تحلیل

زوایای عملیات ناموفق نجات گروگان آمریکایی در یمن

عملیات موفقیت‌آمیز نجات گروگان‌ها یا کشتن و هدف قرار دادن دشمنان از جمله موضوعاتی است که در مورد آن بارها صحبت می‌شود و حتی دستمایه نوشتن کتاب یا ساختن فیلم‌هایی خواهد شد، اما در کنار هر عملیات موفقی، تعداد زیادی عملیات وجود دارد که با شکست مواجه شده‌اند.
کد خبر: ۷۴۷۷۶۰

کشته شدن لوک سامرز، خبرنگار آمریکایی و پییر کورکی، معلم اهل آفریقای جنوبی در عملیات نجات در جنوب یمن نباید چندان موضوع تعجب‌برانگیزی باشد. گرچه انجام این گونه عملیات همواره دشوار است، اما سوالات متعددی در مورد این عملیات به وجود آمده است.

بنا به گفته سازمانی که کورکی با آن همکاری می‌کرد، وی قرار بود شنبه آزاد شود. یولاند کورکی، همسر او که اوایل امسال از دست نیروهای القاعده در یمن آزاد شد، اعلام کرد در حال آماده‌سازی شرایط برای دیدن همسرش بوده که خبر مرگش در رسانه‌ها منتشر شد. قرار است جنازه او طی چند روز آینده به کشورش بازگردانده شود.

در این میان شبکه بی.‌بی.‌سی به نقل از یکی از مقامات ارشد دولت آمریکا اعلام کرد نیروهای ویژه‌ای که این عملیات را انجام دادند در مورد حضور کورکی همراه با سامرز اطلاعی نداشتند. آنچه باعث ابهام‌برانگیزترشدن این ماجرا می‌شود این است که مقامات آمریکایی می‌گویند این عملیات را براساس اطلاعات دقیق انجام داده‌اند.

نیروی ویژه آمریکایی بیست و پنجم نوامبر (چهارم آذر) نیز عملیاتی برای نجات سامرز انجام داد که پیش از رسیدن این نیروها، گروگانگیرها محل خود را تغییر دادند. بنا به گفته افراد محلی، در حمله ناموفق دوم علاوه بر کشته شدن تعداد زیادی از اعضای القاعده، چند غیرنظامی از جمله یک پسر ده ساله نیز کشته شدند.

گفته می‌شود در عملیات اخیر حدود 40 نیروی آمریکایی شرکت داشتند. بالگردهای آمریکایی در فاصله‌ای حدود پنج کیلومتری محل حضور اعضای تروریست‌ها در استان شبوای یمن فرود آمدند. یکی دیگر از موضوعات مهم این است که آمریکایی‌ها نمی‌دانستند دولت آفریقای جنوبی مبلغ درخواستی القاعده را پرداخت کرده و به همین دلیل کورکی قرار بود، آزاد شود. در این میان مشخص نیست که آیا در اختیار داشتن این اطلاعات به موفقیت‌آمیز بودن عملیات منجر می‌شد یا خیر، اما این اولین باری نیست که عملیات نجات گروگان‌ها در شرایطی با شکست و تلفات مرگبار مواجه می‌شود که آزادی آنها از طریق مذاکرات نزدیک بوده است.

پنج سال پیش استفان فارل، خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز و سلطان منادی، همکار افغانش در حال بررسی تلفات حملات ناتو بر غیرنظامیان افغان در نزدیکی قندوز بودند که توسط نیروهای طالبان ربوده شدند. مذاکرات برای آزادی آنها بخوبی پیش می‌رفت که ناگهان عملیات نجات آنها توسط نیروهای آمریکایی و انگلیسی باعث کشته شدن این دو شد.

قربان محمد، پدر سلطان بعدها در مصاحبه‌ای اعلام کرد پسرش یک ساعت پیش از کشته شدن با او تماس گرفته و خبر آزادی قریب‌الوقوع خود را اطلاع داده است. پس از انتشار جزئیات مرگ آنها، مشخص شد دیوید میلیبند، وزیر خارجه و باب آینس ورث، وزیر دفاع وقت انگلیس دستور این حمله را صادر کرده‌اند؛ البته هر دوی این افراد چنین موضوعی را رد کردند.

کشورهای غربی در نجات جان گروگان‌های خود که اسیر گروه‌های تروریستی بودند، موفق عمل نکرده‌اند. در ماه جولای، حمله نیروهای ویژه آمریکایی برای نجات جان گروگان‌های اسیر در دست داعش با شکست مواجه شد. این گروه سپس پنج گروگان آمریکایی و انگلیسی خود را سر برید. در همان زمان، داعش چهار گروگان فرانسوی، سه گروگان اسپانیایی و یک گروگان آلمانی را آزاد کرد.

منبع: ایندیپندنت ‌

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
روایت اول، شرط پیروزی

در گفت‌وگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانه‌های داخلی و معاند را بررسی کرده‌ایم

روایت اول، شرط پیروزی

مجرمان در قاب شوک

در گفت‌وگو با تهیه‌کننده مستند معروف شبکه سه اولویت‌های موضوعی فصل جدید بررسی شد

مجرمان در قاب شوک

نیازمندی ها