با این حال پیگیریهای خبرنگار ما از برگزاری این رویداد برای نخستین بار در دو مجموعه باغ کتاب و باغ موزه دفاع مقدس خبر میدهد.
به گزارش جامجم، سه هفته پیش نشست مشورتی بخش دانشگاهی بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم با حضور نمایندگان نهادهای مختلف دانشگاهی برگزار شد، که در آن جلسه حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور گفته بود جلسه ستاد نمایشگاه هنوز تشکیل نشده است و آن نشست را هم مشورتی خواند.
البته در روزهای پایانی فروردین 94 نیز جلسهای به منظور هماهنگی و یکپارچگی بین شهرداری تهران و وزارت ارشاد برای برپایی هرچه بهتر نمایشگاه قرآن برگزار شد و در آن جلسه حجتالاسلام میثم امرودی، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران ضمن اعلام باغ موزه دفاع مقدس به عنوان محل برگزاری بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم، ابراز امیدواری کرده بود تا در این رویداد قرآنی، با اختصاص 100هزار مترمربع از فضای باغ موزه دفاع مقدس و مجموعه باغ کتاب، فضایی فاخر و در شأن نمایشگاه قرآن آماده شود.
در این نشست برزین ضرغامی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، درخصوص برنامههای وزارت ارشاد برای نمایشگاه قرآن امسال توضیحاتی ارائه کرد.
عبادالله رمضانی، مدیرکل فرهنگی شهرداری تهران نیز به تشریح پلان کلی باغ موزه دفاعمقدس بهعنوان محل برگزاری نمایشگاه پرداخت.
اما برای اطلاع از جزئیات بیست و سومین نمایشگاه قرآن کریم با حجتالاسلام محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس این نمایشگاه تماس گرفتیم که او ما را به برزین ضرغامی، قائممقام رئیس نمایشگاه به عنوان فردی که در جریان جزئیات اجرایی این نمایشگاه است، ارجاع داد.
مکان نمایشگاه
یکی از پرسشهایی که همواره در باره نمایشگاه قرآن مطرح میشود مکان برگزاری آن است؛ زیرا به نظر میرسد مناسبترین مکان برای برگزاری چنین نمایشگاهی که بیشترین همخوانی را نیز با آن دارد، مصلای امام خمینی تهران باشد و اگر قرار باشد فقط یک نمایشگاه از میان تمام رویدادهایی که مصلی میزبان است انتخاب شود، بیتردید متناسبترین و بهترین رویداد، نمایشگاه قرآن است.
برزین ضرغامی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد استان تهران و قائم مقام رئیس نمایشگاه قرآن، در این باره به جامجم میگوید: سال گذشته به دلیل همزمانی برگزاری نماز جمعه در شبستان مصلی، نتوانستیم نمایشگاه را در این مکان برپا کنیم. امسال هم به دنبال برگزاری نمایشگاه در مصلی بودیم که باز هم به دلیل برگزاری نماز جمعه در شبستان امکان زدن دکور و غرفهبندی فراهم نمیشد؛ بنابراین تصمیم گرفتیم مانند سال گذشته نمایشگاه را در باغ موزه دفاع مقدس برگزار کنیم.
با وجود این، نبود فضای سالنی مناسب و پراکندگی و فاصله بخشهای مختلف نمایشگاه از یکدیگر، از انتقادات مطرحشده نسبت به برگزاری نمایشگاه بیست و دوم در باغ موزه دفاع مقدس بود. ضرغامی ضمن قدردانی از همکاری مسئولان باغ موزه دفاع مقدس، به کمرنگ شدن برخی بخشها در سال گذشته به دلیل کمبود فضای مسقف اشاره و عنوان میکند: امسال قرار است بخشی از مجموعه باغ کتاب که در ضلع شرقی باغ موزه دفاع مقدس واقع است در اختیار نمایشگاه قرار گیرد و به این ترتیب نزدیک به 10 هزار متر فضای مسقف آماده این مجموعه به فضای سالنی نمایشگاه قرآن اضافه خواهد شد که در این صورت نمایشگاه از نظر مکان، قابلیتها و امکانات بیشتری خواهد داشت.
زمان نمایشگاه
سال گذشته بنا به سنت چند سال اخیر نمایشگاه قرآن زودتر از ماه رمضان، یعنی از 25 شعبان آغاز به کار کرد و قرار بود پیش از پایان ماه مبارک رمضان به کار خود خاتمه دهد. همین مساله سبب شد که علاوه بر مکان نمایشگاه، در مورد زمان نمایشگاه نیز سوال شود. ضرغامی درباره زمان برگزاری نمایشگاه بیست و سوم میگوید: «نمایشگاه از روز نخست ماه مبارک رمضان آغاز به کار میکند و تا پایان این ماه به فعالیت خود ادامه میدهد. ساعات برپایی نمایشگاه نیز از ساعت 19 تا 24 خواهد بود. او همچنین به سال گذشته اشاره و بیان میکند: سال گذشته نمایشگاه را زودتر برگزار کردیم تا روزهای پایانی نمایشگاه با فرارسیدن شبهای احیا همزمان شود، اما برآیند نظرات این بود که مورد استقبال فعالان قرآنی و عموم مردم قرار نگرفت.»
به گفته او، در سالهای گذشته که ماه رمضان با دیگر فصول سال بویژه فصل مدارس همراه بود، نمایشگاه قرآن فعالیتش را از ساعت 10 صبح آغاز میکرد تا دانشآموزان نیز از آن بهره ببرند، ولی با همزمانی ماه مبارک رمضان با فصل تابستان، به دلیلی تعطیلی مدارس و گرمای هوا، ترجیح دادیم نمایشگاه در ساعات غروب و شب، یعنی زمان فراغت خانوادهها، فعالیت داشته باشد.
آیا بخش بینالملل حذف میشود؟
برزین در ادامه به تلاش دستاندرکاران نمایشگاه قرآن کریم برای افزودن بخشها و فعالیت جدید و خلاقانه به این نمایشگاه نسبت به سالهای گذشته اشاره میکند و میافزاید: در زمینه فعالیتها، ما دو نگاه موضوعی و مخاطبمحور و ترکیبی از این دو را مد نظر داریم. برای مثال، بخش کودک را برای مخاطب کودک در نظر گرفتیم، اما در بخش فروش نیز محصولات قرآنی برای رده سنی کودکان عرضه میشود.
قرار است نمایشگاه امسال در سه بخش به صورت پردیس فروش و کارگاهی، پردیس برنامههای میدانی فرهنگی و پردیسهای نمایشگاهی برگزار شود و سالنهای ویژه با عنوان قرآن و فعالیتهای دیجیتال، قرآن و محصولات مکتوب، قرآن و هنر، قرآن و دانستنی و داستانهای قرآنی، ترویج فرهنگ حجاب و عفاف، سبکهای جدید درخصوص مفاهیم، قرائت و تجوید قرآن کریم و همچنین بازیهای مختلف برای کودکان و نوجوانان با مفاهیم قرآنی برپا شود.
سال گذشته حشمتی، رئیس نمایشگاه قرآن در نشست ارزیابی و نقد عملکرد بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم از احتمال حذف یا ایجاد تحول در بخش بینالملل نمایشگاه در سال 94 خبر داده بود . به برآورده نشدن انتظارات از این بخش اشاره کرده و گفته بود: حدود 200 میلیون تومان هزینه رفت و آمد شخصیتهای قرآنی در بخش بینالملل شده، ولی نتایج قابل توجهی نداشته است، بنابراین بخش بینالملل در نمایشگاه قرآن یا تعطیل خواهد شد یا بازنگری و متحول میشود.
برزین با بیان این که امسال شاخصها و انتظارات از بخش بینالمللی و مهمانان خارجی نمایشگاه بررسی میشود، در اینباره اظهار میکند: با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تغییراتی در بخش بینالملل صورت گرفته است و امیدواریم امسال مخاطبان از نزدیک شاهد فعالیت این بخش از دهم ماه رمضان باشند.
او در پاسخ به فعالیت اجرایی نمایشگاه نیز به اختصاص فضا و سالنها به هر بخش اشاره میکند و میگوید: از همین هفته فعالیتهای اجرایی نمایشگاه آغاز میشود و در روزهای آینده نیز جانمایی غرفه آغاز خواهد شد.
البته پیشتر رجبعلی سالاریان، مدیر بخش فروش بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم از ثبتنام ناشران و تولیدکنندگان محصولات قرآنی از چهارم خردادماه در نمایشگاه قرآن خبر داده و اعلام کرده بود: تمامی ناشران، تولید و عرضهکنندگان محصولات فرهنگی و هنرهای قرآنی و رسانههای دیجیتال متقاضی اخذ غرفه در بخشهای فروش بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم شامل بخش مکتوب، رسانههای دیجیتال و محصولات فرهنگی و هنری قرآنی میتوانند از 4 تا 12 خرداد درخواست حضور خود را از طریق پایگاه اینترنتی اعلام شده ثبتنام کنند.
بخش دانشگاهی
به گفته حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور در بخش نشستهای دانشگاهی هر دانشگاهی غرفه خاص خودش را خواهد داشت و امسال به جای موضوعمحور بودن، دانشگاهمحور برگزار میشود.
او با اشاره به این که شاید نمایشگاه قرآن امسال بیشتر جشنواره قرآنی ماه رمضان باشد و مردم بتوانند در آن اوقات خوبی را بگذرانند، میافزاید: برخی از بخشهای فروشگاهی که سال گذشته حذف شده بود، امسال به نمایشگاه برمیگردد. فرزام با بیان اینکه باید برنامههای جذاب را در حوزههای دانشجویی تقویت کنیم، میگوید: چون همان گروهی که سال گذشته نمایشگاه را برگزار کرده امسال هم دخیل است، قاعدتا برخی از مشکلاتی که سال گذشته بود، انشاءالله امسال وجود نخواهد داشت.
کمیل انتظاری / گروه فرهنگ و هنر
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد