دکتر مراد عنادی ، استاد دانشگاه و مدیر مسئول روزنامه جام جم در گفتگو با مهر با اشاره به اینکه رفتارهای دولت عربستان از مسیر طبیعی خود خارج شده است ، خاطرنشان ساخت: فرید زکریا یکی از کارشناسان سیاست خارجی آمریکا، عربستان را یک رژیم روانپریش نامیده است که نشان میدهد حتی حامیان آلسعود هم از دست رفتارهای این دولت عصبانی هستند.
این کارشناس روابط بین الملل با اشاره به اقدام آل سعود در به شهادت رساندن آیت الله باقر النمر افزود: هر چند مدتها از دستگیری ایشان میگذشت و چندین بار بحث اعدام ایشان مطرح شد اما به خاطر فشارهای جهان اسلام و پیگیریهایی که صورت گرفت، این اقدام به تاخیر افتاد، اما اینکه در نهایت روز گذشته خبر شهادت این عالم بزرگ منتشر شد، نشان میدهد که رژیم سعودی به بنبست رسیده است.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه آلسعود میلیاردها دلار در سوریه خرج کرد و در یمن وارد جنگی شد که تصور می کرد در یک نبرد برقآسا و هوایی به اهدافش خواهد رسید اما نتیجه آن یک جنگ فرسایشی و پرهزینه شد، ادامه داد: در بحرین اعتراضات ادامه دارد، در لبنان سیاستهای عربستان با شکست مواجه شده است و در مجموع هر جا که عربستان پول خرج کرده و یا وارد عمل شده است، نتایج لازم را نگرفته است.
عنادی با اشاره به اینکه عربستان به خاطر دلارهای نفتی به زرادخانه و نمایشگاه سلاحهای جنگی تبدیل شده که با پول نفت آنها را میخرد گفت: عربستان با جنگهایی که در یمن راه انداخت دچار کسری بودجه شد و مجبور شد بودجه سال آتی خود را با صد میلیارد دلار کسری ببندد. وی افزود: مجموع این اتفاقات باعث میشود به خاطر رفتارهای نامعقول و تصمیمگیریهای ناشی از عصبانیت حکام جوان در عربستان به عنوان صحنهگردانان این حکومت، دست به اقدامات نامتعادل بزنند که اعدام شیخ نمر هم در همین چارچوب قابل تایید است.
عربستان به خاطر دلارهای نفتی به زرادخانه و نمایشگاه سلاحهای جنگی تبدیل شده که با پول نفت آنها را میخرد |
این استاد دانشگاه تصریح کرد: صحنهگردانان جوان آلسعود حتی به نتیجه این اقدامات خود فکر نکرده و آن را پیشبینی نکردند و با توجه به اینکه استانهای شرقی عربستان شیعهنشین بوده و جمعیت قابل توجهی را تشکیل میدهند، واکنشهای تندی را به دنبال دارد. همچنین اعدام یک عالم دینی موجب ناخشنودی علمای اهل سنت و شیعه خواهد شد و این عمل، اقدامی نیست که در آن مسئله تفرقه و دستهبندیهای مذهبی ملاک باشد، بلکه نشان میدهد رژیم سعودی با اساس دین مشکل دارد. عنادی گفت: اقدام رژیم سعودی انتقادات و نگاههای منفی جهان اسلام نسبت به عملکرد آنها را تشدید میکند.
مدیر مسئول روزنامه جام جم با بیان اینکه عربستان یک غول نفتی اما کوتوله سیاسی است، گفت: هرچند حکومت عربستان به لحاظ درآمدهای نفتی و با اتکا به پول نفت میتواند در نقاطی از جهان اسلام اعمال نفوذ کند، اما این بدان معنا نیست که عربستان جایگاه یک قدرت منطقهای را دارد.
وی با بیان اینکه آل سعود از منابع و استعدادهای تبدیل شدن به یک قدرت منطقهای محروم است،اظهار داشت: عربستان تنها دو عنصر پول و وسعت سرزمین را در اختیار دارد ولی از سایر مولفههای تبدیل شدن به قدرت منطقهای، هیچ بهرهای ندارد. دکتر عنادی خاطرنشان کرد: این مسئله باعث سرخوردگی و دست زدن به رفتارهای نامعقول از سوی عربستان شده است، به همین علت برای اینکه سیاستهای خود را پیش ببرد به ابزار تروریسم متوسل میشود و این را سرلوحه کارهای خود قرار داده است.
بسیاری از اتباع عربستانی در گروههای تروریستی از جمله القاعده، جیشالاسلام، داعش و النصره هستند، اینها نشان میدهد عربستان برای اینکه سیاستهای خود را پیش ببرد از هر ابزاری استفاده میکند که البته این مسئله هزینه زیادی را برای رژیم سعودی ایجاد کرده است |
این کارشناس روابط بین الملل با بیان اینکه عقبه بسیاری از گروههای تروریستی در منطقه و دنیا به عربستان برمیگردد، افزود: هر چند عربستان در ظاهر برای مبارزه با تروریست ائتلاف راه میاندازد، اما شواهد نشان میدهد آلسعود در پس این اقدامات از گروههای تروریستی حمایت مالی کرده و یا آموزش نظامی به آنها میدهد و اسناد بسیاری در این خصوص توسط برخی کشورهای اسلامی منتشر شده است.
عنادی گفت: بسیاری از اتباع عربستانی در گروههای تروریستی از جمله القاعده، جیشالاسلام، داعش و النصره هستند، اینها نشان میدهد عربستان برای اینکه سیاستهای خود را پیش ببرد از هر ابزاری استفاده میکند که البته این مسئله هزینه زیادی را برای رژیم سعودی ایجاد کرده است به جای اینکه از قدرت نرم خود استفاده کرده و با استفاده از پول نفت در دنیا و جهان اسلام برای خود محبوبیت ایجاد کند، از این طریق برای پیشبرد سیاستهای خود استفاده کرده که برای حکومت آلسعود نتیجه عکس به دنبال داشته است.
مدیر مسئول روزنامه جام جم با بیان اینکه عربستان سعی میکند در چارچوب ماموریتهایی که به او سپرده میشود، تفرقه در جهان اسلام را افزایش داده و بر مسئله شیعه و سنی مانور می دهد تا به نوعی در میدان آمریکا و اسرائیل بازی کند، گفت: عربستان سعودی ایرانهراسی و شیعههراسی را دنبال میکند ، در حالیکه جمهوری اسلامی ایران همواره بر وحدت در جهان اسلام تاکید کرده و اعتقاد ایران بر این است که دنیای اسلام از ظرفیتهایی بالایی برای پایهریزی تمدن نوین اسلامی برخوردار است که در این مسیر کشورهای اسلامی باید با هم متحد شوند، اما عربستان همواره ساز مخالف می زند.
عنادی با بیان اینکه تشدید سیاست های ضد ایرانی از سوی آل سعود واکنش های قاطعی را از سوی جمهوری اسلامی ایران می طلبد، گفت: با اقداماتی که عربستان ضد منافع ملی جمهوری اسلامی ایران انجام داده لازم است که مسئولان کشورمان واکنش قاطعانه تری را نسبت به این حکومت و آل سعود نشان دهند، مانند سیاستی که پوتین در قبال ترکیه اتخاذ کرد.
وی افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل اینکه جمهوری اسلامی ایران سیاست دو ستونه آمریکا در منطقه را فروپاشید، عربستان از هر فرصتی برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران استفاده کرد و این مسئله در سه دهه گذشته ادامه داشته است.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: در سال های اخیر که مسئله مذاکره ایران با ۱+۵ و برجام مطرح بوده است، عربستان همواره تلاش کرده که این توافق صورت نگیرد، زیرا معتقد است جمهوری اسلامی ایران با کاهش تنش های خود در قبال غرب، موقعیت عربستان را تضعیف خواهد کرد.
دست و پا زدن عربستان، حمله به یمن و شاخ و شانه هایی که می کشد نشان می دهد که تلاش بر این دارد تا عنوان کند من فقط یک غول نفتی نیستم، می توانم ژاندارم منطقه باشم |
این استاد دانشگاه تصریح کرد: دست و پا زدن عربستان، حمله به یمن و شاخ و شانه هایی که می کشد، نشان می دهد که این کشور تلاش بر این دارد تا عنوان کند من فقط یک غول نفتی نیستم، می توانم ژاندارم منطقه باشم و در امنیت خلیج فارس نقش آفرینی کنم اما در حقیقت حتی کشورهای عربی هم این مسئله را نمی پذیرند زیرا عربستان زیرساخت های لازم و نیروی انسانی متخصص در این زمینه را ندارد.
عنادی گفت: در حالی که تمام دنیا می دانند که قدرت و هژمونی منطقه ایران است و آقای البرادعی در خاطراتش گفته بود دروازه ورود به خاورمیانه، ایران است.
مدیر مسئول روزنامه جام جم تصریح کرد: زمانی که صدام به ایران حمله کرد همه کشورهای دنیا از جمله عربستان پشت سر صدام قرار گرفتند و۴۰ میلیارد دلار در جنگ تحمیلی ۸ ساله به عراق کمک کردند ولی هیچ کدام نتوانستند به اهدافشان برسند و در واقع شکست دسته جمعی در مقابل مقاومت ملت ایران را متحمل شدند.
وی با اشاره به اینکه امروز که ایران اسلامی بسیار قدرتمندتر از گذشته است و از توانمندی فرامنطقه ای برخوردار است، نباید با دولت سعودی مماشات شود، افزود: برخورد جدی با آل سعود موجب می شود تا عربستان بر اساس جایگاه منطقه ای خود رفتار کند نه بر اساس آنچه که در توهمات خود می پروراند.
مدیر مسئول روزنامه جام جم با اشاره به ضرورت واکنش عملی دولت جمهوری اسلامی ایران در قبال عربستان گفت: بعد از قضایایی که در فرودگاه جده و حادثه منا و نیز مواضع ضد ایرانی که مقامات سعودی در پیش گرفته اند، جمهوری اسلامی ایران باید اقدام جدی انجام داده و حتی قطع رابطه با عربستان را به عنوان یکی از گزینه های پیشنهادی مورد بررسی قرار دهد.
جمهوری اسلامی ایران باید اقدام جدی انجام داده و حتی قطع رابطه با عربستان را به عنوان یکی از گزینه های پیشنهادی مورد بررسی قرار دهد.تنها به صرف محکومیت های دیپلماتیک، نتیجه ای به دست نخواهد آمد |
عنادی با بیان اینکه تجربه تاریخی و جایگاه ایران نشان داده که جمهوری اسلامی ایران دست برتر بوده و عربستان قدرتی نیست که بخواهد توان ایران را به چالش بکشد، گفت: عربستان تمام ابزارهای مادی و معنوی خود را بسیج کرده تا به جمهوری اسلامی ایران و جایگاه منطقه ای و بین المللی آن ضربه بزند، حتی دایه دار قطعنامه حقوق بشر علیه جمهوری اسلامی ایران می شود. این یعنی از هر ابزاری برای ضربه زدن به ایران استفاده می کند و دلیلی ندارد جمهوری اسلامی ایران در برابر چنین حکومتی مماشات کند.
وی افزود:در سلسله مراتب قدرتهای جهانی، عربستان جایگاهی ندارد که ایران بخواهد نسبت به آن با مماشات رفتار کند. باید قاطعانه نسبت به این کشور برخورد کند و افکار عمومی نیز از این مساله استقبال می کنند.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه در سازمان های بین المللی مشکل ساختاری و تاریخی وجود دارد، گفت: بخشی از اعضایی که در این سازمان ها فعال هستند، توسط قدرت های بزرگ تطمیع می شوند و عربستان هم از اهرم مالی خود استفاده کرده و برخی از کشورهای عربی که چشمشان به پول آل سعود و غرب از آن حمایت می کند.
عنادی با اشاره به اینکه عربستان به لحاظ حقوق بشری در جایگاه صفر قرار دارد و هیچ بویی از دموکراسی نبرده ،یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران می تواند با پیگیری های بیشتر از طریق مجامع بین المللی نسبت به منزوی کردن عربستان اقدام کند.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گروسی: مشکل تیم روحی و روانی است
شاهین بیانی در گفتوگو با «جامجم»:
الهم عجل لولیك الفرج
كج اندیش و بد خوی و اهریمن است