هرچند امسال گرمای بازیهای جام جهانی و سپس فرارسیدن ماه مبارک رمضان برخی را دیرتر راهی مسافرت میکند اما بازهم بازار سفر داغ و همه به دنبال یافتن مقصدی مطمئن برای خانواده هستند. اما مسالهای که همیشه در ذهن مسافر و مانند گزینهای همواره روی میز است(!)، تهیه چمدانی مطمئن برای این سفرهاست. چمدانی که اگر در انتخاب آن دقت لازم را نداشته باشیم به دردسری بزرگ دچار شده و نمیتوانیم از سفر خود لذت ببریم.
این در حالی است که اکثر کارشناسان و دستاندرکاران این صنف، خرید چمدان بادوام را برای خانوادهها و مسافران نوعی سرمایهگذاری میدانند. به همین دلیل بازار این هفته قصد دارد نحوه این سرمایهگذاری را برای شما بازگو کرده و شما را با روشهای انتخاب بهترین چمدان آشنا کند.
بهترین چمدان
در گذشتههای دور بستههای پارچهای به عنوان توشه راه مسافران بوده و بسیاری با استفاده از ابزاری بومی توشه راه خود را همراه میبردند اما اگر کمی جلوتر بیاییم به وجود جعبههایی چوبی یا چرمی در زندگی مردم بخصوص مسافران برخورد خواهیم داشت که میتوان آنها را نمونههای اولیه و ابتدایی چمدان درنظر گرفت. امروزه اساس کار همان است و شکل ظاهری جعبههای چوبی یا چرمی قدیمی زیاد متفاوت نشده اما استفاده از لوازم و مواد تازه در ساخت آنها باعث رونق دوچندان در کسب و کار سازندگانش شده است.
چمدانی که امروز از آن برای سفرهای خودمان استفاده میکنیم معمولا از الیاف مصنوعی و البته گاهی هم از برخی فلزات ساخته شدهاند اما نمیتوان فراموش کرد که چرم هنوز هم در ساخت این وسیله نقش بسزایی داشته و مورد استفاده قرار میگیرد. بهطور کلی چمدانهای امروزی را میتوان به 4 گروه برزنتی، چرمی، فلزی وکیفهای دستی سبک سامسونت تقسیمبندی کرد که هر کدام مزایا و البته معایبی داده .
چمدانهای برزنتی: این چمدانها که امروزه معمولی ترین نوع چمدان هستند امتیاز ویژهای که وزن کم آنهاست را یدک میکشند ولی فراموش نکنید اگر مقصد شما منطقهای بارانی و مرطوب است هرگز از این نوع چمدان استفاده نکنید چون با بوی بد آن نمیتوانید کنار بیایید. هرچند لوازم و لباسهای شما داخل آن چمدانها خیس نمیشود ولی رطوبت نفوذ کرده داخل آن باعث بوی نامطبوعی در لباسها و وسایل شما خواهد شد.
چمدانهای تیتانیوم ـ پلاستیک: این نوع چمدانها که مدت زیادی نیست وارد زندگی ما شده از چمدانهای بادوام است و در صورتی که بخواهید هزینه کنید و به دنبال با دوام ترین نوع چمدان هستید این نوع را به شما پیشنهاد میدهیم. چمدانهای تیتانیومی که به دلیل مقاومت بالای آنها جزو انتخاب برتر اکثر مسافران کثیرالسفر هستند در صورت نگهداری مناسب حتی گاهی بیشتر از ده سال عمر مفید خواهند داشت. اما بزرگترین مشکل این نوع چمدان را میتوان خط و خش ناشی از حمل ونقل در طول سفر دانست چون بدنه آنها زیاد در مقابل این اتفاق مقاوم نیست. برعکس چمدانهای برزنتی، چمدانهای تیتانیومی بهترین گزینه برای سفرهای طولانی و البته در مناطق مرطوب است. مهمترین نکتهای که در این گروه از چمدانها برای خریدارانش باعث برتری میشود بحث امنیت و استحکام این وسیله در مسافرت است بنابراین اگر لوازم شما خطر شکستن یا از بین رفتن دارد بهترین گزینه برای سفر بعدی شما این گروه از چمدانهاست. در کنار این چمدانهایی که با پلاستیک سخت و فشرده ساخته شدهاند نیز خاصیتی شبیه به چمدانهای تیتانیومی دارند با این تفاوت که استحکامشان کمتر و البته قیمتشان ارزانتر است. با این حال امکان شکستگی این چمدانها زیاد است چون تحمل پلاستیک درحمل بار بسیار کمتر از فلز است. این چمدانها نیز مثل اسلاف فلزی خوددر معرض خط و خش دیدن هستند. اما به خاطر قیمتشان بازار خود را یافتهاند.
چمدانهای چرمی: این چمدانها همراهان قدیمی و گرانقیمت مسافران سراسر جهان هستند و همواره جایگاه مشخص و محکمی میان مسافران دارند. اگر از تمام محاسن و البته پرستیژ این نوع از چمدانها بگذریم که برای مسافران لوکس و شیکپوش بسیار مهم است، میتوانیم به وزن و البته هزینه بالای خرید این گروه از چمدانها به عنوان عیوب آن اشاره کنیم ؛مواردی که باعث شده تا بسیاری از مسافران عادی از خرید این دسته از چمدانها چشمپوشی کنند.
سامسونتهای سفری: این گروه را میتوان به عنوان آخرین نوع از انواع چمدان معرفی کرد. البته برای آنها که قصد سفرهای کوتاه دارند و تکنفره سفر میکنند، چون مناسبترین انتخاب از لحاظ وزن، حجم و البته هزینه خرید برای این گروه از مسافران این نوع چمدان است بهطوری که امروزه اکثر افرادی که از آنها به کثیرالسفر یاد میشود یکی از این نوع چمدانها را همراه خود به این نقطه و آن نقطه از جهان میبرند.
ابعاد مختلف چمدان
حالا که از انواع مختلف چمدان آگاهی به دست آوردیم نوبت به اطلاعاتی درباره اندازه یا به عبارتی سایزهای مختلف چمدان است چون این وسیله نیز براساس میزان باری که توان حمل آن را دارد سایزبندی و در گروههای مختلف تقسیم شده است.
بهطور کلی چمدانها در فروشگاههای مختلف دارای سه سایز استاندارد هستند که عبارتند از:
1. سایز کوچک: این سایز از چمدان بهترین گزینه برای مسافران انفرادی یا کسانی است که قرار نیست بار همراهشان را به داخل جعبه بار هواپیما، اتوبوس یا دیگر وسایل نقلیه تحویل دهند و میخواهند آن را همراه خود در طول سفر داخل کابین در دسترس داشته باشند. این سایز از چمدان توان حمل کردن بار حداکثر تا وزن 10 کیلوگرم را دارد چون براساس استانداردهای بینالمللی بخصوص در مورد هواپیما هرگز نمیتوانید بیش از این وزن را همراه خود داخل کابین ببرید.
2. سایز متوسط: این نوع چمدان بهترین گزینه برای سفرهای میان مدت و خانوادههای کمجمعیت است که به همین دلیل بهترین گزینه و معروف ترین گزینه میان این گونه مسافران است. بسیاری از دستاندرکاران تولید چمدان این سایز از چمدان را به عنوان سایز استاندارد در بازار مصرف به فروش میرسانند. براساس تعاریف سایز استاندارد چمدان توان حمل باز حداکثر تا وزن 22 کیلوگرم را دارد.
3. سایز بزرگ: آخرین سایز چمدان که بزرگترین آنهاست میتواند تا 34 کیلوگرم بار را حمل کند که برای خانوادههای پرجمعیت و البته آنهایی که قصد مسافرت طولانی مدت را دارند مناسب است ولی به یاد داشته باشید که اگر با هواپیما عازم سفر هستید باز هم قوانین بینالمللی مانع بزرگی برای شما در انتخاب این ابعاد از چمدان است چون بستههای بیش از 30 کیلوگرم را نمیپذیرند.
داخلی یا خارجی
بسیاری از مسافران هنگامی که به مراکز خرید چمدان مراجعه میکند وقتی فروشنده از آنها درباره کشور سازنده این وسیله سوال میکند با تعجب میپرسند مگر چمدان ایرانی هم داریم؟! حال آنکه پاسخ آنها مثبت است اما به دلیل مشکلات بازاریابی، نام برندهای ایرانی زیاد بر سرزبانها نیست و بازار اصلی چمدان کشورمان مطابق معمول در اختیار کشور چین قرار گرفته است.
این در حالی است که به گفته بسیاری از فروشندگان در خیابان منوچهری (حدفاصل خیابان سعدی و خیابان فردوسی که مرکز اصلی فروشگاههای چمدان است) و حتی بازار تهران، بسیاری از برندهای معروف چمدان غربی موجود در بازار ساخت کارخانههای چینی است. بنابراین جای تعجب هم نیست اگر بسیاری از ما درباره مبدا تولید این بستههای قدیمی ندانیم. اما به یاد داشته باشید که از هر برندی که چمدان میخرید، گارانتی محصول و البته خدمات پس از فروش چمدان را در نظر بگیرید.
دو نکته اساسی
همان طور که قبلا نیز اشاره شد در صورت انتخاب چمدان مناسب در واقع سرمایهگذاری بلندمدت مناسبی انجام داده اید پس باید دو نکته اساسی را هنگام خرید چمدان به یاد داشته باشید. اولین نکته درباره دسته چمدان و استحکام آن است. یکی از اصلیترین قسمتهای چمدان مربوط به دسته آن است. کارشناسان و فروشندگان این وسیله میگویند مقاومت دسته چمدان باید از اصلیترین دلایل انتخاب چمدان باشد چون با توجه به وزنی که قرار است این وسیله طی مسافرت تحمل کند در صورت بروز اشکال در دسته، باعث عذاب و ناراحتی خواهد بود بخصوص در سفرهای طولانی وهنگامی که چمدانی بزرگ و سنگین خریدهاید.
اما نکته دوم درباره چمدان مربوط به چرخهای آن است که قرار است شما را از نگرانی حمل وزن چمدان رهایی بخشند. بهترین چرخ برای این وسیله چرخهایی است که دارای بلبرینگ بوده و به نوعی شبیه به چرخهای اسکیتهای بازی هستند. این نوع چرخها با توجه به استحکامی که دارند در برابر هرگونه ضربه مقاومت کرده و از روانی وسرعت بالایی نیز برای حمل ونقل چمدان برخوردار هستند. بخصوص اگر این چرخها توان حرکت 360 درجه را نیز داشته و بتوانند به تمام جهان حرکت کنند، بیشتر مطلوب است. لذا به توصیه فروشندگان بهترین نوع چمدان آنهایی هستند که دارای چهار چرخ بوده و وزن اصلی چمدان نه توسط دسته بلکه توسط چرخهایش تحمل شود.
عماد عزتی / جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد