«پل کریگ رابرتس» معاون وزارت خزانهداری آمریکا در زمان تصدی «رونالد ریگان» رییس جمهوری وقت آمریکا در دهه هشتاد بود.
رابرتس مدرک دکترا از دانشگاه ویرجینیا دارد. وی از دهه نود میلادی به این سو کارشناس ارشد اندیشکدههایی چون «هوور» و «کیتو» بوده و همچنین در نشریههایی چون «نشنال پالسی»، «نشنال ریویو»، « تایمز لندن»، «وال استریت ژورنال»، «فیگارو» و ... هر از چندگاه مقاله و یادداشت مینویسد.
رابرتس در دهه 80 و 90 میلادی برنده چند نشان افتخار در امور سیاست و اقتصاد شد.
از نقاط قابل توجه در کارنامه این مقام اسبق آمریکایی انتقاد او از رژیم صهیونیستی در ژانویه سال 2009 بود. او همچنین مخالف جنگ آمریکا علیه عراق بود و طی مقالهای حتی خواهان استیضاح «جورج دابلیو بوش» رییس جمهور وقت آمریکا شد.
رابرتس در جریان فتنه سال 88 و اغتشاشات بعد از انتخاب مجدد «محمود احمدی نژاد» به سمت ریاست جمهوری اسلامی ایران، در مقالهای با عنوان «آیا ایرانیان معترض بخش دیگری از ارکستر انقلابهای رنگی آمریکا هستند؟» فتنه سال 88 را سازماندهی شده توسط سیا دانسته و همانند بلواهای وقت گرجستان و اوکراین عنوان کرد.
متن کامل مصاحبه با مقام اسبق دولت آمریکا به شرح زیر است.
-راهکار ایران و برخی کشورها برای مقابل با دسیسه کاهش بهای نفت از سوی برخی حکومتهای منطقه و جهان چیست؟
پل رابرتس: البته به صراحت نمیتوانم بگویم که آیا همکاری نفتی عربستان سعودی و آمریکا علیه ایران و روسیه است یا این که سعودیها در حال استفاده بردن از تمایل واشنگتن به ضربه زدن به روسیه باشند. اما به عقیده من ایران، روسیه، چین و هند باید ائتلافی اقتصادی، نظامی شکل دهند و دسیسه غرب و برخی کشورهای منطقه را به سوی خود آنها بازگردانند و در مسیر تجارت راه خود را پیش گیرند.
- نظر شما درباره اخبار هر از چندگاه در زمینه همکاری نظامی ایران و آمریکا علیه گروهک خرابکار داعش چیست؟
پل رابرتس: فکر میکنم کنار هم قرار گرفتن ایران و واشنگتن در نبرد علیه داعش اشتباه است. من میگویم چرا باید مسلمانان علیه مسلمانان به نفع آمریکا با هم بجنگند؟
- آیا با تصویب تحریمهای جدید احتمالی، واشنگتن همچنان انتظار دارد ایران بر سر میز مذاکره بماند؟
پل رابرتس: باید تاکید کنم اگر دولت ایران فکر میکند تحریمهای واشنگتن و دیگر اقدامات خصمانه علیه کشور شما به خاطر برنامههای هستهای است، نابخردانه و اشتباه است. باید بگویم واشنگتن مخالف ایران است چون کشور شما مملکتی مستقل با دولتی مستقل است. ایران برده ، وابسته و یا عروسک خیمهشببازی آمریکا نیست.
- ممکن است بیشتر در این زمینه توضیح دهید؟
پل رابرتس: بله. آمریکا در این خیال است که این حق را دارد تا بر جهان تسلط داشته باشد. در این بین ایران، روسیه، چین و شاید هند و برزیل به خاطر اتخاذ سیاستهای مستقل خارجی و این که کشورهای مستقلی هستند سر راه واشنگتن قرار گرفتهاند.
واشنگتن نمیتواند بیتوجه به ایران باشد. البته این را نیز بگویم اگر ایران واقعا سلاح هستهای داشت، آنگاه بسیار بیشتر از هر کشور دیگری علیه آمریکا تهدید بود. جرم ایران این است که کشوری مستقل و دور از نفوذ و کنترل واشنگتن است.
- پس باید گفت انرژی هستهای و موارد مرتبط به آن و اتهام زنیها همگی بهانه است. اینطور نیست؟
پل رابرتس: سیاست واشنگتن ضربه زدن به ایران است. باید بگویم واشنگتن به هیچ وجه مایل به حل موضوع هستهای ایران نیست. حتی اگر این مناقشه نیز رفع شود، آمریکا موضوع دیگر را پیش میکشد. تکرار میکنم دیدگاه واشنگتن در قبال ایران این است که کشور شما مملکتی مستقل است و دستورهای واشنگتن را نمیپذیرد.
- اوباما هفته گذشته به سنای آمریکا رفت و سخنانی هشدارآمیز داد. به نظر میرسد او علیه نومحافظهکاران در حال نبرد است. آیا اوباما واقعاً مایل به فیصله موضوع هستهای با ایران است؟ آیا اوباما بالاخره میخواهد در این مورد در قبال ایران صادق شود؟
پل رابرتس: نه. هیچ مقام رسمی آمریکایی در مورد هیچ قضیهای صداقت ندارد. وقتی آنها میگویند موضوع هستهای ایران قابل برطرف شدن است یعنی ایران راه حل پیشنهادی آمریکا را بپذیرید.
- به عنوان آخرین سئوال تغییر تاکتیک دولت اوباما در این قضیه از کجا آب میخورد؟
پل رابرتس: یک احتمال این است که «تهدید ایران» جای خود را به «تهدید روسیه» داده و واشنگتن خود را مهیا میکند تا با نزدیکی به ایران بر روسیه متمرکز شده و تهدیدات احتمالی از سوی آنها را به تأخیر بیندازد.(فارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم