هالیوود که سمبل جهانی صنعت سرگرمی سازی آمریکا است سال هاست که یک هدف را دنبال می کند و پیامی که با دیدن این نماد در منطقه هالیوود متبادر می شود این است: «اینجا مکانی است که جادو امکان پذیر است، رویاها می توانند تحقق پیدا کنند» و شاید این رویا یک سبک زندگی پرزرق و برق و خانه باشکوه باشد که خیلی ها را برای ورود به صنعت سینما به این منطقه می کشاند.
حال بد نیست نگاهی به تاریخچه این قسمت از شهر لس آنجلس آمریکا و شکل گیری منطقه هالیوود و نامی که انتخاب شده بینداریم.
دوران پیش از شکل گیری هالیوود
پیش از آنکه منطقه هالیوودی وجود داشته باشد این ناحیه محل زندگی مردم بومی گابریلنوها بود. این منطقه پر از کشاورزان، کابوی ها، راهزنان، جویندگان معدن و تقریبا منطقه ای توسعه نیافته بود. برای مثال تمام زمین های شمال سانست بلوار بدون استفاده بودند و فقط برای چرای حیوانات استفاده می شدند.
در پایان قرن نوزدهم منظقه هالیوود که آن زمان این نام را نداشت حالت یک شهر را به خود گرفت و خانم دایدا ویلکاکس نام هالیوود را برای این منطقه انتخاب کرد. در سال ۱۸۸۷ خانم ویلکاکس که همسر بنیان گذار شهر هاروی ویلکاکس بود در قطار با زنی ملاقات کرد که خانه تابستانی خود در شهر فلوریدا را هالیوود می نامید.
خانم ویلکاکس از این نام خوشش آمد و به همسرش پیشنهاد داد که نام شهر را هالیوود بگذارند و این نام در تاریخ ماندگار شد.
هالیوود یعنی چه؟
ریشه واژه هالیوود به شمال اروپا و همچنین آیین های پاگان ها برمی گردد. دروئیدها (در قدیم کاهن های بریتانیای کبیر و فرانسه در دوره سلت ها) درخت پرستش می کردند به ویژه درخت بلوط را. واژه مقدس holly مقدس ترین سمبل آنها بود چون مادر Holle یا Hel، الهه نورس از زیر زمین مقدس شمرده می شد بنابراین Holle یا Holly-wood (کلمه Hel-wood یعنی مکان جادویی) این روزها محل تبلیغات بزرگ و شرایط ماشینی، صنعت سینما در ایالت کالیفرنیا است.
سال ۱۹۰۷ پیدایش کارخانه رویاسازی
همه چیز تا سال ۱۹۰۷ آرام بود تا اینکه شرایط جوی بد، کمپانی فیلمسازی کوچکی از شهر شیکاگو به نام وست وارد را به هالیوود کشاند تا فیلمبرداری فیلم خود را کامل کنند.
نخستین استودیوی واقعی «نستور فیلم کمپانی» از شهر نیوجرسی به هالیوود آمد و در یک هفته سه فیلم در منطقه ساخت: یک فیلم مربوط به غرب آمریکا، یک فیلم مربوط به شرق آمریکا و یک فیلم کمدی با بودجه کلی ۱۲۰۰ دلار.
در سال ۱۹۱۲ عبارت «چشم انداز و آب و هوای ایده آل فیلمسازی در هالیوود» رواج یافت و دستکم پانزده استودیوی مستقل را میشد در مناطق مختلف هالیوود در حال فیلمبرداری پیدا کرد. اصطبل های قدیمی تبدیل به محل ضبط صدا شدند و دوران آرام هالیوود به سر آمد.
تنها آسمان آبی و صاف هالیوود نبود که سبب مهاجرت گروه های فیلمسازی به هالیوود شد. در سال ۱۸۹۷ مخترع مشهور توماس ادیسون و یکی از نخستین فیلمسازان از تهیه کنندگان رقیب شکایت و ادعا کرد که آنها از ابزار فیلمبرداریای استفاده کرده بودند که ادیسون عقیده داشت برگرفته از تکنولوژی اختراعی او Kinetoscope کینتوسکوپ بود.
بسیاری از تهیه کنندگان دزد! از شهر نیوجرسی که کمپانی توماس ادیسون در آنجا قرار داشت و پایتخت سینمایی بود ابتدا به کوبا و سپس به کالیفرنیا آمدند.
۱۹۱۵: هالیوود، تینسل تاون شد
در سال ۱۹۱۵ آمریکا رسما دیوانه سینما بود و هالیوود به مکانی باشکوه و گاهی سورئال تبدیل می شد که می خواهیم در این بخش به آن بپردازیم.
بازیگران زن و مرد امیدوار در خیابان های هالیوود پر بودند و در سرشان یک رویای آمریکایی داشتند: ستاره سینما شدن. به هر حال استودیوهای فیلمسازی مانند آتش همه جا را گرفته بودند و برای بقا رقابتی جانکاه داشتند.
زمانی که صنعت سینما به بلوغ رسید بسیاری از کمپانی های مستقل با هم ادغام شدند و استودیو های بزرگی شکل گرفتند که صنعت سینما را شکل دادند و برای حرکت های آینده، سینما را تحت کنترل خود قرار گرفتند.
در سال ۱۹۲۰ چهل میلیون آمریکایی هر هفته برای فیلم دیدن به سینما می رفتند . زمانی که سینما رونق گرفت هالیوود کوشید تا این فضا را حفظ کند. علاقه مندان تاریخ شهر لس آنجلس و طرفداران فیلم محله چینی ها می دانند که کلید توسعه سریع منطقه در اوایل قرن بیستم توسط سیستم آبراه «اونز ولی» به وجود آمد که مدیریتش را ویلیام مالهالند بر عهده داشت (او ریس مهندسان بخش آب شهری بود) و این سیستم در سال ۱۹۱۳ برای نخستین بار کامل شد.
پس از کش و قوس های فراوانی که برای سیستم آب منطقه وجود داشت سرانجام در سال های ۱۹۲۰ هتل هایی که متاثر از صحنه های فیلم های هالیوود بودند و آپارتمان هایی در منطقه ساخته شدند و بلوارهای بزرگی به وجود آمدند. آپارتمان های لوکسی در مناطقی مانند گاردن آلاه ویلا به وجود آمد که ستارگان سینما در آنجا زندگی می کردند و به آنها خانه می گفتند.
پیدایش اشرافی گری سینما باعث ساخته شدن رستوران ها و باشگاه های شبانه در قسمت های مختلف هالیوود و سانست بلوار شد. کاخ های عجیب و عریب فیلمسازی چشم انداز نمادگرایانه هالیوود را کامل کردند.
۱۹۲۳ نماد متولد شد
هالیوود حالا نماد شهر و صنعت سینما و سبک زندگی و الهام بخش بود و در سال ۱۹۲۳ تابلوی هالیوودلند بر فراز شهر پدیدار شد.
هری چندلر ناشر روزنامه لس آنجلس تایمز با بودجه ۲۱ هزار دلار سفارش ساختن این بیلبورد را برای توسعه خرید و فروش مستغلات خود داد و خیلی زود این تابلو به نماد شهر تبدیل شد.
درباره زمانی که این تابلوی تبلیغاتی ساخته و نصب شد اختلاف نظر وجود دارد اما مرور روزنامه های آن دوران مانند لس آنجلس تایمز، هالی لیوز، لس آنجلس رکوردز، لس آنجلس اگزمینر و هالیود دیلی سیتیزن هر نوع ابهامی را برطرف می کند. برای مثال روزنامه لس آنجلس تایمز مورخه ده ژوئن ۱۹۲۳ اعلام کرد که ماه مارس توسعه مستغلات تاسیس شد و در ماه ژوئن ۲۰۰ نفر استخدام شدند. هفت مایل از جاده حفاری و ۳۰۰ هزار یارد مکعب پاکسازی شد.
این در حالی است که برخی از منابع ادعا کردند تابلو در سال ۱۹۲۴ نصب شد اما تاریخ درستش ۱۹۲۳ است. درست دو هفته بعد روزنامه لس آنجلس تایمز (تاریخ سی ام دسامبر ۱۹۲۳) مقاله ای منتشر کرد با این تیتر که با ماشین به تابلوی الکتریکی هالیوود رسیدند. مقاله درباره سفر امتحانی هری نویل بازیگر سینما بود که خواسته بود امتحان کند آیا با ماشین می توان به زیر تابلو رسید و آیا ترمز های ماشین در جاده کار می کند.
یک اختلاف نظر دیگر درباره این مساله است که آیا از ابتدا این بیلبورد بدون لامپ بود (که بعدا صدها لامپ برای روشنایی به آن اضافه شد). گرچه عکس های تاریخی از مجموعه عکس های هالیوود بروس ترنس نشان می دهد که تابلو روشنایی داشته است. این عکس ها کارگران را در حال حمل بخشی از تابلو نشان می دهند که شبیه حروف A یا L است. در پایان سال ۱۹۲۳ تمام تابلوی هالیوود روشن شد؛ با نورهای درخشانی که کلانشهر لس آنجلس را در حال توسعه نشان می داد.
بیلبورد غول پیکر بود. هر کدام از حروف هالیوود سی فیت پهنا و ۴۳ فیت طول داشتند و با ورقه های فلزی ۳*۹ و با کمک لوله و داربست و سیم ساخته شده بودند.
کمتر کسی می داند که یک دایره بزرگ و سفید رنگ پایین حروف ساخته شده بود تا بیلبورد به چشم بیایید. خود بیلبور هالیوودلند چهار هزار لامپ ۲۰ واتی به فاصله هشت اینچ از هم داشت.
ابتدا قرار بود این بیلبورد یک سال و نیم برفراز شهر نصب باشد اما حالا هشتاد سال است که نام هالیوود در آنجا قرار دارد و سینمای هالیوود بیش از گذشته قدرتمند است.(مهر)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد