معاون حقوقی و امور بین المللی وزارت امور خارجه کشورمان فضای حاکم بر مذاکرات جاری در نیویورک را بسیار خوب ارزیابی کرد و گفت: اختلافات ما در موضوعات وجود دارد ولی هم فضا خوب و سازنده است و هم اراده و جدیت لازم در همه طرفها وجود دارد.
سید عباس عراقچی بعد از حضور در نشست مدیران سیاسی جمهوری اسلامی ایران و پنج بهعلاوه یک در نیویورک، در مصاحبه با خبرنگاران افزود: جلسه صبح جمعه به این گذشت که چگونه میتوانیم از فرصتی که در روزهای آینده داریم، استفاده کنیم.
عضو ارشد گروه مذاکره کننده کشورمان در مذاکرات هستهای از ادامه جلسات دوجانبه ایران و پنج بهعلاوه یک خبر داد و گفت: در این نشست همچنین طراحیهایی صورت گرفت که جلساتی بهصورت دوجانبه داشته باشیم و بعد که موضوعاتی مشخص شد، کارشناسان فنی تیم ها در آن خصوص بحث و مذاکرات را شروع کنند.
وی با ابزار امیدواری به اینکه در روزهای آینده یک جمعبندی به دست آید و اگر امکان پذیر شد، پیشرفتی را در مذاکرات شاهد بود، افزود: بر همین اساس کارشناسان کارشان را شروع کردند و شنبه بحثهای کارشناسی ادامه مییابد و همزمان گفتوگوهای دوجانبه را ادامه خواهیم داد.
معاون حقوقی و امور بین المللی وزارت امور خارجه به دیدارهای دوجانبه اخیر اشاره کرد و گفت: در دو روز گذشته با هیئتهای آمریکایی، روسی، فرانسوی و انگلیسی مذاکره داشتیم و با بقیه هم مذاکره خواهیم داشت.
وی افزود: این مذاکرات دوجانبه، بهطور قطع کمک میکنند که بحثها در قالب پنج بهعلاوه یک راحتتر پیش رود و ما امیدواریم در روزهای آینده بتوان از فرصتی که اینجا وجود دارد و همه وزیران و مقامات حضور دارند و احتمال رایزنیهای بیشتر، بتوان بیشتر استفاده کرد و ان شاء الله پیشرفتی در مذاکرات صورت گیرد.
خبرنگاری از عراقچی پرسید: شما قبل از اینکه به نیویورک بیایید، زیاد خوشبین نبودید ولی بعد از دیدارها احساسها بهتر شد و خانم وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا هم گفته است که شما مصممتر بودید، آیا اتفاقی در این دیدارهای دوجانبه افتاد که فکر میکند کمی به خوشبینیها اضافه شده است؟
عراقچی پاسخ داد: میتوانم بگویم در مجموع فضای بسیار خوبی بر مذاکرات حاکم است، اختلافات ما در موضوعات وجود دارد ولی هم فضا، خوب و سازنده است و هم اراده و جدیت لازم در همه طرفها وجود دارد.
وی افزود: این بالطبع امیدواری را ایجاد میکند که بشود بحثها را پیش برد ولی این که در محتوای بحثها بتوان پیشرفتی را داشته باشیم، منوط بر این است که مذاکرات چگونه پیش رود و چگونه خواستههای دو طرف تأمین شود.
خبرنگار دیگری از معاون حقوقی و امور بین المللی وزارت امور خارجه جزئیات بیشتری از موارد اختلافی را جویا شد.
آقای عراقچی پاسخ داد: درباره همه موضوعاتی که در حال مذاکره هستیم مشکلاتی وجود دارد و هنوز تفاهمی به دست نیامده است.
وی غنیسازی و ظرفیت آن را از موضوعات کلیدی نامید و گفت: در مورد اینکه تحریمها چگونه برداشته خواهد شد، یکی از موضوعات دیگر است زیرا طبق توافق ژنو، تحریمها بهصورت جامع و کامل همه باید برداشته شود.
معاون حقوقی و امور بین المللی وزارت امور خارجه گفت: البته با توجه به تنوع تحریمها و اقتضائاتی که وجود دارد و همینطور اقداماتی که ایران باید انجام دهد، یکی از موضوعات مورد بحث ما هست.
وی درباره بخش دیگر اختلافات نیز گفت: در خصوص اراک و فردو نیز اختلاف نظر داریم ولی گزینههای مختلفی مطرح و بحثهای خوبی انجام و مواضع طرفین خیلی دقیق و روشن شده است.
مذاکره کننده ارشد هستهای کشورمان ابراز امیدواری کرد با توجه به حضور مقامات ارشد کشورها در نیویورک، در روزهای آینده پیشرفت محسوسی در مذاکرات هستهای حاصل شود.
سید عباس عراقچی درباره اینکه آیا وزیران خارجه پنج بهعلاوه یک نیز در نیویورک دیدار مشترکی خواهند داشت یا خیر، گفت: اگر بحثها پیشرفت خوبی داشته باشد، ممکن است آخر این هفته بتوانیم جلسه وزیران را هم داشته باشیم ولی این مورد منوط به این است که در مذاکرات پیشرفت خوبی داشته باشیم.
وی تأکید کرد: هر مذاکرهای که لازم باشد، در طول مذاکرات پنج بهعلاوه یک انجام خواهیم داد و این بستگی به آن دارد که در روند مذاکرات چه ملاقات دوجانبهای و در چه سطحی انجام شود.
معاون حقوقی و امور بین المللی وزارت امور خارجه باردیگر یادآور شد که حضور مقامات و وزیران، ایجاب میکند که از این فرصت استفاده شود.
خبرنگار دیگری از آقای عراقچی درباره موضوع داعش و توافق احتمالی ایران برای مواجهه با این گروهک تروریستی پرسید که وی گفت: هنوز هیچچیزی در جزئیات مورد توافق واقع نشده است و همه گمانهزنیهایی که صورت میگیرد، صحت ندارد. خبرنگار انگلیسی زبان خطاب به آقای عراقچی گفت: اطمینان دارم که درباره وضعیت موجود با همتایان خود و بهویژه آمریکاییها صحبت کردهاید، آیا احساس میشود که با متحدان غربی بتوان در این مورد (مبارزه با داعش) کار کرد و آیا در پس اینکه آقای ظریف در نشست عصر جمعه شورای امنیت با موضوع عراق و داعش حضور نیافت، پیامی وجود دارد، بهرغم آنکه جان کری در این جلسه گفت که وزیر امور خارجه ایران اینجاست؟
عراقچی پاسخ داد: ما با آمریکاییها درباره داعش، عراق و یا هیچچیز دیگری بهجز موضوع اتمی مذاکره و گفتوگو نکردهایم.
وی به سخنرانی عصر جمعه خود در نشست شورای امنیت اشاره کرد و گفت: قرار بود آقای ظریف سخنرانی کند ولی وی مذاکرات دوجانبه بسیاری دارد که بسیار پرمشغله بود و نتوانست شرکت کند.
معاون حقوقی و امور بین المللی وزارت امور خارجه افزود: راهبرد و سیاست ما درباره داعش بسیار واضح است، فکر میکنیم همه نیروها در داخل و خارج منطقه باید بهمنظور مبارزه با این گروه تروریستی دست همکاری به یکدیگر دهند.
وی افزود: ما همچنین فکر میکنیم که باید در این باره مداومت وجود داشته باشد و هیچ فرقی میان عراق و سوریه وجود ندارد و ما باید به هر دو دولت و هر مکان دیگری که داعش در آنجا فعال است، کمک کنیم.
سید عباس عراقچی تأکید کرد: باید در مبارزه با این گروه تروریستی، از دولتهای عراق و سوریه حمایت کنیم و فکر میکنیم هر نوع حملهای ضد این گروه تروریستی، باید منطبق با قانون بین المللی و منشور سازمان ملل صورت گیرد.
وی در بخش پایانی پاسخ خود به این خبرنگار همچنین گفت: مشخص است که وقتی دیپلماتها در مکانی هستند، احتمال دارد درباره موضوعات گوناگون صحبت کنند ولی این به آن معنا نیست که مذاکراتی صورت گرفته است.
خبرنگار دیگری که تازه از راه رسیده بود، مجدداً از مذاکره کننده ارشد هستهای کشورمان درباره فضای کنونی مذاکرات در نیویورک سؤال کرد و گفت: فضای مذاکرات را چگونه میبینید و آیا فکر میکنید در حاشیه نشستهای مجمع عمومی توافقی حاصل شود؟ سید عباس عراقچی در پاسخ گفت: فضا خوب و مذاکرات بسیار صریح است ولی اختلاف نظرات و خلأ میان دو طرف هنوز هم وجود دارد.
وی تأکید کرد: در سطوح گوناگون بهشدت کار میکنیم تا ببینیم چگونه میتوان به نتیجه رسید و امیدواریم که در فرصتهایی که در روزهای آینده پیش خواهد آمد، پیشرفتهایی صورت گیرد ولی این امر بستگی به برخورد طرف مقابل هم دارد.
سؤال پایانی این گفتوگوی اعلام نشده آقای عراقچی با خبرنگاران، درباره احتمال دیدار رؤسای جمهور ایران و آمریکا در حاشیه شصت و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل بود.
این مقام ارشد وزارت امور خارجه گفت: برای چنین دیداری هیچ برنامه ریزی نشده است و فکر نمیکنم چنین دیداری صورت گیرد.
معاون حقوقی و امور بین المللی وزارت امور خارجه تأکید کرد: سعی ما، تمرکز بر مذاکرات درباره موضوع اتمی است و ما جدی و مصمم هستیم و اراده خوبی هم داریم تا پیشرفتی در مذاکرات صورت گیرد، امیدواریم برخورد مشابهی را نیز در طرف مقابل خود شاهد باشیم.(تسنیم)
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد