به گزارش ایرنا، خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلماتهای غربی در وین گزارش داد، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش خود اعلام کرد ایران به دلیل رقیق کردن نیمی از اورانیوم غنی شده، به میزان قابل توجهی توان هستهای خود را کاهش داده است.
این منبع افزود: این امر بخشی از تعهداتی است که ایران به موجب توافق هستهای خود با گروه 1+5 و در ازای کاهش بخشی از تحریمهای اقتصادی به اجرای آن متعهد شده است. براساس این گزارش، بر پایه این توافق، ایران تعلیق برنامه غنیسازی 20 درصدی و تبدیل نیمی از200کیلوگرم اورانیوم غنی شده خود را به سوخت رآکتور پذیرفت. ایران همچنین متعهد شده است که نیم دیگر این اورانیوم 20درصدی را رقیق کند.
آمانو: آژانس نمیتواند صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران را تائید کند
البته مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتوگو با خبرگزاری شینهوا مدعی شده که آژانس نتوانسته درباره تمام مواد و تأسیسات هستهای ایران به این نتیجه برسد که دارای اهداف صلحآمیز هستند.
به گزارش تسنیم، یوکیا آمانو خواستار تسریع حل و فصل موضوع هستهای ایران شد و افزود با این حال این کار به میزان همکاری و خواست ایران بستگی دارد. وی درباره بخش موسوم به «جنبه نظامی احتمالی» فعالیتهای هستهای ایران گفت: روند باید تسریع یابد؛ آژانس انتظار دارد مذاکرات با ایران درباره حل و فصل و موضوعات مبهم برای اطمینان یافتن از ماهیت صلحآمیز برنامه ایران پیش رود.
یوکیا آمانو مدعی شد از زمان امضای چارچوب همکاری ایران و آژانس در نوامبر گذشته هیچ جدول زمانی یا پاسخ روشنی از سوی ایران برای همکاری دریافت نشده است.
مدیرکل آژانس با این حال تاکید کرد اگر همکاری به کندی پیش برود حل و فصل 12 موضوع مربوط به جنبههای نظامی احتمالی زمان زیادی طول خواهد کشید. وی مدعی شد: آنها نه نمیگویند، اما «بله» نیز نمیگویند.
برگزاری نشست بعدی کارشناسی در نیویورک
در همین حال خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشت، نشست کارشناسی ایران و 1+5 برای ادامه بحثها درباره گام نهایی برنامه اقدام مشترک، پانزدهم تا نوزدهم اردیبهشت در نیویورک برگزار میشود.
براساس این گزارش، دلیل برگزاری این نشست در نیویورک این است که کارشناسان ایران و 1+5 قرار است در حاشیه نشست کمیته مقدماتی کنفرانس بازنگری در ان.پی.تی که قرار است در نیویورک برگزار شود، با یکدیگر مذاکره میکنند. حمید بعیدینژاد، مدیرکل سیاسی وزارت خارجه و رئیس هیات کارشناسی ایران در مذاکرات هستهای، ریاست هیات ایرانی شرکتکننده در کمیته مقدماتی، بازنگری در ان.پی.تی 2015 را در نیویورک بهعهده دارد.
خبرگزاری ایسنا به نقل از یک مقام عالیرتبه آمریکایی درباره چهارمین دور مذاکرات ایران و 1+5 که قرار است از بیست و سوم اردیبهشت در مقر سازمان ملل در وین برگزار شود، نوشت: هیاتها بدون ضربالاجل زمانی و بدون اینکه زمانی برای پایان چهارمین دور مذاکرات از قبل تعیین شده باشد، به وین میآیند. این مقام آمریکایی گفته مذاکرهکنندگان از بیست و سوم اردیبهشت به وین میآیند و تا دو هفته برای مذاکرات آزاد، زمان خواهند گذاشت.
موشکهای ایران به هیچ وجه قابل مذاکره نیست
در همین حال وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با تاکید بر اینکه موشکهای ایران، در هیچ شرایطی قابل مذاکره نخواهد بود، گفت: توان موشکی به ما مربوط میشود و ما هم مداخله هیچکس را نمیپذیریم.
سردار حسین دهقان در گفتوگو با فارس اظهار کرد: غربیها بحث احتمال دستیابی ایران به سر جنگی هستهای برای موشکها را مطرح کردهاند که در این خصوص نیز باید اعلام کنیم با توجه به فتوای رهبر معظم انقلاب مبنی بر حرام بودن استفاده از سلاح هستهای، این تسلیحات کشتارجمعی نهفقط در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران جایی ندارد، بلکه امری مذموم، ناپسند و حرام محسوب میشود. لذا ما دنبال سلاح هستهای نیستیم و این موضوع کاملا منتفی است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد