سکه​ها، تجلی هنر ساسانی

«هنر ساسانی» نوشته فریدون آورزمانی در 420 صفحه از سوی موسسه فرهنگی انتشاراتی پازینه در سال 93منتشر شده است.
کد خبر: ۷۰۷۶۷۷
سکه​ها، تجلی هنر ساسانی

سکه‌های ساسانی اسناد و مدارک گرانبهایی از تاریخ و فرهنگ و هنر و مذهب ایران به شمار می‌روند.

همان‌طور که کتیبه‌ها و نقش برجسته‌های ساسانی بسیاری از مسایل تاریخی را آشکار می‌کنند، سکه‌ها دقیق‌تر و کامل‌تر هنر و فرهنگ ساسانی را جلوه‌گر ساخته‌اند.

ضرب سکه‌های ساسانی از سال تاجگذاری اردشیر اول (224 میلادی) آغاز شد و تا سال (652 میلادی) که دوره انقراض این سلسله است ادامه یافت. در مدت چهار قرن و نیم که این سلسله دوام داشت، فرمانروایان متعددی سلطنت کردند که مدت شهریاری بعضی از آنان از چند ماه تجاوز نکرده است و برخی مانند شاپور دوم، زمانی طولانی در حدود هفتاد سال سلطنت کرده و سکه‌های متنوعی ضرب کردند.

بیش از یک قرن است که سکه‌های ساسانی مورد مطالعه و شناخت مورخین و باستان‌شناسان قرار گرفته و تعداد زیادی از این سکه‌ها در موزه‌های بزرگ جهان بالاخص در اروپا و آمریکا نگهداری می‌شوند. موزه ارمیتاژ شوروی با داشتن بیش از چهارده هزار سکه ساسانی از اهمیتی خاص برای بررسی و مطالعه سکه‌ها برخوردار است. اما جز مجموعه بارتولومه که بخشی از این سکه‌ها را شامل می‌شود، اکثر آن‌ها مورد مطالعه دقیق قرار نگرفته و گزارش مسبوطی در مورد آن‌ها چاپ و منتشر نشده اما سکه‌های موجود در موزه‌های اروپای غربی مانند «لوور و بریتیش میوزیوم» و موزه‌های آمریکا توسط خاورشناسان مورد مطالعه قرار گرفته‌اند، در کشور ما سکه‌های ساسانی موزه بانک سپه با هفتصد و پنجاه سکه ارزشمند و همچنین موزه ملی ایران(ایران باستان) با داشتن هزاران سکه ساسانی غنی‌ترین مجموعه به‌شمار می‌رود.

این کتاب در چهار فصل تنظیم شده است:

سکه‌های ساسانی

شهرهای ایران در دوران ساسانی

آوندهای سیمین زراندود

نقش برجسته‌های ساسانی

نویسنده در این کتاب به معرفی بخش‌هایی از هنر ساسانی پرداخته و هرگاه تصویر شهریاران و بزرگانی را که بر صخره‌ها نقش شده‌اند با تصویر آن‌ها بر سکه‌ها و ظروف و آثار فلزی منقوش و نگین‌های کنده شده مقایسه کرده است. وی معتقد است که چهره‌های رسمی دوران ساسانی که بر صخره‌ها، سکه‌ها و آثار فلزی نقش شده‌اند اغلب دارای پوششی سمبلیک هستند که بیانگر قدرت فرمانروا و آیین آن‌ها و گویای پیروزی نیکی بر بدی و چیرگی زیبایی بر زشتی‌هاست.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
روز ادای دین

سفیر ایران در لبنان در گفت‌و‌گوی اختصاصی با روزنامه «جام‌جم» از پیام‌های مراسم با شکوه بیروت می‌گوید

روز ادای دین

ابتلای شعر به روزمرگی

دبیر علمی جشنواره شعر فجر در گفت‌و‌گو با «جام‌جم» تأکید کرد آیین‌نامه این رویداد ادبی نیاز به تجدیدنظر دارد

ابتلای شعر به روزمرگی

نیازمندی ها