در کشور ما معمولا ایام تعطیلات نوروز و تابستان مصادف است با اوج سفرهای بین شهری و حضور مسافران و گردشگران در نقاط دیدنی و استانهای گردشگرپذیر کشور که این امر گرچه از یک سو رونق اقتصادی این مناطق را در مقطعی از زمان به همراه دارد، اما مشکلات متعددی نظیر کمبود اماکن اقامتی، ترافیک شدید شهری و حتی بین شهری را در پی دارد.
از سوی دیگر، توقف سفر در ایام غیرتعطیل بویژه پاییز و زمستان نیز چالشهایی نظیر خالی ماندن اماکن اقامتی، بیرونقی رستورانها، خوابیدن سرمایه سرمایهگذاران در بخش گردشگری و رکود اقتصادی در این بخش را به دنبال دارد.
از همین رو، برنامهریزی برای تعدیل و توزیع سفرها در طول سال و فراهم کردن زمینه آن میتواند کمک بسزایی در رفع این مشکلات و رونق بخشیدن به صنعت گردشگری در تمام ایام سال داشته باشد. حتی چندی پیش یکی از نمایندگان مجلس خواستار تصویب طرحی در مجلس برای رسیدگی به این موضوع شد. به اعتقاد کارشناسان گردشگری انجام اقداماتی ساده، اما راهبردی نظیر برگزاری جشنوارههای مختلف در نقاط مختلف کشور میتواند گامی هرچند کوتاه، اما راهگشا در نیل به این هدف باشد.
تبادل فرهنگی و گردشگری
جشنواره تئاتر خیابانی از جمله این برنامههاست که هرساله در هفته آخر مهر در شهرستان مریوان استان کردستان برگزار میشود. اجرای تئاتر خیابانی که از سال 62 و در بحبوحه جنگ در این شهرستان آغاز شد، گرچه در آن سالها به صورت غیررسمی و منطقهای برگزار میشد و به نوعی ریشه در فرهنگ این منطقه داشت، اما بتدریج آنچنان رونق گرفت که از 9 سال پیش به طور رسمی و ملی و حتی بینالمللی در این شهرستان اجرا و همه ساله با استقبال زیادی مواجه میشود و هنرمندان زیادی را به سوی این شهرستان میکشاند.
رحیم جعفری، دبیر نهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان با اشاره به حضور حدود 350 هنرمند از 26 استان کشور و همچنین هنرمندانی از کشورهایی نظیر ارمنستان، آذربایجان و کردستان عراق در این جشنواره که اکنون در حال برگزاری است، به جامجم میگوید: حضور این هنرمندان در شهرستان مریوان به نوعی یک مبادله فرهنگی به شمار میرود، زیرا آنها از یک سو فرهنگ سرزمین خود را در قالب اجرای تئاترهای خیابانی به این منطقه آورده و معرفی میکنند و از دیگر سو حامل فرهنگ و آداب و رسوم مردم کردستان برای شهرها و استانهای خود هستند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان با اشاره به برگزاری این جشنواره در شهرستان مریوان و روستاهای اطراف درباره میزان تاثیرپذیری مردم مریوان از این برنامه و ارتقای سطح فرهنگی آنان نیز میافزاید: مردم کردستان گرچه عمدتا جزو اقشار عادی و متوسط هستند، اما از غنای فرهنگی خوبی برخوردارند که نمونه آن داشتن مهارت در سرایش و خواندن نغمهها و آواهای محلی، شعر و داستان و... است، با این حال اجرای این تئاترها تاثیر مضاعفی روی ارتقای سطح فرهنگ آنها دارد، بویژه موجب شادی و نشاط آنها میشود، به طوری که مراسم افتتاحیه این مراسم که در پارک «شانو» ( پارکی که به همین منظور امسال احداث و افتتاح شده است) برگزار شد و با اجرای برنامهها و آواهای محلی چند استان همراه بود، با استقبال حدود چهار تا پنج هزار نفری مردم همراه شد.
یک کارشناس مسئول گردشگری سازمان میراث فرهنگی استان کردستان نیز با اشاره به اینکه اجرای این جشنواره از دو منظر تبادل فرهنگی و گردشگری قابل تامل و بررسی است، به جامجم میگوید: در بخش گردشگری از یک سو به دلیل حضور رسانه ملی که برای معرفی و به تصویرکشیدن اجراها به مریوان آمده، ظرفیتهای گردشگری این شهرستان و حتی استان و همچنین فرهنگ و لباس و آداب و رسوم مردم این دیار به عنوان برنامههای جنبی به مردم دیگر نقاط کشور معرفی میشود. از سوی دیگر برگزاری این مراسم در مهر که همزمان با کاهش شدید مسافران در استان است، موجب میشود حضور مسافران و گردشگران همچنان در استان تداوم داشته باشد.
آوات مکاری با اشاره به اینکه همانگونه که بعضی از گردشگران برای مراسم پیرشالیار در اورامانات، خود را از سراسر کشور به این شهرستان میرسانند، برخی نیز برای تماشای تئاتر خیابانی برنامه سفر خود را به استان در مهر تنظیم میکنند، میافزاید: حضور هنرمندان و گردشگران هنردوست در این فصل از سال در استان، نهتنها موجب رونق گردشگری در فصل پاییز میشود، بلکه به دلیل تماشای اجراها، افزایش طول اقامت آنها در استان و بویژه مریوان، خرید سوغات و... را نیز در پی دارد که تمام اینها به افزایش درآمد مردم محلی و تداوم اشتغالزایی آنها منجر میشود.
به گفته وی، این امر موجب افزایش زیرساختها و امکانات، بویژه اماکن اقامتی مریوان شده، به طوری که تعداد هتلهای آن با سنندج مرکز استان برابری کرده یا حتی از آنها بیشتر و باکیفیتتر شده است و سرمایهگذاران نیز تمایل زیادی به سرمایهگذاری در این شهر کوچک، اما زیبای کردستان پیدا کردهاند.
این کارشناس مسئول گردشگری با بیان اینکه مسابقه پاراگلایدر کشور نیز قرار شده از این پس در مریوان برگزار شود، یادآور میشود: نکته بسیار حائز اهمیت در اجرای چنین جشنوارههایی در استانی نظیر کردستان، از بین رفتن ذهنیت منفی نسبت به این استان است، زیرا هنوز مدت زیادی از این ذهنیت که کردستان محل سربریدن و آدمکشی است، نمیگذرد و اکنون شاهدیم از سراسر کشور و حتی بسیاری از کشورهای آسیایی و اروپایی به این استان سفر میکنند تا در این جشنوارهها شرکت کنند و این میتواند پررنگکننده وجهه گردشگری و امنیت حاکم بر این استان باشد و این استان را به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری کشور معرفی کند.
جشنواره جهانی سنگنوردی بیستون
جشنواره جهانی سنگنوردی بیستون نیز یکی دیگر از این برنامههاست که اکنون سومین دوره آن با حضور ورزشکارانی از ایران و جهان در شهر کرمانشاه در حال برگزاری است. در این جشنواره که تا دوم آبان به طول خواهد انجامید، 180 سنگنورد ایرانی و 59 سنگنورد از کشورهای ایتالیا، فرانسه، اسلوونی، سوئیس، آمریکا، اتریش، سوئد، فنلاند، استرالیا، آلمان، لهستان، تونس و دانمارک شرکت کردهاند.
به عقیده ابراهیم رضایی بابادی، استاندار کرمانشاه، جشنواره جهانی سنگنوردی بیستون محل مناسبی برای عرضه فرهنگ ناب ایران به دنیاست و سنگنوردان خارجی در بازگشت به کشورهایشان پیام دوستی ملت ایران و تصویری از ظرفیتهای گردشگری کرمانشاه را برای هموطنانشان به ارمغان خواهند برد.جشنوارههای دیگری با عنوان زمستانی که هرساله به مدت یک ماه در بهمن و اسفند در استانهای سردسیر نظیر اردبیل و همدان برگزار میشود نیز از دیگر برنامههایی است که میتواند به توازن و توزیع مناسب گردشگر در طول سال کمک کند.به گفته مسئولان و کارشناسان گردشگری، این جشنوارهها با محوریت جذب گردشگر داخلی و خارجی و نشان دادن زیباییهای گردشگری زمستانی این استانها برگزار میشود و هرساله هزاران گردشگر داخلی و خارجی را در فصل زمستان ( فصل کاهش سفرها) و به قصد بهرهگیری از زیباییها و مواهب طبیعی این شهر به سوی آن میکشاند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد