در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
تا پیش از سوم مارس 1938 که کمپانی های آمریکایی "استاندارد اویل" کالیفرنیا و "تکزاس اویل" در منطقه "دمام" در جنوب شرقی عربستان توانستند به نفت دسترسی پیدا کنند زندگی در شهر و رستا به اندازه بادیه نشینی در این کشور وجود نداشت.
گفته می شود شهرنشینی از زمانهای بسیار قدیم در نقاط مختلفی از عربستان وجود داشته است اما به مناطق حاصل خیز که کشاورزی در آن صورت میگرفت و ساحل دریا و گذرگاه های تجاری محدود می شد.
کوهستان جنوبی عربستان یعنی از یمن تا عمان در گذشته کانون کشاورزی عربستان بوده و در مزارع و باغهای آن انواع محصولات مدیترانه یی و همچنین محصولهای ممالک گرم مانند قهوه کشت میشد. همچنین در نقاط ساحلی این سرزمین از دیرباز ماهیگیری و صید مروارید بویژه در ناحیه "احساء" در بحرین رواج داشته است.
با این حال تجارت یکی از مهمترین عوامل ایجاد شهرنشینی در عربستان بود و از آنجا که خشکی همواره مسیر امن تری نسبت به دریا محسوب می شد عربستان مسیر پرتردد تجاری شد که اجناس خود را از آسیا به سمت اروپا می بردند. کالای هندوستان و چین معمولا با کشتی تا عربستان می آمد و از آنجا با شتر به سمت بندرهای مشرق مدیترانه حمل می شد تا به مصر یا اروپا فرستاده شود. شهرهای الجبیل، الخفجی، القنفذه و دمام از این دست هستند.
"جوزف مانتینز" عکاس امریکایی که مقارن با اکتشاف نفت به این سرزمین سفر کرد، عکس های بسیاری از شهرنشینی و روستا نشینی در عربستان عکاسی کرد که سیمای مستندی از زندگی در این کشور در نزدیک به یک قرن پیش محسوب می شود.
او که همزمان با آغاز عملیات اکتشاف نفت در سال 1933 همراه با کارکنان شرکت نفتی استاندارد اویل کالیفرنیا به این سرزمین آمد یکی از با ارزشترین اسناد مصور تاریخ معاصر عربستان را فراهم کرد که برای شناخت زندگی مردمان شهر نشین و بادیه نشین آن زمان جالب توجه است.
منبع: آرشیو عکسهای تاریخی سایت فرارو
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم