به گزارش جام جم آنلاین، این طرح 6 ماده دارد و گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی است و مجلس در جلسات بعدی جزئیات آن را به بحث و بررسی خواهد گذاشت.
در این طرح توهین و افترا به رؤسای سه قوه، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، معاونان رئیس جمهور، وزرا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مجلس خبرگان رهبری و اعضای شورای نگهبان به واسطه مسئولیت آنان، جرم سیاسی محسوب می شود.
در این طرح همچنین توهین به رئیس یا نماینده سیاسی کشور خارجی که در قلمرو ایران وارد شده است با رعایت قانون مجازات اسلامی، جرم سیاسی محسوب می شود.
در طرح جرم سیاسی که کلیات آن در مجلس به تصویب رسید همچنین مواردی که جرم سیاسی محسوب نمی شود نیز مشخص شده است.
مباشرت، مشارکت، معاونت و شروع به این جرایم جرم سیاسی محسوب نمی شود:
الف) جرایم مستوجب حدود ، قصاص و دیات
ب) سوء قصد به مقامات داخلی و خارجی
پ) آدم ربایی، گروگانگیری و سلب غیرقانونی آزادی افراد
ت) بمب گذاری و تهدید به آن، هواپیماربایی و راهزنی دریایی
ث) سرقت و غارت اموال، ایجاد حریق و تخریب عمدی
ج) حمل و نقل غیر قانونی، قاچاق و خرید و فروش سلاح، مواد مخدر و روانگردان
چ) رشا و ارتشا، اختلاس، تصرف غیرقانونی در وجوه دولتی، پولشویی، اختفای اموال ناشی از جرم مزبور
ح ) جاسوسی و افشای اسرار
خ) تحریک مردم به تجزیه طلبی، جنگ و کشتار و درگیری
د) اختلال در داده ها یا سامانه های رایانه ای و مخابراتی به کار گرفته شده برای ارائه خدمات ضروری عمومی یا حاکمیتی
ذ) کلیه جرایم علیه عفت اخلاق عمومی اعم از جرایم ارتکابی به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی یا حامل های داده یا غیر آن.
در این طرح همچنین نحوه رسیدگی به جرایم سیاسی و مقررات مربوط به هیئت منصفه مطابق آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری است.
در طرح جرم سیاسی که کلیات آن امروز در مجلس به تصویب رسید و جزئیات آن باید در جلسات بعدی مورد بررسی و تصویب قرار گیرد، همچنین مواردی که باید درحق متهمان و محکومان جرایم سیاسی اعمال شود نیز مشخص شده است.
در زمان بررسی کلیات این طرح رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در دفاع از این طرح گفت: طرح جرم سیاسی در راستای اجرای اصل 168 قانون اساسی تنظیم شده و در آن حقوق شهروندی در نظر گرفته شده و این طرح همچنین مصادیق جرایم سیاسی و استثناها مشخص شده است.
معاون امور مجلس رئیس جمهور نیز در مخالفت با این طرح گفت: ما با اصل طرح مخالف نیستیم اما این طرح جامع نیست و بهتر بود که با همکاری سه قوه طرحی جامعتر ارائه می شد .
انصاری افزود: ما در اصل با مسئله تعریف جرم سیاسی موافقیم و اینکه الآن یک بلاتکلیفی و آشفتگی میان جرایم سیاسی و غیرسیاسی وجود دارد، پرداختن به موضوع مثبت است اما باید در این زمینه نظر تمام بخشها را جویا شد و یک قانون جامعی تصویب کرد که در آینده مشکلی نداشته باشد.
مجلس شورای اسلامی در رای گیری، به کلیات این طرح 120 رای مثبت ، 21 رای منفی و 8 رای ممتنع داد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد