به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، آیت الله آملی لاریجانی امروز دوشنبه در همایش ملی ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد افزود: تشکیل این همایش و مجلس گرامی در امر ارتقاء سلامت اداری و مبارزه با فساد فرصت مغتنمی است.
وی گفت: محور اصلی در بحث مبارزه با فساد، داشتن اراده جدی و عزم جزم است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: در مبارزه با فساد ، تعیین فساد و اموری که به نحوی در پیشگیری از فساد دخیل است محوری ترین موضوع عزم جزم و اراده مسئولان است.
وی با بیان اینکه برگزاری جلسات و همایش هم موثر است، گفت: مشکل اساسی امروز اراده تام و قوی در برخورد با مفاسد و در پیشگیری از آن است.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: بحث اراده مهم است و گمان می رود خلاء آن را همه احساس می کنند.
وی با بیان اینکه در فرمان هشت ماده ای مقام معظم رهبری در سال 80 نکات مهمی در خصوص اهتمام مبارزه با مفاسد آمده است، گفت : از آن سال 13 سال می گذرد و باید بازنگری شود و ببینیم مسئولان چه کردند.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: این موضوع ما را به این نقطه می رساند که باید مسئولان اراده ها را در عمل به منصه ظهور برسانند البته عرض من قدری هم خودشمول است.
وی گفت: در کنار تبیین های مفهومی و بازنگری در قوانین، عملمان نباید فراموش شود که بحمدالله این قوه در این موضوع پیشتاز بوده است.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه مردم از ما عمل می خواهند و اینکه در مقام اجرا چگونه عمل می کنیم، افزود: کارنامه قوه قضائیه در محاکمات طولانی و در موارد متعدد برخورد، روشن است.
نباید در مورد دولت فعلی، غیرمنصفانه حرف زد
آیت الله آملی لاریجانی افزود: ما اجتناب از مفاسد اقتصادی را باید به عنوان یک هدف ملی، دینی و یک وظیفه عمومی چه در میان مسئولان و چه غیرمسئولان بدانیم.
وی با بیان اینکه مبارزه با فساد نباید تبدیل به یک وسیله سیاسی شود، گفت: اینطور نباید باشد که اگر یک نفر آمد و در اعلام یک عدد سبقت کرد او می شود پیشتاز در مبارزه با فساد، همه می دانند که مسئله مبارزه با فساد علائم روشن دارد.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه در دولت قبل پای هزینه های مبارزه با فساد و بیان آن هم ایستادم، افزود: یک قاضی گفت حرف فوق سری دارم، او در اصل می خواست در خصوص فسادش معامله کند که به هیچ وجه به او اجازه ندادم هر چند بعد از آن نیز اقداماتی کرد.
وی گفت: من با اینکه نسبت به آن دولت منتقد بودم اما نباید طوری باشد که فکر کنیم همه مفاسد مال دولت قبل است. خیر؛ همه قوا در معرض امتحان هستند و اول باید از زیرمجموعه خودمان شروع کنیم.
رئیس قوه قضاییه افزود: از همه مهمتر مبارزه با فساد باید برای خدا و حفظ نظام صورت گیرد و از هر گونه کار تبلیغاتی و سیاه نمایی این دولت و آن دولت اجتناب کنیم.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: به برخی ها که در حال حاضر هم فکر می کنند کار خیر می کنند می گویم نباید در مورد این دولت هم چه در موضوع سیاست خارجی و چه داخلی ، غیرمنصفانه حرف زد و عمل کرد.
وی افزود: دولت در حال کار و تلاش است و باید منصفانه دید و اگر اشتباهی هم دیده می شود نقد منصفانه کنیم نه اینکه کسی که روزنامه یا تریبونی دارد سیاه نمایی کند.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه سیاه نمایی آثار مخرب اجتماعی دارد که اعتماد مردم را سلب می کند، گفت: این همه انسانهای وارسته و متدین در دولت، قوه قضائیه و مجلس هستند و کار می کنند، چرا باید سیاه نمایی کرد؟
وی افزود: همین عرایض را در جلسه ای گفتم و دیدم مدعی خارج نشین و کسی که خود را روشنفکر دینی می نامد گفته که فلانی می گوید فساد را شفاف سازی و اعلام عمومی نکنید؛ این یک دروغ است و من گفتم و می گویم درباره فساد بیش از آنچه که هست نگویید و غلو نکنید.
رئیس قوه قضائیه گفت: در همان قضیه 3 هزار میلیاردی خیلی از کارمندان شریف و زحمتکش بانک اظهار نگرانی می کردند و می گفتند آخر این چه وضعی است ما که در حال کار و تلاش و زحمت صادقانه هستیم.
راه حل مشکل، بستن مبادی فساد است
آیت الله آملی لاریجانی در ادامه سخنانش در همایش ملی ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد افزود : مبارزه با فساد در مبادی باید شناخته شود.
وی گفت: اینکه فسادی در جامعه رخ داده است و مدتی پس از آن می گویند باید برخورد و محاکمه شود، این نگاه چندان صحیح نیست.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: دستگاههای اجرایی که دچار این مشکل هستند باید با نظارتها و بازرسی های قوی و پیشگیری های لازم نقاط فساد خیز را ببندند و اینگونه نباشد سرریز همه مشکلات قوه قضائیه باشد و همه چشمان خود را به قوه قضائیه برای برخورد بدوزند.
رئیس قوه قضائیه گفت : البته ما وظیفه برخورد با مفاسد را داریم و در این مسئله قاطع هستیم همه مسئولان عالی در برخورد با فساد عزم جزم دارند اما حل مشکل بستن منشاء فساد است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: حتی در قوه قضائیه هم باید نطفه فساد از بین برود.
وی گفت: نکته مهم این است که اگر به تشکیل و پیدایش فساد اجازه دهیم و بعد با آن برخورد کنیم آثار مخرب اجتماعی و فرهنگی آن در جامعه ظاهر خواهد شد .
آیت الله آملی لاریجانی به فساد سه هزار میلیاردی اشاره کرد و گفت : در این مسئله خیلی صریح و محکم رای خود را اعلام کردیم اما این مسئله ماحصل چند سال گرفتاری قوه قضائیه بود.
رئیس دستگاه قضا گفت : در این پرونده بیش از 60 کیفر خواست صادر شد و هنوز برخی از پرونده ها مفتوح است و درباره مجرم اصلی جنبه مالی حل نشده و اموال برگردانده نشده است و مشکلاتی در زمینه کیفیت ارزیابی اموال وجود دارد و این علاوه بر صدماتی است که به اعتبار حاکمیت وارد شده است .
آملی لاریجانی با بیان اینکه در برخی امور تاثیرهای فساد را فراموش می کنیم گفت : یکی از این تاثیرگذاریها مسئله اعتماد مردمی است .
وی افزود: برای جلوگیری از وقوع فساد در بانکها و برخی وزارتخانه ها باید منشاء آنها را بست و سوال این است که چرا نظارت بانکها به اندازه کافی نیست تا مجرمان نتوانند ال سی های بسیاری را بدون هیچ مجوزی گشایش کنند.
رئیس قوه قضائیه گفت : باید سیستم ها طوری مجهز باشد تا نگذارند اینگونه فسادها پدید آید و از عوارض عجیبی که در فرهنگ ، اجتماعی ، حاکمیت و نظام اقتصادی پدید می آید باید جلوگیری کرد.
تسامح، مبارزه با فساد را به جایی نمی رساند
رئیس قوه قضائیه گفت: امیدوارم سیستم های نظارتی در درون دستگاه های اجرایی فعال شوند و بتوانند این امر مهم را اجرایی کنند.
صادق آملی لاریجانی افزود: موضوع بعدی تشکیل نظارتها و برخوردهاست و مسئله ای که هم اکنون در جامعه وجود دارد این است که علاوه بر اینکه گاهی در اصل نظارت کوتاهی و تسامح می کنیم در برخورد با مجرم نیز گاهی همین گونه است و این مسئله مشکلات زیادی در رفع فساد ایجاد می کند.
آیت الله آملی لاریجانی افزود : اگر ما در مقام برخورد با مفسد تسامح و تساهل کردیم ، باید بدانیم مبارزه با فساد به جایی منتهی نمی شود.
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: مقام معظم رهبری در بندی از بندهای فرمان 8 ماده ای در سال 1380 به این مسئله توجه دادند که برخورد با مفسد و فردی که اهل فساد است باید قاطع و بازدارنده باشد.
وی گفت : در فساد 3 هزار میلیاردی ابتدا می گفتند که قوه قضائیه توانایی برخورد ندارد و رسانه های بیگانه در این باره تاکید و سیاه نمایی می کردند.
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: زمانی که با این موضوع برخورد قاطع شد گفتند بحث های حقوق بشری کجا رفته و چرا اعدام ؟ حتی عده ای نیز در داخل کشور تشکیک می کردند.
وی گفت: ما یا بنا داریم که با مفاسد اقتصادی و اداری برخورد جدی کنیم یا نه ؟
آیت الله آملی لاریجانی افزود: در موضوع فساد 3 هزار میلیاردی ، یکی از مدیران کل یکی از وزارتخانه ها، در پارکینگ وزارتخانه کیف پرپول نزدیک به یک میلیارد تومان را دریافت کرد که با وی برخورد شد.
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: نمی دانید چه وساطت هایی شد و می گفتند این فرد آدم خوبی است و پول را برای کار فرهنگی گرفته است.
وی گفت: مگر کار فرهنگی به وی نیاز دارد؟ و ثانیاً این افراد در پارکینگ وزارتخانه کار فرهنگی می کنند؟
آملی لاریجانی افزود: افراد متدین با نیت خیر گاهی وساطت میکردند که بنده گفتم : از این چیزها بلد نیستم.
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: فردی که مسئول یک وزارتخانه است چرا اقدام به چنین کاری می کند؟
وی گفت : اگر کار اشکال ندارد می توانند به موسسات فرهنگی و خیریه کمک کنند و واقعاً موضوعی دارد که مدیرکل یک وزارتخانه در پارکینگ برای کار فرهنگی از فردی پول دریافت کند؟ اینها موضوعاتی است که نباید گول آن را خورد .
این همایشها جلوی فساد را نخواهد گرفت
رئیس قوه قضائیه در ادامه گفت: مبارزه قاطع آثار مخربی هم دارد و نظر من هم همین بوده که در بحث نظارت ها، مجازات ها را تشدید کنیم و این مسائل تا اجرایی نشود بازدارنده نیست و این همایشها هم جلوی فسادها را نخواهد گرفت.
لاریجانی افزود: همه مسئولان باید دست به دست هم بدهند و با مفسدین به صورت قاطع برخورد کنند کسی که به حیثیت جمهوری اسلامی خدشه وارد می کند باید مجازات بازدارنده شود.
وی گفت: حضرت علی (ع) در نامه ای به مالک اشتر می فرماید: همکارانت را مراقبت کن اگر یکی دست به خیانت و فساد گشاید او را به کیفر گرفتار کن و آن چه را که به کف آورده از او بازپس گیر.
لاریجانی افزود: این صراحت در شدت مجازات فاسدین و دست درازان به اموال عمومی است.
وی گفت: در این مسئله به نظر می آید که مقداری باید در عطوفت در برخورد با فاسدین و خانواده هایشان اغماض کنیم.
رئیس قوه قضائیه افزود: گاهی که در برخوردها تشدید می شود خانواده ها هم لطمه می بینند اما چه می شود کرد اگر تأثیرات سوء فساد در جامعه و سلب اعتماد عمومی مردم را از دست بدهیم بهتر است یا تشدید مجازات ها؟
شفاف سازی عملیات اجرایی راه مبارزه با فساد
آملی لاریجانی افزود: در همه دستگاه و نهادها شفاف سازی مانع بروز فساد است و هر چه دست واسطه ها را در این امور کمتر کنیم حتماً جلوی فساد را گرفته ایم.
وی اضافه کرد: در قوه قضائیه تجربه خیلی خوبی را در بحث پیشخوان های الکترونیک شروع کردیم و مانع وساطت های بیخود شدیم که این وساطت ها خود مفسده انگیز بودند؛ البته ابتدای راه هستیم اما امیدواریم با پیگیری بتوانیم بسیاری از این وسایط را حذف کنیم زیرا حذف وسایط انسانی به سلامت اداری کمک می کند مطمئنم در دستگاه های اجرایی نیز اینگونه است.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: یکی از نکاتی که می شود به آن توجه کرد این است که در دستگاه های اجرایی گاهی تعدد استعلامات از ادارات مختلف را می بینیم که واقعاً خود منشأ فساد است.
وی افزود: فکر می کنم اگر در هیئت دولت با توجه به اهتمامی که رئیس جمهور محترم و معاون اول محترم رئیس جمهور در این مسئله دارند ، امیدواریم در تجمیع امور مردم کار شود به نحوی که اگر کسی کاری دارد و 8 تا 10 استعلام می خواهد این فرد را به ادارات مختلف می فرستند و هر اداره تمکن ، قدرت و توانایی در صدور مجوز دارد که آنجا باب فساد باز می شود.
رئیس قوه قضائیه گفت: البته هیچ وقت نمی خواهم همه را به این امور متهم کنم اما به هر حال همه می دانیم کسانی که در مسند قدرت قرار می گیرند باب فساد باز می شود که ما باید نظارت داشته باشیم و به هر کیفیتی وضعیت را به گونه ای قرار بدهیم که جا برای مفاسد نباشد.
تعدد استعلامات عامل فساد ، دولت تجمیع کند
لاریجانی افزود: یکی از کارهایی که در پیشگیری از جرم انجام و بحث های محتوایی و معنایی آن هم خوب کار شد ، پیشگیری وضعیتی است که خود پیشگیری مهمی است یعنی کاری کنیم که افراد در وضعیتی قرار گیرند که نتوانند اقدام برای جرم کنند و این مسئله قابل توجهی است.
وی گفت: به دوستان و عزیزان خود در هیئت دولت و دستگاه های اجرایی پیشنهاد می کنم که فکری برای این کار بشود اگر کسی بخواهد کارخانه ای بنا کند یا واحد تولیدی یا موسسه ای راه اندازی کند استعلامات متعددی از ادارات ثبت ما و دیگر جاها نیاز دارد که اگر بتوانیم راهکاری برای تجمیع این کار ایجاد کنیم برای مراجعه کنندگان روشن تر است یعنی کسی که مراجعه می کند بعد از 10 تا 20 روز امور تجمیع و یک جا جواب داده شود.
رئیس قوه قضائیه افزود: حذف واسطه های متعدد و شفاف سازی به حذف فساد کمک می کند که استفاده از فناوری های نوین یکی از راهکارهای حل این مشکل است.
لاریجانی گفت: در قوه قضائیه تجربه پیشخوان های الکترونیک را داریم که در آن در اخذ شکواییه ها یا دعاوی راهی روشن جلوی قوه قضائیه برای برخورد با این مفاسد و حذف واسطه ها می گذارد.
این چه بساطی است که نظارت بر بانکها را رها می کنیم
آیت الله آملی لاریجانی افزود: در چند روز اخیر دوباره بحث فساد 12 هزار میلیاردی مطرح شده در صورتی که برحسب گزارشی که به اینجانب دادند مسئله اینچنین نیست.
وی گفت: اگر این عدد و رقم درست است بانک ها و نظارت بانک مرکزی کجاست؟ بالاخره بانک مرکزی در آن پرونده قبلی هم همینطور بود، چند بار ما باید لطمه ببینیم و زخم کاری این فسادها بر پیکره نظام وارد شود.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: انسان عاقل از یک جایی دو بار گزیده نمی شود، این چه بساطی است که ما بانکها را در بحث بیمه و سازمان مالیاتی رها می کنیم، ما در این جاها که چند بار به نحو بسیار فزاینده، لطمه خوردیم باید تشدید نظارت کنیم.
رئیس قوه قضائیه گفت: چرا ما باید بایستیم تا دو باره دو سال دیگر بگویند فساد 15 هزار میلیاردی شده است ، دو صباح دیگر بگویند 20 هزار میلیارد شده، این واقعا قابل قبول نیست.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: به نظر من اطلاع رسانی شفاف و دقیق در همین مسئله بسیار مهم است.
وی در ادامه گفت: در بحث سه هزار میلیاردی یک عده می گفتند سه هزار میلیارد خوردند و بردند، در حالی که فساد غیر از اختلاس است و اینطور نبوده که پول را خوردند و بردند و این ممکن است در ذهن بسیاری در همین بحث 12 هزار میلیارد بیاید.
مردم فساد را به دستگاه نظارتی اطلاع دهند
آملی لاریجانی افزود: در این زمینه همه به خصوص قوای مجریه و قضائیه باید دست به دست هم بدهند و در فرمان 8 ماده ای مقام معظم رهبری نیز به آن توصیه شده است که عمده کار به دوش آنهاست.
وی گفت: در این خصوص قوه مقننه نیز از باب تنقیح قوانین و نظارت ها و تحقیق و تفحص وظیفه دارد.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: این یک بحث فراحاکمیتی است و مردم عزیز هم باید کمک کنند همان طور که در ابتدای انقلاب در ریشه کن کردن فساد منافقین کمک های مردمی و اطلاعاتی آنها بود که بسیار تاثیرگذار بود .
رئیس قوه قضائیه با تاکید بر رعایت تقوا در این مسائل افزود: اگر بخواهیم با فساد مبارزه کنیم فقط نظارت های خارجی و فیزیکی نمی تواند این را انجام دهد ما باید یک حاجز و مانعی از درون داشته باشیم تا بتواند جلوی این فساد را بگیرد .
وی گفت: البته باید کار نظارتی باشد و تشدید هم بشود اما یک بستر بسیار مهم را فراموش کرده ایم و آن بستر فرهنگی، اخلاقی و دینی است.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: مردم ما مسلمان و متدین هستند و باید از این ظرفیت عظیم استفاده کرد.
وی افزود: تذکر معانی معنوی برای همه ما فرض است و همه مسئولان باید مرتب در روز به خودشان خطاب کنند.
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به اینکه کارهای روزمره همه ما را غرق می کند، گفت : ما باید زمانی را برای خود بگذاریم و به خطابات قرآنی توجه کنیم، خطابات قرآنی زمان ندارد و هر لحظه باید بر ما تجلی کند.
وی با اشاره به اینکه تذکر، راه اجتناب از گناه و فساد است، افزود: آیه های قرآن خطابی است پیش چشم همه ما و بیداری می خواهد و اینکه قلب باید انفتاحی داشته باشد که حرف حق را بشنود.
رئیس قوه قضائیه در ادامه به آیه هایی از سوره های منافقون و حدید اشاره کرد و گفت : فرمایش حق متعال را باید جدی گرفت و ما مشکلمان این است که خود حق متعال را جدی نمی گیریم.
وی افزود : از صبح که از خواب بیدار می شویم تا کارهای روزمره و مناسبات دیگر، باید حق متعال را که حقیقت اصلی این عالم است هر لحظه ببینیم.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد