همزمان با بیست و دومین سالگرد شهادت آوینی برگزار می شود

جزئیات برپایی جشنواره فیلم کوتاه «سما»

سبک زندگی روی پرده نقره‌ای

نخستین جشنواره فیلم کوتاه سما با موضوع سبک زندگی اسلامی و ایرانی در حالی به‌طور رسمی گشایش یافت که تجلیل از زنده‌یاد ملاقلی‌پور، مناظره مسعود فراستی و اکبر نبوی و نمایش ویژه فیلم «روباه» ساخته بهروز افخمی، حال و هوای خاصی به این رویداد داده بود.
کد خبر: ۷۸۷۱۳۵
سبک زندگی روی پرده نقره‌ای

به گزارش جام‌جم، جشنواره فیلم کوتاه سما که از سوی موسسه فرهنگی و هنری شهید آوینی و با هدف توجه به سبک زندگی اسلامی و ایرانی شکل گرفته و از عصر شنبه کار خود را در سینما فلسطین آغاز کرد، در نخستین گام برنامه‌های پروپیمانی را تدارک دید و نوید یک رویداد فرهنگی و هنری موثر و مستمر را داد.

تجلیل از کارگردان فقید سینمای جنگ

رسول ملاقلی‌پور، نام آشنایی در سینمای ایران است و هنوز هم بسیاری از مردم تصاویر ماندگار و خاطره‌انگیز ساخته او را در آثاری چون «میم مثل مادر»، «قارچ سمی»، «هیوا»، «سفر به چزابه» و «افق» در ذهن مرور می‌کنند. نگاه ویژه این کارگردان به سینما و تاثیرش در سینمای دفاع مقدس، باعث شد حتی با وجود درگذشت ملاقلی‌پور در سال 85، هنوز هم به بهانه‌های مختلف نام او گرامی داشته شود و اهالی سینما و سینمادوستان از او یاد کنند.

جشنواره فیلم سما هم تصمیم گرفت در نخستین دوره برگزاری، بخش ویژه‌ای را به این فیلمساز برجسته اختصاص دهد که آثارش نشانه‌های بارزی از سبک زندگی اسلامی و ایرانی را در خود دارد.

در بخش نکوداشت ملاقلی‌پور، ابتدا نماآهنگی به‌کارگردانی علی ملاقلی‌پور ـ فرزند آن مرحوم ـ برای حاضران پخش شد که شامل تصاویری از فیلم‌های این فیلمساز فقید بود. بعد هم همسر و فرزند ملاقلی‌پور و سه دوست شناخته شده او یعنی جمشید هاشم‌پور، مرتضی سرهنگی و اکبر نبوی روی صحنه آمدند و دقایقی از کارگردان برجسته عرصه دفاع مقدس گفتند. جمشید هاشم‌پور، ستاره سال‌های دور سینمای ایران که برخی از بهترین نقش‌های کارنامه‌اش همچون «قارچ سمی»، «هیوا»، «میم مثل مادر» و «مزرعه پدری» را در فیلم‌های ملاقلی‌پور بازی کرده، همکاری با این کارگردان را افتخاری برای خود دانست و گفت: رسول شخصیت خاص، پیچیده و منحصربه‌فردی داشت و خوشحالم که در چند پروژه با او همکاری داشتم.

مرتضی سرهنگی، از نویسندگان برجسته عرصه ادبیات دفاع مقدس هم که بتازگی عنوان ارزشمند چهره‌های هنر انقلاب اسلامی را به‌دست آورد، در سخنان کوتاهی خطاب به حاضران گفت: خیلی سپاسگزارم که مرا در جمع خود پذیرفتید. من در دنیای سینما غریبه هستم و این رسول ملاقلی‌پور بود که مرا به سینما آورد. اگر او نبود من به دنیای سینما نمی‌آمدم.

