به گزارش جامجم، ایران به عنوان یکی از بزرگترین و ثروتمندترین کشورهای منطقه، همواره یکی از نقاط جذاب و مورد اشتیاق سرمایهگذاران خارجی برای حضور و کسب سود بوده است.
با این حال غلبه رویکردهای سیاسیون بر تمایلات اقتصادیون بویژه در 4 ـ 3 سال اخیر مانع از آن شده که دو طرف از مزایای همکاریهای مشترک بهرهمند شوند.
بدبینی متکبرانه سیاستمداران غربی به نظام سیاسی ایران مانع از آن بوده که بنگاههای بزرگ اقتصادی این کشورها بتوانند از مواهب حضور در بازار 80 میلیونی ایران بهرهمند شوند و برخی از آنها که وارد بازار ایران شدند، از سوی سیاستمداران غربی تحت فشار قرار گرفتند.
با این حال همان زمان که تحریمهای غرب به دلیل برنامههای صلحآمیز هستهای ایران علیه کشورمان در حال شدت گرفتن بود، ایران بکرات اعلام کرد که این تحریمها به زیان هر دوطرف خواهد بود. کاهش شدید درآمد شرکت پژوی فرانسه و ورشکستگی برخی از پالایشگاههای اروپایی نمونههایی از زیانهای وارده به تحریمکنندگان بود.
اگر آنگونه که مسئولان دولت بارها تکرار کردهاند، سازمان تحریمها شکاف برداشته و دوران سخت تحریم غیرقابل بازگشت باشد، نتیجه مذاکرات هر چه که باشد، باید از هماکنون منتظر ورود سرمایهگذاران خارجی در کشور باشیم.
بر همین اساس رویترز در گزارشی از آمادگی این جماعت برای سرمایهگذاری در ایران خبر داده است.
صندوقهای سرمایهگذاری خارجی برای حضور در بورس ایران آماده میشوند
رویترز با اشاره به احتمال لغو تحریمها علیه ایران در پی توافق هستهای نوشت: سریعترین راه برای حضور در اقتصاد ایران، احتمالا بازار سهام است، اقدامی که بسیاری از صندوقهای سرمایهگذاری خارجی خود را برای آن آماده میکنند.
به گزارش تسنیم و به نقل از رویترز، سالها تحریمهای اقتصادی فرصتهای استفادهنشدهای را برای سرمایهگذاران بینالمللی فراهم کرده است که اگر تحولات ژئوپلتیک اجازه دهد، میتواند امسال موجب سرازیر شدن پول به داخل ایران شود.
مذاکرات هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی این هفته در وین ادامه یافت. در صورت به دست آمدن توافق جامع، پیشبینی میشود که سرمایهگذاران میلیاردها دلار پول به اقتصاد ایران تزریق کنند، اما مذاکره بر سر انعقاد قراردادها و کسب مجوز فعالیت تجاری و احداث کارخانه در ایران ماهها به طول خواهد انجامید بنابراین سریعترین راه برای حضور در اقتصاد ایران، احتمالا بازار سهام است، اقدامی که بسیاری از صندوقهای سرمایهگذاری خارجی خود را برای آن آماده میکنند.
در همین رابطه مدیرعامل یک شرکت سرمایهگذاری که شرکت متبوعش یکی از کانالهای اصلی ارتباط سرمایهگذاران خارجی با ایران است در این باره به رویترز گفت: از سال 2011 تا 2013، ما هر دو یا سه ماه یک ایمیل مبنی بر تمایل به سرمایهگذاری احتمالی در ایران دریافت میکردیم.
اما اکنون هر ماه چند ده ایمیل دریافت میکنیم و مهمتر از آن اینکه سرمایهگذاران جدی به اینجا آمده و با ما دیدار کردهاند. این شرکت از ژانویه تاکنون، میزبان بیش از 65 سرمایهگذار در تهران بوده است.
اقتصاد ایران پس از رشد منفی در دو سال گذشته، آرامآرام رشد خود را از سر گرفته است و نرخ تورم از بالای 40 درصد در سال گذشته به حدود 20 درصد رسیده است اما زخمهای برجای مانده از تحریمها یعنی نرخ بالای بیکاری و ضعف زیرساختها همچنان باقی است.
حضور دولت در تقریبا همه بخشهای اقتصادی پررنگ است، از تعیین قیمتها گرفته تا محدودیت صادرات، که این تا حدی نتیجه اتخاذ سیاست اقتصاد مقاومتی است که برای مقابله با تحریمهای غرب در پیش گرفته شده است.
اما اگر از زاویهای دیگر به بازار ایران بنگرید، شاهد حضور حدودا 120 میلیارد دلار سرمایه در بورس اوراق بهادار ایران خواهید بود که تقریبا برابر با میزان سرمایهگذاری انجام شده در بازار دبی است و از نظر برخی شاخصها، یکی از جذابترین بازارهای جهان به لحاظ ارزش به شمار میرود.
شاخص اصلی بازار بورس ایران در سال گذشته به ارز ملی ایران 136 درصد رشد داشت، که تا حدی ناشی از انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیسجمهور و امیدها به حل بحران هستهای بود. اما با انقباضی شدن سیاست پولی کشور برای مهار تورم، شاخص اصلی بازار بورس نسبت به سال قبل 18 درصد کاهش یافته است.
دردسرهای احتمالی سرمایهگذاران خارجی در بازار ایران مقررات دست و پاگیر، عدم حضور بانک های بینالمللی و پایین بودن نقدینگی است که میتواند ورود و خروج سرمایه به بازار بورس را دشوار کند.
با این حال، بازار بورس ایران در ده سال گذشته با وجود تحریمها مجهزتر شده است. برای مثال 15 سال قبل، درآمد شرکتها در کاغذهایی اعلام میشد که روی دیوار ساختمان بورس الصاق میشد، اما اکنون این ارقام در یک سیستم آنلاین نمایش داده میشود.
حضور شرکتهای بزرگ غربی در مجمع ایران و اروپا
نخستین مجمع ایران و اروپا با حضور نمایندگان شرکتهای مهمی مثل بانک آمریکایی سیتیگروپ، شرکت نفتی توتال فرانسه، شرکت برق آلستوم، ایرباس، امتیان آفریقای جنوبی و همچنین با سخنرانی وزیر خارجه پیشین انگلیس در لندن برگزار شد.
به گزارش فایننشالتایمز، وقتی فعالان اقتصادی ایرانی و سرمایهگذاران خارجی این هفته در لندن گردهم آمدند تا زمینه را برای روزی که تحریمهای بینالمللی کاهش یابد، فراهم کنند، آنها پیامی صریح و بیپرده از سوی مارتین سورل، مدیر یک شرکت تبلیغاتی دریافت کردند: پتانسیل سرمایهگذاری در ایران بالاست، اما زمینه سیاسی نیز باید فراهم شده باشد.
مدیر اجرایی شرکت دبلیو پیپی، روز سهشنبه در جمع 300 نفر از شرکتکنندگان این نشست گفت، ایران یکی از آخرین جاهایی است که «بجز مریخ و ماه» برای شرکت وی، فرصت قابل توجهی در آن باقی مانده است.
نشست لندن نشان میدهد که جامعه تجار ایرانی و سرمایهگذاران خارجی احتمالی به اندازهای خوشبین هستند که شروع به آماده شدن برای آیندهای با روابط کمتر تقابلی (بین ایران و غرب) کردهاند.
امیرعلی امیری، از اعضای موسس شرکت ایسیال، اسپانسر اصلی نشست لندن در این باره گفت: «این نشست ویترینی است برای نشان دادن فرصتهای ایران در مقابل دیگر بازارهای نوظهور.»
نشست مجمع ایران و اروپا با حضور شرکتهایی از صنایع مختلف، از موادغذایی و نوشیدنی گرفته تا تولید برق، معدن، بانکداری، ارتباطات و صندوقهای سرمایهگذاری برگزار شد.
برخی از موسسات و شرکتهای شرکتکننده عبارت بودند از: بانک آمریکایی سیتیگروپ، شرکت تجهیزات مخابراتی کیسکو سیستمز، گروه نفتی توتال فرانسه، شرکت برق آلستوم و گروه آرایشی اورهال فرانسه، ایرباس، امتیان آفریقای جنوبی و گروه رسانهای ناسپرس و بانک انبیدی امارات.
تحلیلگران معتقدند، دولت حسن روحانی از زمان در اختیار گرفتن قدرت در سال گذشته، تلاش کرده است تا از تجار ایرانی خارج از کشور به عنوان یک ابزار لابیگری استفاده کند و به جای استفاده از ابزارهای سیاسی از تجار ایرانی برای تاثیرگذاری بر جامعه غرب بهره بگیرد.
یک تاجر ایرانی مقیم لندن در این باره گفت: «ما کسانی هستیم که میتوانیم با غربیها صحبت کنیم... این ماییم که میتوانیم با وکلای تحصیلکرده در هاروارد سخن بگوییم.»
این احتمال وجود دارد که استراتژی دولت روحانی مثمرثمر واقع شود. جک استراو، وزیر امور خارجه سابق انگلیس در این نشست گفت، سیاستهای انگلیس به شرکتهای انگلیسی لطمهزده است و موجب شده آنها در این نشست غایب باشند.
وی هشدار داد: «اگر توافقی به دست نیاید... ممکن است شاهد از هم پاشیدن رژیم تحریمها باشیم.»
سفیر آلمان: شرکتهای اروپایی در انتظار ورود به بازار ایران
سفیر آلمان در تهران گفت، شرکتهای اروپایی منتظر انعقاد توافق جامع بین تهران و گروه 1+5 هستند تا برای سرمایهگذاری در بازار ایران به این کشور بشتابند.
میشائیل استرنبرگ، پنجشنبه در دیدار با استاندار اصفهان گفت: «همکاری با ایران و سرمایهگذاری در این کشور از اهمیت بالایی برای شرکتهای اروپایی و بخصوص شرکتهای آلمانی برخوردار است.» وی افزود: «ما به بازار ایران نیاز داریم.»
این دیپلمات آلمانی ابراز امیدواری کرد که تهران و پنج عضو دائم شورای امنیت به اضافه آلمان بتوانند به توافقی نهایی بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران دست یابند.
وی افزود: «دولت آلمان بسیار امیدوار است که مذاکرات هستهای ایران نتیجهبخش باشد، زیرا بازار ایران عرصهای خوب برای ماست. زمان آن است که موضوع برنامه هستهای ایران حل و فصل شود.»
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد