دختر هنری فاندا، بازیگر فقید سینما از همان سالهای اولیه بازیگریاش علاوه بر فعالیت هنری، رویدادهای اجتماعی و سیاسی پیرامون خود را نیز بدقت دنبال میکرد و مهمتر از آن واکنشی در خور و موثر به آنها نشان میداد.
بارزترین حضور فاندا در این زمینه به سال 1967 برمیگردد که طی آن به جمع مخالفان رئیسجمهور وقت آمریکا درخصوص جنگ ویتنام پیوست.
این بازیگر آزادیخواه و صلح طلب چندی بعد از اعلام مخالفتش با سیاستهای جنگ طلبانه آمریکا شخصا به هانوی، پایتخت ویتنام رفت و با حضور در ده برنامه رادیویی، حمله آمریکا به این کشور آسیایی را محکوم کرد و رهبران سیاسی و نظامی آمریکا را جنایتکاران جنگی نامید.
در همان زمان و به دلیل همین سفر افشاگرانه و اعتراضی بود که روزنامهها و رسانههای مختلف جهان لقب «جین هانوی» را به او دادند.
نقش موثر فاندا در مبازرات علیه جنگ ویتنام باعث شد سالها بعد نویسنده و کارگردانی به نام تری جوسترو براساس این مبارزات و اعتراضات، نمایشنامهای را بنویسد و با بازی آنا آرچر روی صحنه تئاتر جشنواره ادینبورگ اسکاتلند ببرد.
بازیگر پرآوازه فیلمهای «کت بالو»، «جولیا»، «مگر به اسبها شلیک نمیکنند؟»، «کلوت» و «بازگشت به خانه» سال 94 به دلیل فعالیتهای بشردوستانه اش از سوی سازمان ملل متحد به عنوان سفیر صلح معرفی شد و یک سال بعد هم مجله انگلیسی امپایر او را سیودومین بازیگر برتر همه دوران معرفی کرد؛ نشانهایی که بر هنرمندی، تعهد و دغدغه او مهر تائید میزد.
او در زمان جنگ آمریکا علیه عراق هم بیکار ننشست و وقتی متوجه تصمیم جورج بوش مبنی بر اعزام 21 هزار و 500 سرباز به جنگ شد، به اتفاق چند بازیگر دیگر آمریکایی به خیل عظیم معترضان پیوست و نسبت به سیاستهای جنگطلبانه بوش اظهار انزجار کرد.
وی آن روزها سکوت را جایز ندانست و گفت: خیلی متاسفم که دولت آمریکا هیچگونه عبرتی از جنگ ویتنام نگرفته است و همچنان به کشورهای دیگر حمله میکند.
حالا روز گذشته خبری منتشر شد که براساس آن این بازیگر محبوب آمریکایی جایزه یک عمر دستاورد هنری خود را از موسسه فیلم آمریکا دریافت کرده است.
علی رستگار - گروه فرهنگ و هنر
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد