سالمندی به هیچ عنوان معادل ناتوانی و بیماری نیست. پیر شدن جمعیت، از نتایج مثبت توسعه یک کشور است. بالا رفتن سطح خدمات بهداشتی و درمانی باعث افزایش درصد سالمندان جامعه خواهد شد و به این ترتیب تعداد سالمندان کل جهان در حال افزایش است. برخی مسائل رایج در دوران سالمندی عبارتند از فشار خون بالا و بیماریهای قلبی عروقی، پوکی استخوان، دیابت، بیاختیاری ادرار، اختلالات خواب، زمین خوردن و عوارض ناشی از آن، آرتروز و بیماریهای مفاصل و یبوست.
معاینات و آزمایشات دورهای نقش مهم و اساسی در تشخیص به موقع بیماریهای این گروه سنی دارد. همچنین ورزش در سراسر طول زندگی برای حفظ سلامت ضروری است و موجب پیشگیری از بیماریهای دوران سالمندی میشود. افراد فعال از نظر فیزیکی، سن زیستشناسیشان از سن تقویمی ایشان، کمتر است و بنابراین جوانتر به نظر میرسند. کاهش مرگ و میر نیز از نتایج ورزش منظم است.
رایجترین مشکلات دوران سالمندی و راههای مقابله با این مشکلات عبارت است از:
فشار خون بالا: در فشارخون بالا و چربی خون بالا، نقش تغذیه مناسب و ورزش فوقالعاده مهم و ضروری است. معاینه پزشک و تجویز دارو نیز در مواردی لازم است.
دیابت: آموزش، تغذیه مناسب و ورزش لازم، کنترل دیابت را به همراه دارد و در مواردی که تاثیر لازم ایجاد نشود، قطعا نقش داروها ضروری است.
پوکی استخوان: در صورت ابتلا به این عارضه، ورزش، مصرف لبنیات، قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، پرهیز از مصرف نوشابههای گازدار، پرهیز از سیگار و الکل و مراجعات دورهای به پزشک لازم است.
زمین خوردن و صدمات ناشی از آن: این موضوع باعث شکستگی استخوانها و از کارافتادگی فرد میشود. به همین منظور، بهسازی محیط زندگی (کفپوش، نرده، روشنایی مناسب)، کفش مناسب، ارتفاع مناسب تخت خواب، عصا و تصحیح اختلالات بینایی و لباس مناسب، از سقوط و زمین خوردن جلوگیری میکند.
کاهش شنوایی و بینایی: برای رفع این معضل، پرهیز از سروصدا، پرهیز از دستکاری گوش، نور مناسب محیط، استفاده از عینک و سمعک در موارد ضروری و معاینات دورهای لازم است.
اختلالات خواب: توصیههای لازم برای رفع این مشکل عبارتند از ورزش، پرهیز از خواب روزانه، بیداری در ساعت معین، خوابیدن در ساعت معین و نوشیدن شیر کمچرب قبل از خواب.
اختلالات حافظه: یادگیری مهارتهای جدید، مطالعه، فعالیتهای فکری و ورزش نقش مهمی در حفظ حافظه و تقویت آن دارد.
در پایان باید بدانیم با توجه به معنویات، دینداری و اعتقادات، حفظ سلامت با رعایت شیوههای درست زندگی، داشتن تفریحات و سرگرمیها، حفظ روابط خانوادگی دوستانه، شرکت در مجامع عمومی و مسافرت، شادابی فرد سالمند حفظ شده و ارتقا مییابد.
دکتر حمیدرضا رضایوف
سالمندان MPH پزشک و متخصص
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد