انتخاباتی دشوار پیش روی دموکرات‌ها

باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا و دموکرات‌های حامی او، این روزها در کنار تمام مشکلات داخلی و خارجی خود به انتخابات میاندوره‌ای کنگره چشم دوخته‌اند؛ انتخاباتی که تحلیل‌‌ها و نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد احتمالا به ضرر دموکرات‌ها تمام خواهد شد.
کد خبر: ۷۳۳۱۵۱
انتخاباتی دشوار پیش روی دموکرات‌ها

انتخابات میاندوره‌ای در ایالات متحده، انتخاباتی عمومی است که هر چهار سال یکبار برگزار می‌شود و طبق قانون باید در اولین سه‌شنبه ماه نوامبر باشد. در این انتخابات به طور معمول 435 کرسی مجلس نمایندگان و 33 کرسی از مجلس سنا به رقابت گذاشته می‌شود. در انتخابات امسال که در چهارم نوامبر (سه‌شنبه آینده) است، در کنار تمام کرسی‌های مجلس نمایندگان، 36 کرسی از صد کرسی مجلس سنا تعیین می‌شود.

در واقع ساختار کنگره آمریکا از دو بخش سنا و مجلس نمایندگان تشکیل شده است. اعضای سنا که مجلس بالادستی در کنگره محسوب می‌شود به مدت شش سال انتخاب می‌شوند، اما برای این که در هر دوره شش ساله، تمام اعضا یکباره تغییر نکنند، طبق قانون اساسی در هر دو سال، یک‌سوم کرسی‌های سنا در رای‌گیری شرکت داده می‌شوند. موضوع دیگر این که کرسی‌های سنا به سه کلاس مختلف تقسیم می‌شوند و تعداد جمعیت و اهمیت ایالت‌ها، نوع این کلاس‌ها را مشخص می‌کند. در انتخابات پیش رو، 36 کرسی از کلاس دوم به رای گذاشته می‌شود.

در حال حاضر، اکثریت مجلس نمایندگان در اختیار جمهوریخواهان و اکثریت سنا در اختیار دموکرات‌هاست. هر حزب برای کسب اکثریت سنا باید 51 کرسی از صد کرسی را در اختیار داشته باشد. در حال حاضر 53 کرسی در اختیار دموکرات‌ها و 45 کرسی در اختیار جمهوریخواهان است. از 36 کرسی که در انتخابات روز سه‌شنبه به رای گذاشته می‌شوند، 21 کرسی متعلق به دموکرات‌ها و 15 کرسی متعلق به جمهوریخواهان است. همین آمار کار را برای دموکرات‌ها سخت‌تر می‌کند زیرا آنها برای حفظ اکثریت خود باید 19 کرسی را به دست آورند و تنها دو کرسی را از دست بدهند.

شانس بیشتر جمهوریخواهان

عوامل مختلف باعث شده برخی تحلیلگران شانس جمهوریخواهان را بیش از دموکرات‌ها در این انتخابات بدانند. یکی از این عوامل، نتایج تحقیقی است که مرکز سیاست دانشگاه ویرجینیا انجام داده است. نتایج این تحقیقات نشان می‌دهد انتخابات کلاس 2 سنا عموما به نفع جمهوریخواهان به پایان رسیده و این مساله با توجه به کرسی‌های مورد رای‌گیری چندان نتیجه غیرمنتظره‌ای نیست. نکته دیگر، توجه به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 است. در بیشتر ایالت‌هایی که قرار است در انتخابات کلاس 2 سنا شرکت کنند، اوباما در سال 2012 در آنجا مقابل میت رامنی بازنده بود. در حال حاضر کرسی بیشتر این ایالت‌ها اکنون در اختیار دموکرات‌هاست و توجه به نتایج سال 2012 می‌تواند زنگ خطری برای آنها باشد.

سقوط محبوبیت اوباما در نظرسنجی‌های مختلف نیز می‌تواند زمینه‌ساز این شکست احتمالی باشد. اخیرا روزنامه واشنگتن پست و پایگاه خبری ای‌بی‌سی نیوز نظرسنجی انجام دادند که نتایج به دست آمده نشان داد 52 درصد پاسخگویان دوران ریاست جمهوری اوباما را ناموفق و حدود 42 درصد نیز بر موفق بودن رئیس‌جمهور آمریکا در این دوران تاکید کردند. به نظر مخالفان، اوباما هم در مورد مسائل داخلی (اقتصاد، مهاجرت و بهداشت عمومی) و هم در مسائل بین‌المللی (مقابله موثر با گسترش تروریسم) ضعیف عمل کرده است. در کنار این موارد، نظرسنجی‌های انجام شده نیز نشان می‌دهد شانس جمهوریخواهان برای پیروزی در این انتخابات بیشتر از دموکرات‌هاست. بنا بر اعلام مرکز نظرسنجی روزنبرگ، جمهوریخواهان می‌توانند حداقل شش کرسی مورد نیاز خود برای کسب اکثریت را به دست آورند. روزنامه واشنگتن پست نیز شانس پیروزی جمهوریخواهان را بیش از 65 درصد اعلام کرده است. البته این موضوع چندان غیرمعمول هم نیست زیرا دو رئیس‌جمهور پیشین آمریکا نیز در دوره دوم ریاست جمهوری خود اکثریت سنا را از دست دادند.

در این میان، ایالت‌هایی در این انتخابات هستند که نزدیک‌ترین و مهم‌ترین رقابت‌ها از لحاظ سیاسی آنجا انجام می‌شود؛ این ایالت‌ها عبارتند از آیوا (ایالتی مهم که نقشی اساسی در انتخابات ریاست جمهوری دارد)، آرکانزاس، کلورادو، جورجیا، کنتاکی، لوئیزیانا، مریلند و کارولینای شمالی.

ازجمله ویژگی‌های رقابت برای کسب کرسی در سنا (برعکس رقابت‌های مجلس نمایندگان)، حضور نامزدهای معتبر و شناخته شده با پشتوانه مالی قوی است. نامزدها عموما کسانی هستند که سابقه طولانی حضور در رقابت‌های مختلف انتخاباتی را در سطح فدرال و ایالتی تجربه کرده و علاوه بر تجربه غنی، از حمایت مالی مناسبی برخوردار هستند.

این عوامل، رقابت‌های سنا را از حالت رقابت حزب پایه، تبدیل به شخص پایه می‌نماید. یعنی شخص نامزد انتخابات با مهارت، تجربه و پشتیبانی تیمی می‌تواند نظر رای‌دهندگان یک ایالت را که در نظرسنجی‌ها و در انتخابات گذشته به رقیبان رای داده‌اند جلب کند. از این دست مثال‌ها در تاریخ انتخاباتی آمریکا فراوان است و یکی از جدیدترین آنها به پیروزی هایدی هیتکمپ دموکرات در ایالت داکوتای شمالی مربوط می‌شود که با وجود فاصله 20 درصدی میت رامنی از اوباما، در همان روز مردم به نامزد دموکرات رای دادند.

عوامل تاثیرگذار داخلی و بین‌‌‌المللی

علاوه بر این موضوعات، عوامل داخلی و جهانی‌ای وجود دارد که در شکست یا پیروزی این احزاب تاثیرگذار است. اصلاح وضع مهاجرت و اقتصاد آمریکا ازجمله مسائل مهم در بعد داخلی است.

در این میان گفته می‌شود اوباما بنا به درخواست رهبران دموکرات، تصمیم مورد نظر خود درباره اصلاح وضع مهاجرت را به تاخیر انداخته است. با توجه به مهاجرت گسترده افراد از آمریکای مرکزی، دموکرات‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که اتخاذ این تصمیم از سوی اوباما باعث ضربه خوردن نامزدهای دموکرات در ایالت‌هایی می‌شود که وضع مردد دارند. در همین حال برخی تحلیلگران بر این باورند که اتخاذ این تصمیم سیاسی باعث می‌شود گروهی از دموکرات‌ها به دنبال اتخاذ تصمیماتی سخت در مورد موضوع مهاجرت باشند.

سرعت پایین روند اصلاح اقتصاد، همزمان با ادامه سریع میزان بیکاری می‌تواند به میزان محبوبیت اوباما و دموکرات‌ها ضربه سختی بزند. براساس نظرسنجی‌ها، بیش از نیمی از آمریکایی‌ها احساس می‌کنند استانداردهای زندگی آنها در حال کاهش است. از سوی دیگر، ظهور و گسترش داعش باعث شده نگاه عمومی مردم از مساله امنیت ملی به سمت اتخاذ یک رویکرد جنگ طلبانه تغییر کند. مساله آموزش و کنترل حمل سلاح با توجه به اتفاقات اخیر در فرگوسن آمریکا، از دیگر مسائل داخلی مهم در این انتخابات است.

در حالی که در انتخابات میاندوره‌ای گذشته تمرکز کمتری روی موضوعات خارجی بود، این بار به نظر می‌‌رسد یک موضوع در بعد بین‌الملل بیش از همه مورد توجه قرار گرفته است. ظهور گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه موجب شده دیدگاه مردم نسبت به نقش آمریکا در مقابله با تروریسم دستخوش تغییر شود. پوشش خبری گسترده اقدامات تروریستی این گروه از جمله تصاویر سر بریدن دو خبرنگار آمریکایی اسیر در دست داعش باعث خشم عمومی مردم در مورد رویکرد سیاست خارجی آمریکا شده است. در همین حال، جمهوریخواهان از این فرصت استفاده کرده و مواضع تندتری نسبت به دموکرات‌ها در قبال مساله داعش و حتی روسیه اتخاذ کرده‌اند. این موضوع را می‌توان در سخنان رهبران این حزب ازجمله ران پال مشاهده کرد. در همین حال تحلیلگران می‌گویند برخلاف موضوع داعش، بحران کنونی در اوکراین و روابط با روسیه چندان تاثیری در انتخابات میاندوره‌ای ندارد.

گران‌ترین انتخابات میاندوره‌ای

در کنار تمام این مباحث و موضوعات، به نظر می‌رسد این انتخابات میاندوره‌ای گران‌ترین انتخابات در تاریخ ایالات متحده باشد. در همین راستا، پایگاه خبری نشنال پست در گزارشی اعلام کرد برای تبلیغات این دوره از انتخابات میاندوره‌ای نزدیک به چهار میلیارد دلار هزینه شده است.

در این میان حامیان خارجی نامزدها مبلغی حدود 640 میلیون دلار هزینه کرده‌‌اند. با این اوصاف می‌توان نتیجه گرفت که در روزهای تبلیغات انتخابات، هر روز نزدیک به 20 میلیون دلار هزینه شد. در این میان ایالت کارولینای شمالی با هزینه صد میلیون دلار بیشترین هزینه‌ها را میان ایالت‌های حاضر در این انتخابات صرف کرده است.

حسین خلیلی ‌/‌ گروه بین‌الملل

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها