
با تحولاتی که از قرن نوزدهم به بعد در اروپا اتفاق افتاد، اروپائیان به تجارت خلیج فارس توجه کردند. تنها رودخانۀ قابل کشتیرانی ایران و خلیج فارس نیز رودخانۀ کارون بود که به دلیل موقعیت خاص ژئوپلیتیکی و تجاریای که داشت از نیمۀ اول قرن نوزدهم توجه سیاحان و نمایندگان سیاسی انگلستان را به خود جلب کرد. بنابراین، دولت در صدد آزادی کشتیرانی کارون برآمد ؛ و سرانجام اگرچه ناصرالدین شاه فرمان آزادی کشتیرانی کارون را در سال ۱۳۰۶ ق / ۱۸۸۸ م صادر کرد و این رودخانه به روی همۀ کشتیهای تجاری خارجی گشوده شد، دولت انگلستان به دلیل داشتن ابزار سیاسی – اقتصادی لازم توانست تجارت خلیج فارس و به خصوص کارون را در انحصار بگیرد.
با گشایش کارون به روی کشتیهای خارجی و با توجه به دامنۀ وسیع تجارت کارون در حوزههای ملی، منطقهای و بین المللی در نتیجه، تجارت خارجی و داخلی ایران در حوزۀ خلیج فارس رونق بیشتری پیدا کرد و به تعبیر چهرۀ اقتصادی مناطق کرانهای خلیج فارس و به خصوص خوزستان منجر شد.
با ورود نفت به عرصۀ اقتصادی و تجاری ایران و خلیج فارس، کم کم از اهمیت تجاری کارون کاسته شد و از آغاز جنگ جهانی به بعد، با توجه به تحولاتی که در جهان و نیز داخل انگلستان و ایران اتفاق افتاد، نفت برای انگلستان سود فراوانی داشت و جایگزین تجارت کارون شد و پس از آن با گسترش خطوط راه آهن، کارون اهمیت تجاری خود را از دست داد و بیشترین حمل و نقل کالا و مسافر از طریق راه آهن انجام شد.
کتاب یاد شده به تأثیرات واگذاری امتیاز کارون در ساختار سیاسی، اقتصادی ایران، خلیج فارس و خوزستان و همچنین مزیتهای حمل و نقل کالا از طریق خلیج فارس و کارون به مناطق داخلی و مرکزی ایران میپردازد.
این کتاب شامل پنج فصل است:
موقعیت جغرافیایی و طبیعی رودخانه کارون
بررسی ساختار اجتماعی خوزستان با تکیه بر کرانههای کارون
بررسی ساختار سیاسی، اقتصادی خوزستان
ارتباط تجاری کارون با حوزههای مختلف اقتصادی
ورود نفت به عرصه اقتصادی و تجاری ایران، خلیج فارس و کارون
مهمترین منابع این کتاب اسناد و مدارک منتشر نشده مرکز اسناد و خدمات پژوهشی وزارت امور خارجه، مرکز اسناد ملی، مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و اسناد موجود در اتاق بازرگانی اهواز است.
کشتیرانی کارون و تحولات سیاسی – اقتصادی خلیج فارس در نیمه دوم قرن سیزدهم هجری (1870-1920م) از سوی حبیبالله سعیدینیا در سال 92 و در سی و یک،401 صفحه از سوی شرکت انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان