تا دیروز کارشان به فروش آدامس یا کلوچه محدود میشد، اما این روزها رقابت آنها به حدی افراطی شده که در بساط آنها میتوان انواع کالاهای دیجیتال را پیدا کرد یا افرادی را دید که برای فروش بیشتر محصولات زینتی مانند گوشواره در موارد نیاز گوش مسافران را سوراخ نیز میکنند، این در حالی است که این مساله عواقب دیگری را نیز در پی داشته است، چون حجتالاسلام میثم امرودی، معاون اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه 1700 دستفروش در متروی تهران مشغول به کار هستند، از فروش مواد مخدر در حاشیه این دستفروشیها و کشف ده کیلوگرم مواد مخدر از یکی از دستفروشان در مترو خبر داده است. در واقع این واقعیت تلخی است که مدیریت نشدن دستفروشی در مترو مسبب آن است، زیرا اگر مدیران بموقع این مشکل را جدی میگرفتند اکنون با بحرانی به نام فروش مواد مخدر در قطارهای مترو روبهرو نبودیم، اما دراین بین باید تاکید کرد مسئولان مترو نباید از این اتفاق چماقی بسازند و با آن به برخورد قهری با دستفروشان پاکی بپردازند که برای امرار معاش واگنهای مترو را هر روز یکی پس از دیگری پشت سر میگذارند.
نبود قانون یا بهانه
مساله دستفروشی در مترو دیروز دوباره در هفتاد و ششمین جلسه شورای اجتماعی کشور مطرح شد. به گزارش ایلنا، معاون اجتماعی شهرداری تهران در این جلسه با بیان اینکه ناجا گفته است؛ کسی حق ندارد با متکدیان و دستفروشان در مترو برخورد کند، یادآور شد: اکنون برای 15 نفر از کارکنان مترو به دلیل برخورد با دستفروشان قرار صادر شده است.
با توجه به گفتههای امرودی باید تاکید کرد مسئولان مترو همواره نبود قانون را در این بین مشکل اصلی اعلام کرده و ضعف مدیریت خود را با این مساله توجیه کردهاند، چون برخورد با مسالهای که کلا در اختیار شهرداری است نباید آنقدر دشوار باشد که مسئولان مترو دلیل آن را نبود قانون و همکاری بین بخشی بدانند. معاون اجتماعی شهرداری تهران در جلسه دیروز پیشنهاد داد که هرگونه خرید، فروش و عرضه محصول بدون مجوز در مترو، تخلف محسوب شده و با قانونشکنان برخورد قضایی و انتظامی صورت گیرد.
امرودی به آگهیهای کار دستفروشی نیز اشاره کرد و توضیح داد: به طور مثال با آگهیهایی برخورد کردیم که در آن کار آسان، درآمدبالا، فروشندگی در مترو با درآمد روزانه حداقل 70 هزار تومان بعلاوه پاداش یا امکان کسب درآمد تا سقف سه میلیون تومان در ماه محصولی بسیار پرفروش، کمحجم و سبک و امکان بیمه شدن، عنوان شده است. باید یادآور شد: چنانچه مدیران شهری از ابتدا ساماندهی دستفروشان مترو را جدی میگرفتند، این روزها کار به فروش مواد مخدر در مترو و باندی عمل کردن گروهی از دستفروشان نمیرسید.
اولویت، اقدامات فرهنگی
محمد صائبی، معاون فرهنگی و اجتماعی شرکت بهرهبرداری مترو در پاسخ به جامجم درباره زمان کشف ده کیلوگرم مواد مخدر از دستفروشان عنوان کرد: در پنج ماهه گذشته حدود ده کیلوگرم مواد مخدر از دستفروشهای مترو گرفته شده است.
وی درباره برنامههای فرهنگی درخصوص حل این مساله ابراز کرد: کارهایی مانند ساخت کلیپ، چاپ بنر، استفاده از ابزارهای نمایشی مانند تئاتر و سرود و انتشار نشریه در مترو برخی از اقداماتی است که برای حل مشکل دستفروشی و تکدیگری در مترو انجام دادهایم، اما تاکید داریم که چنانچه شهروندان از دستفروشان خرید نکنند این مشکل زودتر برطرف میشود. معاون فرهنگی و اجتماعی شرکت بهرهبرداری مترو درباره اینکه میزان برآوردش از تاثیرگذاری فعالیتهای فرهنگی صورت گرفته، چقدر است، بیان کرد: این بستگی به فرهنگ استفاده مردم دارد و نمی توان گفت تاثیر صد درصدی داشته، اما بیتاثیر نیز نبوده است.
جای خالی پلیس و بهزیستی
حجتالاسلام ناصحی، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران نیز در گفتوگو با جامجم خاطرنشان کرد: کمیته اجتماعی شورای شهر تهران در حال پیگیری بحث ساماندهی دستفروشان مترو است. وی تاکید کرد: برخورد با دستفروشی در مترو نیز مانند آسیبهای اجتماعی دیگر فقط از عهده شهرداری ساخته نیست به همین دلیل نیروی انتظامی و سازمان بهزیستی نیز باید در این بحث وارد شوند. این در حالی است که باید تاکید کرد برخورد با مساله دستفروشی بدون در نظر گرفتن نیازهای این افراد میتواند آسیبهای اجتماعی بیشتری به جامعه تحمیل کند به همین دلیل مسئولان باید طرحی را اجرایی کنند که برای تهیه آن مطالعات لازم از قبل شده باشد برای نمونه پیش از خارج کردن این افراد از قطارهای مترو باید محل مناسبی برای فعالیت این افراد در نظر گرفته شود تا آن گروه از دستفروشان که به معنای واقعی از این راه امرار معاش میکنند علاوه بر نبود شغل و درآمد مناسب با مشکلات بیشتری دست به گریبان نشوند.
امتناع از برخورد قهری
احسان مقدم، مدیر ارتباطات و بینالملل شرکت بهرهبرداری متروی تهران در گفتوگو با جامجم بیان کرد: از سال گذشته اقداماتی صورت گرفته برای نمونه چناچه شخصی بخواهد با ساک بزرگی وارد مترو شود یا ماموران ما دستفروش را بشناسند مانع ورود او به مترو خواهند شد. اما در این بین عدهای نیز با توجه به وسایل کوچکی که میفروشند شناسایی نشده و وارد قطارهای مترو میشوند. وی تاکید کرد: قرار نیست با دستفروشها برخورد قهری شود بنابراین وظیفه ما فقط فرهنگسازی است.
مهدی آیینی
جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت