دور جدید گفت وگوهای کارشناسی فردا در وین آغاز می شود

برخی منابع: راه رسیدن به توافق جامع هسته ای سخت شده است

دوره تازه مذاکرات هسته ای ایران و 5 + 1 در حالی از فردا چهارشنبه در وین پایتخت اتریش آغاز می شود که برخی مقامهای بلندپایه ایران، از «سخت بودن» این مرحله خبر می دهند و شماری از منابع خبری نیز مدعی شده اند که بر خلاف خوشبینی های اولیه ، دستیابی به توافق نهایی تقریبا غیرممکن شده است.
کد خبر: ۸۰۲۱۲۸
برخی منابع: راه رسیدن به توافق جامع هسته ای سخت شده است

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از وین ، دور پنجم مذاکرات برای رسیدن به یک برنامه جامع اقدام مشترک احتمالی در هتل کوبورگ وین و پس از ورود عراقچی و تخت روانچی و بعیدی نژاد و از سوی دیگر خانم هلگا اشمید معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که نمایندگی کشورهای 1+5 را دارد ، برگزار خواهد شد.

یک منبع نزدیک به تیم ایرانی گفت : اصل پرانتزهای باقیمانده درباره این است که رفع تحریم ها و اجرای تعهدات ایران به صورت همزمان باشد و البته دو طرف به دنبال راه حل هایی هستند که این مشکل حل بشود اما نقاط مبهم دیگری نیز وجود دارد.

بر اساس این گزارش، پیش نویس توافق احتمالی 20 صفحه ای با ضمائمی نزدیک به 50 صفحه است.

یک منبع: توافق نهایی بسیار سخت است

از سوی دیگر، یک منبع نزدیک به مذاکرات در این زمینه به شبکه خبری پچ پچ گفت: «اگر نگوییم دستیابی به توافق غیرممکن شده، قطعا باید گفت توافق نهایی بسیار سخت و دشوار است».

این منبع که نامش فاش نشده است، افزود: شرایط مذاکرات تا اندازه زیادی با شرایط بعد از تفاهم لوزان تغییر کرده و بن بست در مذاکرات دور از ذهن نیست.

وی در عین حال گفت که دو طرف تلاش می کنند تا به هر نحو ممکن از شکست مذاکرات جلوگیری کنند اما با توجه به شرایط جدیدی که از طرف مقام های آمریکایی به مذاکره کنندگان ایرانی اعلام شده، پذیرش آن از طرف مقامات ایران غیرممکن شده است.

شرایط جدید آمریکا شاید همان چیزی باشد که علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی، چندی قبل از آن به عنوان «دبه کردن» آمریکا یاد کرد.

به گفته وی، برخی از منازعات جدید سیاسی از جمله حمله شدید لفظی برخی نمایندگان مجلس به ظریف در جلسه غیرعلنی، به دلیل مسائل جدیدی است که پیش آمده و برخی نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری تصور می کنند دولت قرار است به شرایط جدید غرب تن دهد.

وی به جزییات شرایط جدید آمریکایی ها اشاره ای نکرد اما به نظر می رسد شرایط جدید آمریکا همان چیزی باشد که علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی، چندی قبل از آن به عنوان «دبه کردن» آمریکا یاد کرد.

بنا به گزارشها، برخی گمانه زنی ها حکایت از عقب نشستن آمریکا از برخی تعهداتی دارد که در لوزان سوئیس پذیرفته بود، از جمله پذیرش فعالیت های تحقیق و توسعه هسته ای ایران و همچنین رفع بلافاصله تحریم ها اما اکنون گفته می شود که واشنگتن شرایط قبلی خود را تغییر داده و حتی در مورد رفع تحریم ها آن را به چند ماه پس از راستی آزمایی اقدامات ایران احاله داده است.

هشدار ولایتی به کارشکنان

در همین حال، «علی اکبر ولایتی» رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام امروز با تاکید بر صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران هشدار داد: برخی کشورها تلاش دارند مذاکرات هسته ای ایران با کشورهای 1 +5 به بن بست کشیده شود.

ولایتی: ایران از مذاکرات استقبال کرده اما چنانچه آنان قصد کارشکنی داشته باشند، در برابر زیاده خواهی های آنان نیز خواهد ایستاد.

به گزارش ایرنا، ولایتی که عصر امروز در مرکز مطالعات بین الملل وزارت امور خارجه چین حضور یافته بود، در سخنانی اظهار داشت: ایران همواره اعلام کرده که در پی دستیابی صلح آمیز از فناوری هسته ای است و این فعالیت ها باید همواره مورد احترام قرار گیرد اما متاسفانه برخی کشورها با عدم پذیرش این موضوع همواره در پی سنگ اندازی و ایجاد مانع برای دستیابی ایران به این فناوری هستند و برای رسیدن به اهداف خود از هیچ تلاشی فروگذار نمی کنند.

مشاور امور بین الملل رهبر انقلاب اسلامی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به دلیل آنکه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای را حق ملت خود قلمداد می کند از مذاکرات استقبال کرده است اما چنانچه آنان قصد کارشکنی داشته باشند، در برابر زیاده خواهی های آنان نیز خواهد ایستاد.

ظریف: روند نگارش توافق جامع بسیار دشوار است

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه نیز امروز به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته ای را در گرو واقع بینی طرف مقابل دانست و گفت: اگر طرف مقابل اینگونه گفتگوها را ادامه دهد به نتیجه می رسیم.

به گزارش ایرنا، ظریف در حاشیه دیدار با همتای عمانی خود در مسقط در پاسخ به سؤال یک خبرنگار عمانی درباره مذاکره با کشورهای 1 + 5 اظهار داشت: گفتگوهای هسته ای ادامه دارد و از امروز دور جدید مراحل نگارش آغاز شده که روندی بسیار دشوار است.

ظریف: اگر طرف مقابل با واقع بینی گفتگوها را ادامه دهد به نتیجه می رسیم.

بر اساس این گزارش، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر خارجه از امروز - سه شنبه - به وین رفته اند تا در آنجا دور جدید مذاکره برای نگارش متن توافق جامع را آغاز کنند.

این دور مذاکره نیز همچون چهار دور گذشته که از اردیبهشت گذشته آغاز شده است، با هلگا اشمید معاون هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواهد بود. تنها در دور سوم ، وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه امریکا به مذاکرات پیوست .

این پنجمین دور رایزنی های هسته ای در راستای نگارش برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» بعد از مذاکرات 9 روزه در لوزان سوئیس و رسیدن به راه حل هایی در راستای حصول توافق جامع هسته ای است.

طبق برنامه، دور پنجم مذاکرات تا روز جمعه ادامه خواهد داشت و ممکن است در روز پایانی معاونان وزیران خارجه سایر کشورهای 1+5 هم به این گفت و گو ها ملحق شوند.

مذاکرات در دو سطح معاونین و کارشناسان انجام می شود و ریاست هیات کارشناسی ایران را حمید بعیدی نژاد به عهده دارد .طرف مقابل او در این مذاکرات استفان کلمنت است.

عراقچی در پایان چهارمین دور که اول خرداد بود گفت به دلیل گستردگی موضوعات و پیچیدگی آنها، پیشرفت کار بسیار کند است.

دور نخست در دوم تا چهارم اردیبهشت در وین، دور دوم در دهم تا هفدهم همین ماه در نیویورک، دور سوم از 22 تا 25 اردیبهشت در وین و دور چهارم نیز از سی ام اردیبهشت تا اول خرداد در وین انجام شد.

علت اعتراض نمایندگان به ظریف

در همین حال، امروز محمد اصغر زارعی نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات واسلام شهر در مجلس شورای اسلامی در صحن علنی مجلس از آنچه که آن را عملکرد «ضعیف و منفی» تیم مذاکره کننده در تعامل با مجلس و مردم خواند، به شدت انتقاد کرد، هرچند گفت که براساس تدبیر و تصمیم نظام هیچ کس با اصل مذاکرات مخالف نیست.

زارعی در نطق میان دستور خود در مجلس اظهار داشت: تیم مذاکره کننده تاکنون گزارش امتیازهای داده شده و محدود شدن فعالیت ها هسته ای کشور را به مجلس و مردم ارایه داده اما خبری از ستانده ها در برابر این همه عقب نشینی ارایه نکرده است.

وی ادامه داد: در برابر مشاهده می شود که تیم طرف مقابل با زیر پا گذاشتن تعهدات اخلاقی گزارشی از محتوا و فرایند آن را به کنگره ، حامیان منطقه ای رژیم صهیونیستی و مراکز پژوهشی در آمریکا ارایه می دهند و نتیجه آنکه اختلافات ومخالفات اولیه بر روی توافق ژنو و بیانیه لوزان به موافقات همگانی آنان بدل شده و گاهی نیز به شکل تاکتیکی و برای امتیاز گیری ظاهری مشاهده می شود.

نماینده مردم تهران ضمن حمایت مجدد از تیم مذاکره کننده از رییس جمهوری و دکتر محمد جواد ظریف خواست تا با تغییر رویکرد نسبت به تعامل با مجلس و مردم آنچه را که حالت انفعالی و التماسی خواند، خارج شوند.

زارعی یادآور شد: زمانی که طرح مشترک اقدام در ژنو اعلام شد با بررسی محتوایی ، موجی از مخالفت با طرح صورت گرفت و مسوولان دولتی زبان به تبریک و تشکر گشودند و با بلند شدن زوزه مخالفت رژیم صهیونیستی و برخی شیوخ منطقه ، متاسفانه مسوولان دولت منتقدین را با همسوبی با اسراییل متهم کرده و چه حرفهای گزافی که نزدند.!

این نماینده مردم در مجلس نهم ادامه داد: قرار بود توافق هسته ای در یک مرحله آنهم با روشن شدن جزییات انجام شود که با مدیریت صحنه از سوی طرف مقابل و بی تدبیری تیم هسته ای به بیانیه لوزان رسیدیم. بیانیه لوزان امتیازهای داده شده و عقب نشینی ما را با شرح بیشتری بیان می کرد اما به تعهدات طرف مقابل در هاله ای از ابهام اشاره دارد.

یک نماینده مجلس: جای تعجب دارد که چرا همه مخالفان دیروز توافق هسته ای بدون آنکه توافقی صورت گرفته باشد امروز موافق توافق شده اند.

وی افزود: در این مرحله مجددا اختلافات در درون آمریکا فی مابین تیم آمریکایی و سناتورها و هیاهوی رژیم صهیونیست و شیوخ منطقه بلند شد و اوباما تهدید به وتوی مصوبات سنا کرد و تعدادی از سناتورها به مسوولین ما نامه نوشتند که دولت آمریکا اختیاری برای لغو تحریم ها ندارد.

زارعی با بیان اینکه جای تعجب دارد که چرا همه مخالفان دیروز توافق هسته ای بدون آنکه توافقی صورت گرفته باشد امروز موافق توافق شده اند، با شگفتی سوال کرد: حقیقتا چه شده و چه اطلاعی به آنها رسیده است که در کمپ دیوید شیوخ منطقه، رژیم صهیونیستی و سناتورهای مخالف دیروز از توافقی که هنوز به نتیجه نرسیده رسما اعلام رضایت می کنند؟!

نماینده مردم تهران گفت: تیم مذاکره کننده باید گزاره برگ خود را به مجلس و مردم اعلام و حدود انتظارات طرف مقابل را مدیریت کرده و از خطوط قرمز نظام با صلابت دفاع می کرد.

وی با بیان اینکه عدم ارایه محتوای گزارشات تیم مذاکره کننده به مجلس به بهانه عدم انتشار آن به هیچ وجه پذیرفته نیست با طرح سوالاتی افزود: مگر طرف مقابل به کنگره گزارش نمی دهند؟ مگر حامیان منطقه ای خود را از محتوا مطلع نمی کنند؟ مگر در این تقسیم کاری برای مدیریت فضای مذاکرات کرده اند تردید وجود دارد؟ چرا به ظرفیت مجلس شورای اسلامی و مطلع نمودن مردم به عنوان حامی تیم مذاکره کننده بی اعتنایی می شود؟!

زارعی همچنین با طرح این سوال که جایگاه مجلس در فرایند مهمترین توافق کشور کجاست؟ خاطرنشان کرد: مطابق اصل 77 قانون اساسی باید تمامی توافق نامه ها به تصویب مجلس برسد، ثانیا مصوبه سال 84 مجلس در توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی کماکان به قوت خود باقی است.

وی اظهار داشت: توافق خوب از نظر مجلس شورای اسلامی توافقی است که اولا در چارچوب خطوط نظام تنظیم شده باشد و ثانیا توسعه صنعت هسته ای از مرحله بهره برداری از معدن تا غنی سازی و باز فراسازی به رسمیت شناخته شود و نظارت و بازرسی ها در چهارچوب ان پی تی باشد.

نماینده مردم تهران، ری وشمیرانات افزود: اساسا با محدود شدن فعالیت هسته ای چرا باید نظارت های گسترده حتی پروتکل الحاقی را بپذیریم ، روشن است که هدف دشمنان دسترسی به زمینه هایی است که موجب اقتدار علمی و نظامی شده و آنها از این همه خلاقیت و توانایی نیروهای متعهد در بهت بسر می برند.

وی یادآور شد: مگر شهادت دانشمندان هسته ای در شناسایی آنان در همین فرایند بازرسی نبود، اجرای پروتکل الحاقی هیچ مبنای منطقی وعلمی نداشته و صرفا خواسته سیاسی از سوی دشمنان است.

این نماینده مجلس نهم افزود: از تیم هسته ای می خواهم تا از پذیرش پروتکل الحاقی امتناع نموده و دسترسی ها در چهار چوب مقررات ان پی تی کفایت از اعتماد سازی است.

وی افزود: متاسفانه تصور اکثر مدیران دولتی این است که با لغو تحریم ها بسرعت مشکلات حل می شود. این مساله مورد تایید اقتصاددانان طرفدار دولت نیست.

وی ادامه داد: ثانیا درصورت رفع تحریم ها باید نسبت به برقراری روابط اقتصادی با کشورهایی که با تحریم های ظالمانه بیشترین آسیب ها را به ما کرده اند با احتیاط رفتار شود نه با دولتهایی که با جسارت و گستاخی از دادن دارو و آمبولانس، دانش فنی و تجهیزات هسته ای و اقلام کشاورزی ممانعت و محدودیت های مالی و بانکی ایجاد کردند.

وی گفت: باید با ایجاد روابط با شرکت ها و پیمانکاران داخلی که با تلاش طرح اقتصاد و تولید را به حرکت نگه داشتند در اولویت قرار بگیرند.

زارعی با تاکید براینکه مطالبه رهبر معظم انقلاب و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مبنی بر لغو یکباره تحریم ها است، افزود: پذیرش هر توافق احتمالی نیازمند کسب نظر مجلس خواهد بود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها