این وضع نه فقط در تهران که در شهرهای بزرگ حتی در شهرهای کوچکتر نیز وجود دارد و ساکنان حوالی پاتوقها را عاصی کرده است. دیروز قائممقام ستاد مبارزه با موادمخدر در نشست خبریاش با خبرنگاران علت حضور دائم معتادان بیخانمان در شهرها و محلهها را قانونی دانست که از یک تا سه ماه اجازه نگهداری این افراد را در مراکز درمانی میدهد که با رای قاضی ممکن است این مدت تا شش ماه هم برسد. این قانون یعنی بعد از حداکثر شش ماه، معتادان که به احتمال زیاد در چرخه درمان، به ترک مجاب نشدهاند، دوباره راه مناطق آلوده را در پیش میگیرند و داستان کارتنخوابهای معتاد و معتادان بیخانمان از نو شروع میشود. البته علیرضا جزینی روز گذشته از برنامهای خبر داد که اگر دقیق اجرا شود تا پایان سال دستکم بساط علنی مصرف مواد در تهران برچیده میشود و معتادان بیخانمان سر و سامان میگیرند.
به گفته او، شهرداری تهران تعهد دارد تا پایان سال، فضایی با گنجایش 6800 نفر را تامین کند و بیخانمانها را در آن سامان دهد که البته این مرکز سوای آن سه مرکزی است که به گفته جزینی، بهزیستی قول تامین آن را داده و اگر به بهرهبرداری برسد به همراه مرکز شهرداری، نزدیک به ده هزار معتاد بیخانمان کارتنخواب را زیر پوشش میگیرد. این مقام مسئول معتقد است اجرای این برنامه فقط به نفع تهران نخواهد بود، چون تا 40 درصد از کارتنخوابهای پایتخت، اهل شهرهای دیگرند و وقتی در قالب این طرح، تحت درمان قرار بگیرند، سیستم مددکاری از آنها حمایت خواهد کرد و اگر خانواده داشته باشند به دست آنها سپرده خواهند شد.
ادامه مرگ و میر معتادان
از ابتدای امسال تا پایان ماه آبان، 348 تن مواد مخدر در کشور کشف شده، 243 هزار نفر نیز دستگیر شدهاند که 52 هزار نفرشان در چرخه درمان قرار گرفتهاند، در این مدت 192 آشپزخانه تولید شیشه نیز منهدم شده، ولی با این حال هنوز آنقدر مواد در دسترس است که به گفته قائممقام ستاد مبارزه با مواد مخدر، مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر بعد از تصادفات جادهای، در جایگاه دوم عوامل مرگ و میر در ایران قرار بگیرد.
جزینی دیروز اعلام کرد از ابتدای امسال تاکنون 1762 نفر از معتادان جان خود را از دست دادهاند که مصرف بیش از اندازه و مصرف مواد ناخالص دو علت اصلی مرگ آنها بوده است. همچنین چون مرگ و میر معتادان نسبت به سال گذشته رشد داشته، کمیتهای تشکیل شده تا روند مرگ و میر مصرفکنندگان را کنترل کند، هرچند او اذعان کرد تا وقتی مصرفکنندگان بیش از اندازه و از مواد ناخالص ارزان استفاده میکنند، کنترل مرگ و میر آنها کار سختی است.
مخالفت با تعطیلی مراکز ترک و حذف اعدام
شایعه تعطیلی مراکز درمان اعتیاد و توزیع پزشکان این مراکز در سیستم بهداشتی کشور بویژه در طرح پزشک خانواده و نیز توزیع متادون معتادان در حال ترک در داروخانهها هرچند هیچ وقت از جانب مراجع رسمی تائید نشد، ولی همچنان زمزمههایی مبنی بر تمایل وزارت بهداشت برای تعطیلی این مراکز به گوش میرسد، زمزمههایی که گردانندگان 4800 مرکز ترک اعتیاد خصوصی در کشور را همچنان نگران نگه داشته است.روز گذشته علیرضا جزینی وجود این شایعات را تائید کرد و گفت او نیز این موضوعات را شنیده، اما مخالفتش را بصراحت با این قبیل اقدامات اعلام کرد و گفت پزشکان فعال در این حوزه نقش موثری در درمان اعتیاد دارند و نباید حذف شوند، حتی تاکید کرد که باید به گردانندگان این مراکز کمک شود، چون اگر اینها نباشند درمان اعتیاد بر زمین خواهد ماند.
او در پاسخ به پرسش خبرنگاری که از تلاش مجلس برای حذف اعدام از مجازات قاچاقچیان مواد مخدر خبر میداد نیز گفت با حذف اعدام مخالف است، هرچند مجامع خارجی برای این حذف فشار زیادی وارد میکنند و قصد دارند موضوع را در سازمان ملل مطرح کنند، ضمن این که او تاکید کرد اگر قرار است حکم اعدام از زمره مجازاتها حذف شود باید مجمع تشخیص مصلحت نظام وارد بحث شود نه مجلس.
کاهش سن کارتنخوابی زنان
معاون سازمان خدمات اجتماعی سازمان رفاه شهرداری تهران با اشاره به اینکه حدود ۱۵ هزار کارتنخواب در تهران وجود دارند، گفت: تقریبا 2000 نفر از این کارتنخوابها را زنان تشکیل میدهند.
رضا جاگیری در گفتوگو با فارس، با بیان اینکه بزودی تعدادی مددسرای اضطراری فعال میکنیم، افزود: شش مددسرا تاکنون فعال شده و در ده منطقه دیگر هم بزودی مددسراهایی فعال میکنیم که احتمالا تا هفته دیگر کار آنها به پایان میرسد. به گفته وی، باید 1500 تخت در مددسراها اضافه شود تا در زمستان بیخانمانها در شهر نمانند.
معاون خدمات اجتماعی سازمان رفاه شهرداری تهران به احداث مددسرا برای زنان اشاره کرد و گفت: قرار است یک تا دو مددسرا برای زنان ایجاد شود ضمن اینکه برنامه داریم تعدادی مددسرا به صورت دائم در تهران راهاندازی شود. وی با بیان اینکه بسیاری از کارتنخوابها معتاد هستند، توضیح داد: با وجود اینکه مسئولیت کار با ما نیست اما ساختمانهایی آماده کرده و در اختیار شورای هماهنگی قرار دادهایم تا کارتنخوابهای معتاد را به آن مراکز ببرند که یک مرکز آماده و تحویل داده شده و چهار مرکز دیگر نیز بزودی آماده میشود. جاگیری در خصوص سن زنان کارتنخواب در تهران نیز گفت: نسبت به سه سال اخیر میانگین سنی زنان کاهش یافته است به عنوان مثال اگر در سال 90 عمدتا زنان ۴۵ سال به بالا و سالمند بودند، اما هم اکنون میانگین سنی آنها به 32 سال رسیده است البته دختران بیخانمان هم داریم که عمدتا معتاد هستند.
مریم خباز / گروه جامعه
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اکبرپور: آزادی استقلال را به جمع ۸ تیم نهایی نخبگان میبرد
در گفتوگوی اختصاصی «جام جم» با رئیس کانون سردفتران و دفتریاران قوه قضاییه عنوان شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه