به گزارش جامجم، در حالی که قرار است از فردا، هفتمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر شروع شود، روز گذشته نشست خبری این رویداد با حضور مجید ملانوروزی و مجتبی آقایی مدیرکل این جشنواره در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
یکی از مهمترین تغییرات جشنواره امسال، غیررقابتی شدن این رویداد هنری است که بخشی از نشست خبری را هم به خود اختصاص داد. ملانوروزی در این باره بیان کرد: تلاش ما این است که جشنواره تجسمی فجر را پرقوتتر از گذشته برگزار کنیم. بنابراین آنهایی که مایل به شرکت هستند، نباید خیلی رقابت برایشان مهم باشد، مهم اعتباری است که باید بدون در نظر گرفتن جایزه به آن رسید.
او همچنین در اظهار نظر جالبی گفت: ما از ابتدا، نگاه مثبتی به جشنواره تجسمی فجر نداشتیم، چون ماهیتی برای آن درنظر گرفته نشده بود. آنهایی که در جشنواره شرکت میکردند، کسانی بودند که تازه فارغالتحصیل شده بودند. بنابراین تصمیم گرفتیم این جشنواره را از جایگاه یک جشنواره بیاهمیت خارج کنیم تا برای رسانهها و هنرمندان مهم باشد.
ملانوروزی درباره تغییر دبیر جشنواره بعد از چهار دوره هم توضیح داد: ابتدا از عباس میرهاشمی، دبیر چهار دوره قبلی جشنواره خواستیم که همراه ما باشد؛ اما او به دلایل برونسازمانی این مسئولیت را نپذیرفت. در جلسهای که برگزار شد، مجتبی آقایی بهعنوان دبیر انتخاب شد، ولی با توجه به آشنا نبودن او با روند برگزاری جشنواره، تصمیم گرفتیم حکم دبیری ایشان را دیرتر رسانهای کنیم. اما با توجه به تغییرات در جشنواره تجسمی فجر، بالاخره قرار است این رویداد به چه شکلی برگزار شود؟ مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی درباره تکلیف جشنواره تجسمی فجر، گفت: ما بهدنبال وارد شدن به جریان بیینالهای جهانی هستیم. در گذشته، جزو پنج بی ینال برتر دنیا بودیم، اما اکنون بین 130 بیینال هم نیستیم.او افزود: ما هم میخواهیم رویکرد بومی و ملی خود را داشته باشیم و هم این که خوانش معاصر در مورد توجه قرار دهیم بنابراین به جشنوارههای ملی خود نیازمندیم. با این حال ممکن است که جشنواره هنرهای تجسمی فجر جای خود را به بیینال تهران بدهد.
ملانوروزی تأکید کرد که ما سنگ بزرگی برنداشتهایم و تا زمانی که بیینال تهران برگزار نشود، برگزاری جشنواره هنرهای تجسمی فجر و بی ینالهای تخصصی به قوت خود باقی است.
او ادامه داد: ما دبیرخانه جشنواره را دائمی کردهایم تا پس از پایان این دوره، برای دوره بعد برنامهریزی شود. برگزاری بیینال تهران هم به برنامهریزی و فرصت نیاز دارد. برگزاری چنین برنامهای از حوزه وزارت ارشاد خارج است. بنابراین اگر بخواهیم چنین رویداد بزرگی داشته باشیم، به معنی تعطیل کردن جشنواره تجسمی فجر نیست. آرزوی محالی هم نیست و باید روی آن کار شود و از همه ظرفیتهایمان استفاده کنیم تا موازیکاری صورت نگیرد.سرپرست موزه هنرهای معاصر در بخش دیگری از سخنانش درباره برگزاری این جشنواره بهصورت غیررقابتی برای اولینبار توضیح داد: مسلما چنین رویکردی کموکاستیهایی دارد. ما از اصحاب رسانه میخواهیم این موضوعات را نقد و رصد کنند و کاستیها را بر ما نبخشایند و به دیده اغماض به آنها نگاه نکنند. ما میخواهیم مسیر آبرومندی برای هنرهای تجسمی رقم بزنیم. امیدواریم علاوه بر محتوا، در فرم هم امانتدار موضوع انقلاب باشیم، برگزاری جشنواره قابل دفاع شود و یک جریان موفق هنری داشته باشیم.
در بخش دیگری از این نشست، مجتبی آقایی، دبیر هفتمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز درباره عنوان بینالمللی بودن این جشنواره توضیح داد: ما علاقه مندیم که این جشنواره شکل المپیاد هنری را در کشور پیدا کند اما به هر حال آنچه در دستور کار ماست این است که این رویداد باید رویکرد و سیاستهای مشخصی را دنبال کند و وجه تمایز آن با دوسالانهها نیز روشن باشد. درباره بینالمللی بودن این رویداد نیز باید آن را درست تعریف کنیم، با توجه به مدت زمان اندکی که در اختیار داشتیم، نتوانستیم در همه رشتهها به بینالمللی بودن آن فکر کنیم ضمن این که در برخی رشتهها مثل حجم و نقاشی نیز محدودیتهایی از این نظر وجود دارد. با این حال نمایشگاهی که با عنوان «جهان عاری از خشونت» در کنار این جشنواره در فرهنگسرای نیاوران برپا خواهد شد، شامل آثار گرافیستهای 35 کشور جهان است که پیش از این نیز به نمایش درآمده است و در حاشیه برگزاری جشنواره تجسمی فجر نیز شاهد نمایش این آثار خواهیم بود.
در پایان این نشست از پوستر جشنواره هنرهای تجسمی فجر که از فردا آغاز میشود، رونمایی شد. هفتمین جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر در رشتههای نقاشی، خوشنویسی، نگارگری، سفال، مجسمه سازی، پوستر، عکاسی، تصویرسازی و کاریکاتور فردا ساعت 18 در موسسه صبا آغاز به کار میکند.
قرار است 1100 اثر در این رویداد تا دوازدهم اسفند به نمایش گذاشته شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد