به گزارش جام جم آنلاین ، ولیالله افخمیراد در حاشیه پنجمین گردهمایی رایزنان بازرگانی ایران در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در اروپا هنوز رایزن بازرگانی نداریم و در حال انتخاب آنها به سر می بریم.
وی در پاسخ به سوال مهر افزود: به زودی رایزنان بازرگانی برای استقرار در آلمان، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا انتخاب خواهند شد، این در شرایطی است که رایزنان بازرگانی با هدف بررسی مسائل و مشکلات و نیز ارائه راهکارهایی برای توسعه صادرات کالا و خدمات از ایران به کشورهای هدف اعزام میشوند که تعداد آنها از ۷ کشور در ابتدای دولت یازدهم به ۲۵ کشور تا پایان آذر ماه خواهد رسید.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: شرایط تحریم باعث شده بود که ارتباط تجاری ایران با دنیا قطع شده است، بنابراین بسیاری از رایزنان بازرگانی ترجیح دادند به ایران برگردند و به همین منظور محل مأموریت خود را ترک کردند. از ۱۸ ماه قبل که فعالیت ایران در عرصههای اقتصادی و تجاری مجدد آغاز شد، بررسیهای مجدد برای انتخاب کشورهای مناسب برای اعزام رایزن بازرگانی انجام شد.
افخمیراد تصریح کرد: براساس مصوبه هیات وزیران، وزارت صنعت مجاز است در ۳۰ کشور دنیا رایزن داشته باشد که در ۱۰ کشور نیز رایزنان را به صورت نماینده اعزام کردهایم که نمونه آن در چین و عراق است.
به گفته رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران، متناسب با حجم تجارت ایران با سایر کشورها این رایزنان انتخاب می شوند و البته استراتژی کلی آنها افزودن به حجم تحارت است، چراکه برخی کشورها بنا به دلایلی حجم تجاری بالایی با ایران ندارند و اگر رایزن هم قادر نباشد تغییر اساسی در میزان مبادلات ۲ کشور به وجود آورد، عملا حضور وی چندان مقبول نیست.
وی خاطرنشان کرد: اگر رایزنان در کشورهای هدف صادراتی نتوانند به توسعه مبادله کالا و خدمات بردازند و حجم تجارت را افزایش دهند، به مأموریت آنها خاتمه خواهیم داد. البته موردی هم وجود دارد که تذکراتی از سازمان توسعه تجارت دریافت کرده است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: تا به حال به دلیل تحریم روابط ایران با بسیاری از کشورهای دنیا در سطح پایینی بوده و با توجه به اینکه هنوز تحریم بانکی پابرجا است، ارزیابی دقیقی نمی توان از میزان و کیفیت عملکرد رایزنان داشت اما به طور قطع بعد از برداشته شدن تحریمها می توان ارزیابی دقیقی از عملکرد آنها صورت داد.
افخمیراد توضیح داد: کشورها متناسب با نظام اقتصادی خود تعداد رایزنان متعددی دارند که اگرچه ممکن است صادرات بالایی هم نداشته باشند اما ماموریت خرید کالاها را دنبال می کنند، ضمن اینکه برخی کشورهای اطراف ایران نیز ۵ برابر ما رایزن بازرگانی دارند و ایران هنوز ۳۰ رایزن خود را اعزام نکرده است.
ولیالله افخمیراد در پنجمین گردهمایی رایزنان بازرگانی نیز گفت: شرایط نسبت به ابتدای دولت یازدهم تغییرات اساسی و مهمی در حوزه اقتصاد داشته و دولت موفق شده با اقدامات ارزشمندی، مذاکره با ۱+۵ را به نتیجه رسانده و هماکنون اقتصاد ایران منتظر نتایج ثمربخش این گفتگوها و نمایان شدن لغو تحریمها است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: بار اقتصادی گفتگوها و مذاکرات در منظر توجه مردم ایران قرار گرفته و بعد از برداشتن تحریم و موانع در توسعه اقتصاد کشور شاهد حرکت اساسی برای توسعه اقتصادی هستیم و در این فضا به طور قطع نقش فعالان اقتصادی و رایزنان بازرگانی در کشورهای هدف بیشتر نقش خود را نشان میدهد.
وی تصریح کرد: توقعی که تجار و بازرگانان از رایزنان دارند، این است که حضور در بازارهای هدف شکل عملیاتیتر به خود گیرد و به خواستههای آنها پاسخ مطلوب داده شود، این در شرایطی است که اعلام شده هماکنون تعداد رایزنان بازرگانی بیش از ۱۷ نفر است در حالی که در ابتدای دولت یازدهم، تنها ۷ رایزن در بازارهای هدف حضور داشتهاند.
به گفته افخمیراد، ۴ رایزن در مرحله اعزام به سر میبرند و ۵ رایزن نیز مراحل مربوط به وزارت امور خارجه و سایر مراحل استصوابی را طی میکنند که امیدواریم تا پایان آذر به کشورهای هدف اعزام شوند.
وی تصریح کرد: وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید زیادی بر اعزام رایزنان بازرگانی در کشورهای هدف دارد و البته نقش یک رایزن را از یک کارمند سفارت به فردی فعال که محل رجوع تجار و بازرگانان ایرانی و خارجی است، ارتقا داده است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: رایزنان باید ابزار و امکانات مورد نیاز را به نحوی فراهم کنند که موجبات روابط اقتصادی بین ایران و کشورهای هدف فراهم شود به نحوی که اطلاعات کامل و جامع از پتانسیلها و ظرفیتهای موجود تولید کشور در بخش صنعت، معدن و کشاورزی در اختیار داشته و وجه تمایزی با سایر کارمندان سفارتخانه ها داشته باشند.
افخمیراد اظهار داشت: چنانچه رایزنان نتوانند با بازارهای لازم مسلح کنند، نمیتوانند نقش خود را در کشورهای هدف به نحو مطلوبی ایفا کرده و منجر به توسعه تجارت خارجی ایران شوند.
وی در پایان به رایزنان توصیه کرد تا حجم تجارت دوطرفه را افزایش دهند.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد