یک روز بیشتر از اجرایی شدن این بخشنامه که نتیجه آن کاهش حقوق کارمندان دولت تحت پوشش صندوق تامین اجتماعی در ایام بازنشستگی از 20 تا 50 درصد است، نگذشته، سیل شکایت ها از گوشه و کنار ادارات دولتی راه به چشم و گوش مسئولان دولت یازدهم گشوده و حالا خیلی ها از جمله همه 600 هزار کارمند مشمول این «تدبیر» این سوال را می پرسند: «چرا؟ مگر کارمند چه گناهی کرده است؟»
بررسی نظرات کاربران و تحلیل های رسانه ای خبرهای خوبی از نتیجه اجرای این بخشنامه نمی دهد. برخی از تعمد پاشنه های آشیل دولت روحانی در چنین تصمیماتی می گویند و برخی دیگر تهدید به تسویه حساب سیاسی مشکلات اقتصادی خود پای صندوق های رای انتخابات آتی به سود رقبای آقای روحانی کرده اند. بخشی دیگر از مشارکت کنندگان در نظرات کاربران و مخاطبان رسانه ها از یک مساله خطرناکتر سخن می گویند؛ افسردگی و احساس پشیمانی کارمندان و فرار تکنوکرات ها از بدنه دولت؛ امری که دیگر به خود دولت محدود نخواهد شد و هزینه های گزافی را به ابعاد اجتماعی، فرهنگی و سیستم اقتصادی تحمیل خواهد کرد.
اولین واکنش ها به بخشنامه جنجالی
بخشنامه شماره 5271/93/200 که محمود عسگری آزاد جانشین محمدباقر نوبخت معاون نظارت و راهبردی رییس جمهوری آن را امضا کرده است، پیشتر (سال 88) در دولت احمدی نژاد صادر شده بود که به دلیل مغایرت با مقررات و قوانین و مخالفت نمایندگان مجلس با تضییع حقوق کارمندان دولت، باطل شد.
با توجه به اینکه براساس مقررات صندوق تامین اجتماعی، فرمول تعیین حقوق ایام بازنشستگی، مجموع پرداختی دوسال پایان خدمت تقسیم بر 24 ماه است، حتی کارمندانی که 28 سال تمام از کل حقوق و اضافه کار آنان هفت درصد کسر و به حساب تامین اجتماعی واریز شده، به علت اجرای بخشنامه 5271/93/200 دولت یازدهم ناگهان با کاهش شدید حقوق ایام بازنشستگی خود روبرو خواهند شد و اکنون کارمندانی که سال ها تعهدات مالی خود را در قبال این سازمان و دولت انجام داده اند،سرگردان شده اند.
پس از آغاز اجرای بخشنامه دولت دهم، جمعی از کارکنان با تقدیم لوایحی به دیوان عدالت اداری نسبت به صدور این بخشنامه شکایت کردند که این دیوان هم مغایرت قانونی آن را تایید کرد.
حالا دولت یازدهم که پیشترها از تصمیم های دو دوره قبل دولت، اصلا راضی نبود، همان پرچم را دست گرفته تا بخشنامه ابطالی دولت قبل را زنده کند!
در حالی بخشنامه دولت یازدهم در این زمینه صادر و برای حدود 600 هزار کارمند اجرایی شده است که آخرین معوقات کسورات بیمه ناشی از اجرای بخشنامه باطل شده دولت دهم، دو ماه پیش به حساب صندوق تامین اجتماعی واریز شده است.
کمیسیون اجتماعی مجلس نیز اعلام کرده است درباره بخشنامه دولت یازدهم تصمیم می گیرد.
عسکری آزاد برای توضیح به مجلس می رود
عباس صلاحی دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس با انتقاد از این بخشنامه اعلام کرد که از عسکری آزاد معاون نوبخت خواسته شده برای توضیح درباره بخشنامه کاهش حقوق ایام بازنشستگی های جدید کارکنان دولت تحت پوشش صندوق تامین اجتماعی در این کمیسیون حاضر شود.
وی در گفت وگو با خبرنگار پارلمانی ایرنا افزود: اجرای بخشنامه کسر نشدن کسورات از اضافه کار کارمندان بیمه گذار صندوق تامین اجتماعی تبعات بدی برای جامعه دارد و یک کارمند پس از 30 سال خدمت به دولت، چشم امیدش به حقوق و پاداش پایان خدمت است.
صلاحی که نماینده ناظر مجلس در شورای عالی توسعه مدیریت و نیروی انسانی است، در این گفت وگو با بیان اینکه اگر در مسیر ایجاد تحولی جدید در نظام اداری کشور هستیم، باید به سمت افزایش درآمد کارمندان دولت حرکت کنیم، اظهار کرد: اینکه کاری انجام دهیم که کارمندان از انجام کار خود در طی 30 سال پشیمان شوند و حقوق و پاداش پایان خدمت آنها به نصف یا کمتر کاهش یابد، درست نیست.
پیامدهایی که به سود هیچ کس نیست
در همین حال، محمد تقی روانگرد در سایت فرارو تبعات و پیامدهای منفی و مختلفی را در پی اجرای این بخشنامه بر شمرده است.
وی نوشته است: روشن است جهت گیری مفاد بخشنامه مذکور، نفی حقوق مکتسبه قانونی بالغ بر حداقل 600 هزار کارمند است که از نظر فصل بازنشستگی و پاداش سنوات، «مشترک صندوق تامین اجتماعی» هستند و حال که سال ها تعهدات مالی خود را پرداخت کرده اند، اکنون با صدور بخشنامه جدید تمامی حقوق خود را ازدست رفته می بینند.
برخی از تعمد پاشنه های آشیل دولت روحانی در چنین تصمیماتی می گویند و برخی دیگر تهدید به تسویه حساب سیاسی مشکلات اقتصادی خود پای صندوق های رای انتخابات آتی به سود رقبای آقای روحانی کرده اند. بخشی دیگر از مشارکت کنندگان در نظرات کاربران و مخاطبان رسانه ها از یک مساله خطرناکتر سخن می گویند؛ افسردگی و احساس پشیمانی کارمندان و فرار تکنوکرات ها از بدنه دولت. |
نویسنده مطلب افزوده است: آیا سلب یک سویه این "اختیار" و "حق داده شده قبلی" با مبانی اخلاق اسلامی (که مبتنی بر اصل "انصاف" است)، سازگاری دارد؟ آیا بر خلاف اصل فقهی و حقوقی " ان الحق القدیم لا یبطله شیء" (به درستی که حق قدیم، ضایع شدنی نیست) می توان نسبت به "عطف ماسبق کردن" مفاد بخشنامه ای همچون بخشنامه مذکور (به فرض درست بودن آن) اقدام نمود؟ و آیا نادیده گرفتن حقوق مسلم کارمندان مذکور با اصل عدالت و شعار اعتدال دولت خدوم "تدبیر و امید" سازگاری دارد؟! آیا "عدالت انسانی" تعریفی جز اهدای "حق دیگران" به آنان دارد؟!
وی درباره پیامدهای اجتماعی این بخشنامه آورده است: اجرای این بخشنامه موجب می شود بخشی از بهترین نیروی انسانی دستگاه های اجرایی که در شرایط بازنشستگی اختیاری قرار دارند به سرعت از سیستم اداری کشور خارج شوند تا مشمول ضرر و زیان ناشی از آن نشوند.
از آنجائی که این اقدام موجب نادیده گرفتن منافع کارمندان مذکور «به هنگام بازنشستگی» می گردد لذا از یک سو موجب می گردد تا بخشی از بهترین نیروی انسانی دستگاه های اجرایی و دولت که در شرایط بازنشستگی اختیاری قرار دارند به سرعت از سیستم اداری کشور خارج شوند تا مشمول ضرر و زیان ناشی از آن نشوند و از سوی دیگر موجب آن خواهد شد که منبعد نیز زمینه ها و انگیزه های جذب نیروی انسانی مستعد، توانمند و کارآمد با مدرک تحصیلی خوب، از دانشگاه های معتبر و با معدل بالا در دستگاه های اجرایی و به طور کلی در بدنه دولت از بین برود.
نظرات مخاطبان رسانه درباره بخشنامه کاهش حقوق بازنشستگی
در ادامه مطلب بخشی از نظرات مخاطبان رسانه ها از حیث درک مسئولان از نوع نگاه های جامعه به اجرای این بخشنامه می آید:
جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم
من از بیگانگان هرگز ننالم هرآنچه كرد با من آشناكرد
البته برای بعضی ها از بازنشستگان كه از چند محل حقوق و بیمه واریز كردند و الان بالای حد مقول حقوق دارند باید اجرا شود و دولت محترم برای مساعدت به قشر آسیب پذیر و اكثریت چاره اندیشی نمایند تا حقوق انها افزایش یابد و مجریان فعلی بدانند شاید خودشان یا افراد تحت امرشان دور یا نزدیك به این كاروان بازنشسته خواهند پیوست و كمی هم فكر تعدیل دریافت ها باشید و ترمیم حقوق متفاوت و هم پایه خدمتی باشند بهتر است و لازم است لایحه خدمات كشوری در همه بندها اجراشود نه برای برخ،ی بلی و بعضی خدا نكند...با تشكر حمدالله