اکبر نبوی، نویسنده و منتقد سینما، یار رسول ملاقلی‌پور که تخصص خاصی در تحلیل آثار این فیلمساز دارد، هم به سابقه آشنایی و دوستی‌اش با ملاقلی‌پور اشاره کرد و گفت: فاصله آشنایی و دوستی من و رسول 9 ماه بود. آشنایی ما در پاییز 74، در تابستان 75 به دوستی عمیقی انجامید که تا پایان زندگی او ادامه داشت.نبوی ادامه داد: ملاقلی‌پور با هنر و سینما زندگی می‌کرد و همواره در حال جوشش هنری بود.

علی ملاقلی‌پور، فرزند رسول ملاقلی‌پور هم که حالا به فیلمساز جوانی تبدیل شده و فیلم «قندون جهیزیه» با بازی اکبر عبدی، صابر ابر و نگار جواهریان را آماده اکران دارد، هاشم‌پور، سرهنگی و نبوی را از بهترین دوستان پدرش خواند و گفت: پدرم همیشه می‌گفت خوش به حال آن کارگردانی که با جمشید هاشم‌پور کار می‌کند. او درباره نبوی هم معتقد بود که نگاه درستی به مقوله نقد فیلم دارد. پدرم درباره سرهنگی هم می‌گفت ایشان پر از اطلاعات جنگ است و می‌تواند قدم‌های موثری در ادبیات دفاع مقدس بردارد.در پایان این بخش هم این چهره‌ها قاب عکس رسول ملاقلی‌پور را امضا کردند.

سبک زندگی اسلامی و ایرانی روی پرده نقره‌ای

مراسم افتتاحیه نخستین جشنواره فیلم سما بجز نکوداشت ملاقلی‌پور، بخش‌های قابل اشاره دیگری هم داشت. از جمله اجرای برنامه توسط استاد محمدعلی کریم‌خانی، مداح مطرح کشور که قطعاتی را در مدح حضرت امام رضا(ع) و حضرت فاطمه زهرا(س) اجرا کرد.

رونمایی از کتاب «عفاف و حجاب از دیدگاه نوروبیولوژی» هم از دیگر بخش‌های این مراسم بود که با توضیحات اکبر صحرایی، سرپرست نویسندگان این کتاب هم همراه شد.

مناظره فراستی و نبوی درباره شهید آوینی

پنجشنبه‌ای که گذشت، سالروز شهادت سیدشهیدان اهل قلم هم بود. به همین دلیل مسئولان جشنواره سما در جشنواره‌ای که اساسا توسط موسسه فرهنگی و هنری که نام شهید آوینی را یدک می‌کشد، برگزار می‌شود، در روز اول مناظره‌ای با حضور مسعود فراستی و اکبر نبوی، دو نفر از نویسندگان و منتقدان سینما را تدارک دیدند و این دو در قالب همایشی با عنوان «تصویر قلم»، اندیشه و فعالیت‌های شهید مرتضی آوینی در حوزه نقد را تحلیل و بررسی کردند.

رونمایی از تندیس جشنواره فیلم سما و نمایش ویژه فیلم «روباه» ساخته بهروز افخمی هم از دیگر برنامه‌های نخستین روز این رویداد فرهنگی و هنری بود.

کارگاه آموزشی شهاب حسینی

بجز نمایش و رقابت فیلم‌های جشنواره فیلم سما که در قالب‌های داستانی، مستند و پویانمایی هر روز از ساعت 14 تا 22 در سالن‌های مختلف سینما فلسطین در جریان است، چند چهره سرشناس حوزه سینما نیز در طول ایام برگزاری جشنواره، کارگاه‌های آموزشی برای علاقه‌مندان برگزار می‌کنند.

کارگاه آموزشی بازیگری توسط شهاب حسینی هم که عصر روز گذشته در همین راستا برگزار شد، با استقبال بالای علاقه‌مندان همراه بود. در روزهای آینده نیز چهره‌هایی چون رسول صدرعاملی، بهروز افخمی و مهرداد اسکویی، کارگاه‌هایی درباره آموزش فیلمسازی، فیلمنامه‌نویسی و مستندسازی برگزار خواهند کرد.

نخستین جشنواره فیلم سما با موضوع سبک زندگی اسلامی و ایرانی و به دبیری مجتبی امینی تا پنجشنبه در سینما فلسطین ادامه خواهد داشت.

علی رستگار / گروه فرهنگ و هنر

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها