بنزین مصرف کند. اگر بتوانید کمی قید سرعت را به انگیزه افزایش بهرهوری سوخت موتور بزنید، آن وقت شاید بتوانید موتوری را هم که قدرت 274 اسب بخار برایتان فراهم کند جزو گزینههای مدنظرتان بررسی کنید. در این صورت خواهید دید جنسیس کوپه برای طی مسافت 8.5 کیلومتر در شهر یا 12.8 کیلومتر در بزرگراه فقط یک لیتر بنزین مصرف میکند. طبیعی است در این حالت سرعت صفر تا صد خودرو نیز کمی بالاتر رفته باشد.
آئودی تیتی (Audi TT)
موتور توربوشارژ چهار سیلندر آئودی تیتی با حجم حدود دو لیتر و قدرت 220 اسب بخار با گیربکس شش دنده دستی در حال حاضر جزو چند خودروی اسپرت سرآمد جهان است که حداکثر سرعتش به 205 کیلومتر بر ساعت میرسد. صفر تا صد برای این خودروی پرطرفدار فقط 5.3 ثانیه طول میکشد.
البته در بحث کارایی و بهرهوری سوخت وضع چنان بهتری نسبت به دیگر رقبای خود در این فهرست ندارد.
موتور این خودرو با قدرت 211 اسب بخاری که ارائه میکند موجب میشود آئودی تیتی برای طی کردن هر 9.8 کیلومتر در شهر یا هر 13.2 کیلومتر در بزرگراههای خارج از شهر فقط یک لیتر بنزین مصرف کند.
پورشه کایمن (Porsche Cayman)
در میان خودروهای خانواده پورشه، مدل کایمن خودرو قابل توجهی است. اگر بخواهید پورشه کایمن بخرید، میتوانید نوع موتور خودرو را انتخاب کنید. اما قویترین موتور روی مدل کایمن آر (Cayman R) نصب شده است که قدرت 330 اسب بخار را ارائه میکند و فقط به 4.6 ثانیه زمان نیاز دارد تا از حالت متوقف به سرعت صد کیلومتر بر ثانیه برسد. اگر از بهرهوری سوخت آن میپرسید باید بگوییم که برای طی کردن مسافت 8.5 کیلومتر در خیابانهای شهر یا 12.3 کیلومتر در بزرگراههای خارج از شهر فقط یک لیتر بنزین مصرف میکند. هر چند تعجبآور است، ولی میشود گفت موتور شش سیلندر 3.4 لیتری فلت این خودرو بهرهوری بالاتری نسبت به خودروی سواری مزدا 3 دارد.
کاظم کوکرم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت