به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، رضا نجفی در نشست یک روزه شورای حکام در خصوص بررسی راستی آزمایی برجام و تبعات مالی آن بر بودجه آژانس بیانیه ای قرائت کرد.
متن بیانیه به این شرح است:
خانم رئیس، مدیرکل و همکاران گرامی، در ابتدا مایلم مراتب تشکر دولت جمهوری اسلامی ایران را از حمایت مستمر اعضای جنبش عدم تعهد از برنامه صلح آمیز هسته ای ایران ابراز نمایم.همچنین مایلم از مدیرکل و دبیرخانه آژانس بین المللی انرژی اتمی برای همکاری و فعالیت حرفه ای در خصوص اجرای برنامه اقدام مشترک و آمادگی شان برای مساعدت در اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تشکر نمایم.
خانم رئیس؛جمعبندی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در تاریخ 23 تیرماه 1394 نشانگر یک گام بسیار مهم توسط جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5 برای حل و فصل یک بحران غیر ضروری از طریق مذاکره و بر مبنای احترام متقابل است. بحرانی که در نتیجه اتهام های بی پایه و اساس درباره برنامه هسته ای صلح آمیز ایران ایجاد و با اقدامات ناموجه و مبتنی بر انگیزه های سیاسی علیه ملت ایران دنبال شده بود.
برجام مبتنی بر تعهدات متقابل جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5 است که از یک سو موجب حصول اطمینان از ماهیت منحصرا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران شده و از سوی دیگر تمامی مفاد قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل را لغو کرده و تحریم های این شورای و تحریم های مرتبط با موضوع هسته ای را که به طور یک جانبه یا چند جانبه تحمیل شده بودند به طور جامع لغو می کند.
همانگونه که پس از تصویب قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت اعلام شد جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد همانگونه که در مقدمه قطعنامه یادشده پیش بینی شده شاهد تغییر بنیادین معناداری در رویکرد شورای امنیت باشیم.
پس از آنکه برجام به طور دقیق بررسی و تصویب شد جمهوری اسلامی ایران متعهد است که اقدامات داوطلبانه خود را با حسن نیت و منوط به اجرای با حسن نیت همه تعهدات گروه 1+5 مطابق برجام از جمله تعهدات متضمن رفع تحریم ها و اقدامات محدودیت ساز را اجرا کند.
جمهوری اسلامی ایران برنامه هسته ای صلح آمیزش، از جمله غنی سازی را منطبق با برنامه خود همان گونه که در برجام توافق شده دنبال خواهد کرد و با طرف های خود از نزدیک کار خواهد کرد تا اطمینان حاصل شود که این توافق از گذر زمان به سلامت گذشته و همه اهداف خود را محقق خواهد ساخت. این تعهد بر اساس تضمین هایی است که گروه 1+5 داده اند که بر مبنای آن در این برنامه صلح آمیز بر اساس تعهداتشان مطابق برجام همکاری خواهند نمود.
همچنین توافق شد که از طریق گام هایی که مورد موافقت آژانس بین المللی انرژی اتمی در چارچوب نقشه راه قرار دارد همه موضوعات مربوطه گذشته و حال، تا قبل از پایان سال 2015 میلادی توسط شورای حکام آژانس بررسی و مختومه شود. آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکنون دائما نتیجه گیری کرده که فعالیت های اعلام شده ایران منحصراً صلح آمیز هستند. هدف از اجرای پروتکل الحاقی در آینده فراهم کردن زمینه برای «نتیجه گیری گسترده تر» بر این مبنا است که مدرکی دال بر وجود فعالیت اعلام نشده نیز در ایران وجود ندارد. به این منظور، جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی وفق ضوابط پروتکل الحاقی و همان گونه که در مورد همه امضاء کنندگان اعمال می شود، همکاری خواهد کرد.
در عین حال، آژانس بین المللی انرژی اتمی باید اقدامات احتیاطی لازم را برای تضمین حفاظت کامل از اطلاعات طبقه بندی شده به کار گیرد و فاش شدن هرگونه اطلاعات طبقه بندی شده از سوی هرکسی قابل قبول نخواهد بود.
جمهوری اسلامی ایران همواره تکالیف بین المللی عدم اشاعه هسته ای خود را با دقت کامل انجام داده است و با نهایت دقت همه فعالیت های مرتبط خود را منطبق بر پروتکل الحاقی اظهار خواهد کرد . در این چارچوب و از آنجا که هرگز هیچ گونه فعالیت هسته ای در هیچ یک از تاسیسات دفاعی وجود نداشته و نخواهد داشت جمهوری اسلامی ایران اطمینان دارد چنین تاسیساتی موضوع درخواست بازرسی نخواهند بود.
جمهوری اسلامی ایران اطمینان دارد که اجرای با حسن نیت برجام توسط همه اعضاء برجام به اعاده اعتماد ملت ایران که به نحوی ناعادلانه متحمل فشارها و زورگویی های غیرقانونی به بهانه این بحران ساختگی بوده اند، کمک خواهد کرد و فرصت های جدیدی برای همکاری در جهت پرداختن به چالش ها واقعی جهانی و تهدیدهای واقعی علیه صلح منطقه ای خواهد گشود.
در پایان مایلم از حمایت قریب به اتفاق اعضا آژانس که از روند دیپلماتیک و توافق برجام حمایت کردند تشکر و قدردانی کنم.
نماینده کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین در این نشست به اتهامات بی پایه و اساس رژیم صهیونیستی پاسخ داد و ضمن اشاره به اینکه مقامات بی آبروی اسراییل با سابقه هدایت جوخه های تروریستی و در اختیار داشتن دهها کلاهک هسته ای تنها جنگ افروزانی هستند که هیچ سنخیتی با صلح و ثبات ندارند ،تصریح کرد :اشک تمساح این رژیم در مورد برنامه پادمانی هسته ای کشورهای عضو آژانس، نمی تواند توجه ها را از برنامه تسلیحات اتمی اش منحرف کند . این رژیم که از ابتدای تاسیس از فقدان مشروعیت در منطقه رنج می برد، اکنون منزوی تر از هر زمان دیگری است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد