به گزارش جام جم آنلاین به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، دکتر حسن روحانی رییس جمهور کشورمان در فرودگاه مهرآباد به خبرنگاران گفت: ترکیه به عنوان یک همسایه مسلمان و قدرتمند برای ایران حائز اهمیت است و ما می توانیم با هم در بسیاری از عرصه ها، اشتراک نظر و تشریک مساعی داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه بعد از ۱۸ سال یک دیدار رسمی از طرف ایران از ترکیه انجام گرفت، افزود: این مساله برای ما مهم بود چرا که زمان، مقداری برای یک دیدار رسمی طولانی شده بود و این کار بالاخره محقق شد. از سوی دیگر در سفر آقای اردوغان تصمیم گرفته شده بود شورای عالی همکاری های راهبردی دو کشور برگزار شود و در جریان این سفر برای اولین بار در تاریخ دو کشور نشستی برگزار شد که شمار زیادی از اعضای دو دولت حضور داشتند و مباحث مختلف را مورد بررسی و تبادل نظر قرار دادند.
رییس جمهور با بیان اینکه در زمینه مسایل دو جانبه اراده دو کشور به توسعه روابط و رساندن سطح مبادلات اقتصادی دو کشور به حدود دو برابر وضع فعلی است، گفت: برای این کار در دیدارهای خصوصی با رییس جمهوری و نخست وزیر ترکیه و هم در نشست شورای همکاری های راهبردی صحبت کردیم که میزان مبادلات به دو برابر ارتقاء پیدا کند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه ضرورت ارتقای میزان مبادلات مورد تایید دو طرف است، گفت: مساله هر دو کشور این است که چگونه این کار انجام شود؟ که البته اولین مساله موضوع روابط بانکی است که بحث خوبی در مورد آن شد.
رییس جمهور همچنین با اشاره به دیدار خصوصی خود با آقای اردوغان و نشست وزرا و همراهان با همتایان خود برای تبادل نظر درباره موضوعات مورد نظر گفت: در جلسه شورای عالی همکاری راهبردی نیز به غیر از رییس جمهور ایران و نخست وزیر ترکیه بسیاری از همکاران ما بحث و تبادل نظر کردند و نکات توضیح داده شد و بحث درباره برخی مسایل حتی بعد از جلسه هم ادامه پیدا کرد تا همه موضوعات عملیاتی و محقق شود.
روحانی بالا بردن سهم فروش انرژی ایران به ترکیه را مساله دیگر مورد بحث بعد از روابط بانکی عنوان کرد و افزود: در این باره مفصل راجع به برق و گاز و نفت بحث شد و درباره اینکه فرمول تعیین قیمت چگونه باشد هم در شورای عالی بحث شد و دو وزیر نفت ایران و انرژی ترکیه پس از پایان جلسه شورا نیز تا دیر وقت بحث های خود را ادامه دادند که فکر می کنم امکان رسیدن به توافق در هفته های آینده وجود داشته باشد.
وی موضوع دیگر با اهمیت برای دو کشور را سرمایه گذاری بخش های خصوصی عنوان کرد و گفت: امروز همچنین برای اولین بار با حضور دو رییس جمهور در اتاق بازرگانی ترکیه مباحث بسیار خوبی مطرح شد، درباره جزییات همکاری بخش خصوصی دو طرف و اینکه تجار ما چگونه می توانند در ترکیه فعالیت داشته باشند و بالعکس که به اعتقاد همه جلسه بی نظیری در تاریخ دو کشور بود.
روحانی افزود: تصمیم دولت و تقاضای دنیای امروز بر این است که بخش خصوصی باید فعال شود و دولت عمدتا باید تسهیلات لازم را آماده کند البته بخش های ویژه ای هست که دولت باید سرمایه گذاری کند.
رییس جمهور با اشاره به اینکه در جمهوری اسلامی ایران فضا برای سرمایه گذاری گسترده و آماده است، افزود: در زمینه ارتقای نقش بخش خصوصی باید قدم های مهمی برداریم. ابلاغ سیاست های کلی اصل ۴۴ از سوی مقام معظم رهبری و آغاز کار خوب بود که باید بحث ادامه پیدا کند.
روحانی، حمل و نقل را از دیگر موضوعات مطرح در جریان سفرش به ترکیه عنوان کرد و گفت: تصمیمات خوبی اتخاذ کردیم برای اینکه چگونه حمل و نقل را گسترش دهیم و مشکلات را چگونه حل و فصل کنیم. ایران با احداث ۱۴۰ کیلومتر خط آهن و ترکیه نیز با ساخت ۲۱۰ کیلومتر راه آهن می توانند خلیج فارس را از طریق خط آهن به مدیترانه و دریای سیاه متصل کنند.
رییس جمهور مسایل گردشگری، علمی و فناوری را نیز دیگر مباحث گفتگوهای خود با مقام های ارشد ترکیه بر شمرد و گفت: اسناد همکاری که در این سفر بین دو کشور نهایی و امضا شد هم اقتصادی و هم فرهنگی بود و من خیلی خوشحال بودم وقتی ترکیب اسناد را دیدم و گفتم که با شعار امسال نیز تناسب دارد و بسیار مهم است.
روحانی، گفتگو درباره مسایل منطقه، بحث عراق و سوریه و شمال آفریقا را از دیگر محورهای مباحث سفرش عنوان کرد و افزود: بسیاری از اهداف دو کشور مشترک است و اگر چه اختلاف نظرهایی هم داریم اما بنا شد در نقاط مشترک کار کنیم و برای اهدافمان تلاش کنیم و البته اختلافات را نیز حل و فصل می کنیم.
رییس جمهور گفت: دو کشور در مساله هسته ای و عاری شدن منطقه از سلاح های هسته ای و تسلیحات کشتار جمعی و نیز مبارزه با خشونت و افراطی گری که این مساله در جهان حائز اهمیت است، اتفاق نظر داشته و بر آنها تاکید داشتند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: