بیست و ششم اردیبهشت، به همت جمعی از دختران خرمآبادی، به عنوان روز سربند لُری یعنی «گُلوَنی» نامگذاری شده تا زنان و مردان لر با استفاده از این پوشش که هم برای زنان و هم برای مردان کاربرد ویژه داشته و دارد، مراسمی نمادین و همایشی برگزار کنند.
ضمن اینکه قرار است هر سال در بهار و تا بیست و ششم اردیبهشت، دختران لر با به سر کردن روسری لری، این پوشش اصیل و زیبا را به دیگران معرفی کنند.
گُلوَنی، سربندی باستانی است که زنان لرستانی به شکل خاصی به سر میکنند و بخشی از پوشش زیبای زنان و مردان لر است. نسل جدید، از نوع کوچک آن به عنوان روسری استفاده میکند. این روسری با طرح زیبای سنتی بین دیگر دختران ایرانی هم طرفدار زیادی دارد و یکی از سوغاتهای لرستان است.
عطا حسنپور، سرپرست گروه کاوش در لرستان -که بتازگی کاوش پرسروصدا و حساس قلعه گوری در منطقه سیمره لرستان را به پایان رسانده است- درباره پیشینه گلونی به مهر میگوید: آنچه مشخص است ریشه سربند، آن هم سربند لُری بر اساس بیان مورخانی چون هرودت به دوره هخامنشیان و ماد برمیگردد.
براساس شواهد و نوشتههای تاریخی، سربند از اجزای لباسهای ایرانی همه ایرانیان، وابسته به آن و جداییناپذیر است و نقل است دیاکونوف روسی در کتاب تاریخ ماد، پوشش ایرانی را توصیف میکند و سربند را در مورد زن و مرد ایرانی، هردو به کار میبرد.
وجود دستاری به دور سر در نقش برجستههای تاریخی تائید میشود. در دوران میلادی و حتی پیش از مادها هم زنان و هم مردان دستار یا همان سربند بر سر دارند.
سربندی که از نوع لُریاش حالا برای خودش روزی را در تقویم دارد، روزی که در هیچ تقویم مکتوب رسمی نوشته نشده، اما شهروندان دوستداشتنی این خطه آن را پاس میدارند زیرا سربندشان را توانستهاند به دنیا بشناسانند./ ضمیمه چمدان
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گروسی: مشکل تیم روحی و روانی است
شاهین بیانی در گفتوگو با «جامجم»: