راشا تودی در گزارش خود در این زمینه نوشت: روز 30 ژوئن نیز به پایان رسید و طرف های مذاکره نتوانستند شروط حل و فصل مناقشه 12 ساله بر سر برنامه هسته ای ایران را تعیین کنند. در چنین شرایطی، باید انتظار داشت که روایت های مختلفی از بازیگران گوناگون فضا را پر کند؛ بازیگرانی که برخی به دنبال خراب کردن کار مذاکرات، برخی درصدد افزایش فشار و به دست آوردن اهرم در مذاکرات، و برخی نیز درصدد گنجاندن توافق آتی در چارچوب زبانی به نفع یک طرف هستند.
این شبکه خبری روسی تصریح کرد: در این میان، رسانه های غربی آتش بیار معرکه شده اند و به عنوان مثال، روزنامه نگاران آنها حرف های زیادی برای مورد پرسش قرار دادن سفر روز دوشنبه ظریف به تهران در جریان مذاکرات مطرح کردند.
راشاتودی افزود: مقاله نویسان غربی همچنین در پی سخنان اخیر آیت الله علی خامنه ای رهبر عالی ایران در تاریخ 23 ژوئن، بطور گسترده ای وارد صحنه شده و این سخنان را به عنوان رد شروط کلیدی چارچوب تفاهم شده در بیانیه لوزان ارزیابی کردند.
این شبکه روسی به نقل از یک مقام وزارت خارجه که نامش را فاش نکرد، نوشت: «این به هیچ وجه درست نیست؛ ایران زیر فشار شدیدی از سوی رسانه های غربی قرار دارد و این روند عادلانه نیست. به نظر می رسد برای کسی مهم نیست که ایران چه می کند و چه چیزی در مذاکرات مطرح است، اما ما خواستار بازتاب عادلانه آنچه در مذاکرات می گذرد، هستیم».
راشاتودی افزود: ایرانی ها بر این عقیده اند که طرف آمریکایی در مورد برخی از مسائل حل و فصل شده تغییر موضع داده است.
این شبکه روسی به استناد منابع مختلف نوشت: آمریکا در این دور از مذاکرات مباحثی را مطرح کرده است که ایران گمان می کند پیش از این به آنها پرداخته شده بود. این مسائل شامل دسترسی به سایت های نظامی ایران (که این کشور آن را رد کرده است)، برخی مسائل فنی در خصوص تاسیسات فردو، معیارهای تحقیق و توسعه و موضوع مهم برنامه زمانی کاهش مرحله ای تحریم ها است.
راشاتودی با بیان اینکه «روشن است یکی از هدف های اصلی ایران از این مذاکرات، لغو تمام تحریم های بین المللی مرتبط با پرونده هسته ای جمهوری اسلامی است»، به نقل از یک مقام که نام او را فاش نکرد و نگفت متعلق به چه کشوری است، نوشت:«... آمریکاییها لازم است کارهایی مقدماتی برای تغییر فرهنگ تحریم انجام دهند. آنها باید به شرکت ها و نهادهای مالی اطلاع دهند و هراس فرهنگی و سیاسی کار با ایران را از میان بردارند و این دستکم به شش ماه کار سخت نیاز دارد.»
این شبکه روسی افزود: این در حالی است که ایرانی ها خواستار آن هستند به موازات اجرای تعهدات این کشور، آمریکا نیز کار برداشتن تحریم ها را آغاز کند.
به نوشته راشاتودی، مهم ترین شکست در این مرحله از مذاکرات، وارد شدن سنای آمریکا به فرایند تصویب آن است. سنا پس از تفاهم لوزان طرحی را تصویب کرد که به موجب آن کنگره آمریکا حدود 52 روز زمان دارد تا توافق هسته ای را ارزیابی کند.
این شبکه به نقل از یک مقام ایرانی نوشت: «این یک شکست بزرگ است. حتی اگر در وین به توافق برسیم تا زمانی که کنگره آن را تائید نکند دستاوردی نداشته ایم؛ فکر می کنید اگر مجلس ایران چنین طرحی تصویب می کرد، رسانه ها چنین ساکت بودند؟!»
وی افزود: «اگر عادلانه قضاوت کنیم، فرایند لغو تحریم ها باید به موازات اقدامات ایران آغاز شود تا اعتمادسازی صورت گیرد. این کار در مدت سه ماه قابل انجام است. در غیر این صورت، چه؟! ما قلب رآکتور اراک را نابود کنیم و نظر آمریکا عوض شود؟!»
راشاتودی تصریح کرد: این احساسی است که بسیاری از ایرانی ها در مصاحبه ها بیان می کنند. در مقابل، آمریکا در این زمینه می گوید:«ما هنوز درباره آن فکر می کنیم. »
به گفته این شبکه روسی، به همین شکل فقدان تعریف در خصوص موضوع دسترسی به تاسیسات نظامی ایران نیز وجود دارد. در چند ماه گذشته رسانه های غربی مطالب زیادی درباره آن نوشته اند که موجب ناخشنودی مذاکره کنندگان ایرانی شده است.
این شبکه به نقل از یک مقام ایرانی که نام او را فاش نکرد، نوشت: «ما هرگز دسترسی به سایت های نظامی را نپذیرفته ایم و سخنان اخیر حضرت آیت الله خامنه ای در این زمینه خط قرمز جدیدی نبود. این یکی از بزرگترین مشکلات ما با گزاره برگ آمریکا پس از لوزان بود. آمریکایی ها با تکرار این حرف برای خودشان مشکل درست کردند.»
راشاتودی در این زمینه به نقل از یک منبع آگاه آشنا به رویه های آژانس بین المللی انرژی اتمی نوشت: حتی آمریکا هم زمان بازرسی آژانس از تاسیسات این کشور خواستار دسترسی مدیریت شده می شود.
این شبکه خاطرنشان کرد: اطلاعات، سکه رایج رسانه ها است و وقتی اهمیت موضوع اینقدر بالا است، هر ذره اطلاعات ارزشمند است و این در حالی است که بخش زیادی از این اطلاعات از سوی طرف های مختلفی برای استفاده از آن در اتاق مذاکرات منتشر می شود.
این شبکه روسی با بیان اینکه رسانه های غربی با اطلاع رسانی نادرست و یکطرفه در باره مذاکرات هسته ای در صدد اعمال فشار بر ایران هستند، به نقل از یک کارشناس ایرانی نوشت:« در این مرحله ما هنوز منافع مشترکی داریم. در غیر این صورت، پشت میز مذاکره نبودیم اما احساس در خارج از اتاق مذاکره این است که یک بحران وجود دارد» و به نوشته راشاتودی، رسانه ها آتش بیار این معرکه هستند.
این شبکه خبری در تایید این موضوع نوشت: برای مثال، همین دو شب پیش، یک مقام ایرانی یک گزارش خبرگزاری فرانسه را رد کرد که در آن از آمادگی ایران برای بازرسی از سایت های نظامی خبر داده بود.
این مقام ایرانی گفت که این قبیل اخبار و اطلاعات، عمدا برای تاثیرگذاری بر مذاکرات و انحراف مسیر آن مطرح می شود.
وی تاکید کرد: «ما هرگز به کسی اجازه بازرسی از سایت های نظامی را نمی دهیم زیرا این کار ارتباطی با بازرسی های آژانس ندارد. ما شک و تردیدهای جدی درباره کسانی داریم که برای دسترسی به تاسیسات دفاعی ما اصرار می کنند.»
راشاتودی به نقل از یک منبع رسمی نوشت: ایران در سال 2005 دو بار اجازه دسترسی به سایت پارچین را بطور داوطلبانه داد تا موضوع ابعاد نظامی احتمالی را یک بار برای همیشه خاتمه دهد.
وی افزود: برای ما مهم نیست که آنها چقدر می خواهند درباره این موضوع سخت بگیرند؛ این یک مساله امنیتی است که هیچ پایانی ندارد و به همین دلیل است که ایران یک خط قرمز محکم روی موضوعاتی کشیده است که هیچ ارتباط منطقی با کار آژانس ندارند.
راشاتودی نوشت: زمان هایی در وین هست که دستیابی به توافق دورتر از هر زمانی به نظر می رسد اما همه توافق دارند هفت کشور حاضر در مذاکرات خواستار به نتیجه رسیدن آن هستند و ایران و آمریکا بنا به دلایل مختلف در اول صف امیدوارها قرار دارند.
این شبکه خبری روسی افزود: با این حال، زمانی که به جزئیات موارد مورد بحث نگاه می کنید و اینکه طرف ها در مورد مسائل ساده ای مانند «فرایند» و «قرار گرفتن» چقدر از هم فاصله دارند؛ به این فکر می کنید که آیا اصلا توافق هسته ای جزء گزینه های مطرح است یا نه!.
راشاتودی نوشت: در این شرایط، خبرنگاران رسانه های خبری که در لابی هتل محل مذاکرات گرد آمده اند، ممکن است بیشتر به دنبال مقالاتی در این خصوص باشند که اگر توافق نشود چه خواهد شد؟ اما چنانکه محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران چند روز پیش گفت: «اگر توافق حاصل نشود، این پایان دنیا نیست». (ایرنا)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت