حجم بالای رهاسازی زباله از سوی مردم و افزایش تولید زبالههای شهری بخصوص در مقاطعی که جمعیت این استانها با افزایش تعداد مسافران روبهرو میشود، پدیدهای فاجعهبار است که دل هر طبیعتدوستی را به درد میآورد.
از طرف دیگر بارندگی زیاد و بالا بودن سطح ایستایی سفرههای زیر زمینی در مناطق شمالی کشور همگی باعث شده تا دفع مواد زاید جامد همواره با مشکلاتی روبهرو باشد.
ریختن زباله و فاضلاب به درون رودخانهها که گاهی حتی میان آن مبل و تکههای صندلی نیز دیده میشود، معضل زیستمحیطی بسیاری را در این مناطق به همراه داشته است.
همچنین غیر اصولی بودن مراکز دفن زباله در این مناطق نیز باعث شده تا سالانه شیرابههای بسیاری روانه دل طبیعت شود که گاه تغذیه احشام از این زبالهها انتقال برخی از بیماریها را موجب شده است بنابراین جلوگیری از چنین فاجعههایی نیازمند فرهنگسازی و برنامهریزیهای مناسب است تا علاوه بر توجه دادن به مردم برای حفظ محیط زیست کشور و نریختن زباله در طبیعت، زیرساختهای مناسب نیز برای دفع اصولی زباله فراهم شود تا بتوان ازاین ماده زائد ثروتی را نیز تولید کرد.
زبالهسوزی و تولید انرژی از مواد زائد روشی است که هماکنون در دنیا به آن توجه ویژهای میشود و با احداث نیروگاههای زبالهسوز و با هدف بازیافت انرژی از عملیات زبالهسوزی از آن برق تولید میشود. این روش هماکنون در کشورهای اروپایی، آسیای جنوب شرقی و آمریکای شمالی مورد استفاده است.
بنابراین اقدام وزارت نیرو به منظور حمایت از بخشخصوصی و توسعه این نوع نیروگاهها وخرید برق از نیروگاههای تجدیدپذیر به ازای هر کیلووات ساعت 440 تومان به صورت تضمینی انگیزهای خواهد بود برای گسترش چنین روشهایی و میتوان امیدوار بود که درآینده معضل مدیریت ضایعات مواد جامد حل و افزون بر تولید برق موجب امحای اصولی زبالهها و ارتقای بهداشت عمومی، سلامت و حفظ محیط زیست شود.
سیما رادمنش - گروه جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد