به گزارش جامجم، در همایش تصویر قلم که سهشنبه شب به همت موسسه فرهنگی شهید آوینی در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد، ابراهیم حاتمیکیا، مسعود دهنمکی و نرگس آبیار به خاطر ساخت فیلمهای «چ»، «معراجیها» و «شیار 143» مورد قدردانی قرار گرفتند و وحید جلیلی، علیرضا رضاداد و مسعود دهنمکی نیز از اندیشههای شهید سیدمرتضی آوینی در زمینه سینمای مستند و داستانی صحبت کردند. مادران شهیدان علیاکبری، محمدحسین قاسمی، سیدمحمود رضوی و پژمان لشگریپور دیگر افرادی بودند که در این همایش از آنها تجلیل شد. از دیگر چهرههای این مراسم میتوان به جمال شورجه، حمیدرضا مقدمفر، حمید بهمنی، حبیبالله بهمنی، ودود حیدری، مجید قلیزاده، مجتبی امینی و محمود گبرلو اشاره کرد.
حاتمیکیا پس از مراسم تجلیل خود برای دقایقی پشت تریبون قرار گرفت و از دیدار اخیرش با مقام معظم رهبری گفت. این فیلمساز عرصه سینمای جنگ و دفاع مقدس در این ارتباط بیان کرد: یکشنبه روز خیلی خوب و خوشحالکنندهای برای من بود، چون صبح فهمیدم که میتوانم برای فیلم «چ» و هنگام نماز ظهر خدمت آقا برسم.وی ادامه داد: ایشان پس از نماز خیلی نسبت به من و فیلم «چ» محبت داشتند و با چهرهای بشاش درباره شهید چمران و فیلم «چ» صحبت کردند. واقعا از این محبت ایشان بشدت شاد و خوشحال شدم.
محبوبترین کارگردانان مردمی سینما
کارگردان «چ» همچنین یکشنبه را از جنبهای دیگر روز خوبی برای خود توصیف کرد و گفت: پس از دیدار با آقا در ظهر روز یکشنبه، در بعدازظهر هم باخبر شدم در نظرسنجی سایت وزارت ارشاد به عنوان محبوبترین کارگردان مردمی انتخاب شدهام.حاتمیکیا درخصوص این نظرسنجی بیان کرد: فحشخور آقای دهنمکی ملس است، اما من تازه وارد چنین فضاهایی شدهام. وقتی سایتها را میخواندم، احساس میکردم چقدر منفور شدهام، ولی نظرسنجی مردم نشان میدهد که اصلا این طور نیست و نباید گمراه جماعت پشت مانیتور و دست به کیبورد شد.
کارگردان «چ» افزود: سپاه این جماعت صندلینشین پای کیبورد، اصلا بزرگ نیست؛ بلکه آنها فقط جنجالهای بزرگی دارند. این گروه که بیشتر شبیه خانه تیمی هستند، باید بدانند فضایی که در اینترنت ایجاد کردهاند، هیچ راهی به جامعه ندارد.
حاتمیکیا گفت: نظرات مردم نشان میدهد که نباید خیلی به آنچه در فضای مجازی نوشته میشود، توجه کرد و گمراه شد و از اعتقادات دست کشید. گفتنی است، در نظرسنجی مرکز افکارسنجی و رصد فرهنگی وزارت ارشاد که در ایام برگزاری جشنواره فیلم فجر انجام شد و نتایج آن بتازگی منتشر شده است، ابراهیم حاتمیکیا، مسعود دهنمکی، اصغر فرهادی، مسعود کیمیایی، مهدی فخیمزاده و رضا عطاران به ترتیب به عنوان بهترین کارگردان از نگاه مردم انتخاب شدهاند.
پاسخ حاتمیکیا به انتقادها
کارگردان «بوی پیراهن یوسف» درباره انتقادهایی هم که این روزها درباره او مطرح میشود، توضیح داد: باید این روزها بگذرد تا بتوانم درباره بعضی از مسائل حرف بزنم. چند سال قبل در سفر به کرمان و در یک جمع هفت هشت نفره قرار شد با هم گپبزنیم. من پرسیدم خبرنگاری که در جمع ما نیست؟ و وقتی جواب نه شنیدم، به همین دلیل خیلی راحت حرف زدم، ولی چند روز بعد دیدم که هرچه گفته بودم تیتر یک روزنامهها شد! من در آن جمع اعتراضهایی را درباره حضور برخی افراد در سینمای ایران همچون مرحوم ایرج قادری مطرح کردم، البته قصدم شخص قادری نبود؛ بلکه به سینمای ایشان اشاره داشتم، اما چون نامشان آورده شده بود چند روز بعد دیدم که در روزنامهها بازتاب فراوانی پیدا کرد.
حاتمیکیا اضافه کرد: خیلی دوست ندارم در سایتها دیده شوم، اما وقتی چارهای جز این نمیبینم که بعضی حرفها را بزنم. باید گفت که ما از کجا آمدهایم و برای چه آمدهایم و چه میخواهیم بگوییم. اینکه چه میخواهیم بگوییم همان چیزی است که برای بچههای هنرجوی سینما مهم است.
کارگردان «آژانس شیشهای» درخصوص نقدهای وارده به فیلم «چ» نیز گفت: این روزها نقدهای بسیاری درباره فیلم «چ» میخوانم؛ نقدهایی که کمتر به زبان دلسوزانه حرف زدهاند و بیشتر بر پایه تکنیک استوار بوده است. چنین نقدهایی بیشتر به خاطر درگیر شدن با ظرف موضوع است که البته در جای خود اهمیت دارد، اما باید این نکته مهم را درنقدها در نظر گرفت که ما برای چه آمدهایم.
حاتمیکیا ادامه داد: به بچههایی که تازه وارد این فضا میشوند حق میدهم، چون من در زمان جنگ وارد فضای سینما شدم که به نظر آسانتر میآمد و صراحتا جای همه ما معلوم بود. اما جوانانی که امروز وارد فضای سینما می شوند کار سختتری را پیشرو دارند. فضای فعلی فعالیت آنها درست مثل زمانی است که بچههای روایت فتح در دوره پس از جنگ وارد کار شدند، هرچند این گروه تمام تلاش خود را کرد تا بعد از پایان جنگ به سراغ بچههای جنگ برود، اما در نهایت یک غم نوستالژیک ما را گرفت. این کارگردان در همین ارتباط افزود: من پس از شهادت سیدمرتضی آوینی به بچههای «روایت فتح» اعتراض کردم که باید وارد بحث روز شوند و حرفهای نسل جنگ را با شاخصهای زمانه تعریف کنند. اما از جایی به بعد خط قرمزها و ممیزیها مطرح شد و فرود روایت فتح هم شروع شد، بهگونهای که الان دیگر آن را نگاه نمیکنم.
اهمیت خروجی جلسات سالگرد شهید آوینی
مسعود دهنمکی نیز در بخشی دیگر از همایش تصویر قلم، برلزوم مطالعه دقیق نظرات شهید آوینی تاکید کرد و گفت: اگر خوب اندیشههای آوینی را بخوانیم میبینیم که سیاستگذاران فرهنگی ما نیاز بیشتری به اندیشههای ایشان دارند.
کارگردان فیلم «معراجیها» با تاکید بر اینکه خروجی جلسات سالگرد شهید آوینی باید تبدیل به کتابهای راهبردی شود، افزود: باید خروجی این جلسات تبدیل به کتب، مقالات و جزواتی شود که پاسخگوی پرسشهای بچههای ورودی به سینما و سیاستگذاران فرهنگی باشد.
داستانهای دراماتیک شهدا
وحید جلیلی هم با اشاره به ویژگی های مثبت شهید آوینی، نسبت به شرایط سینمای ایران اعتراض کرد و گفت: سینمای ما، سینمای سانسور است، چون براحتی از کنار مهمترین واقعیتهای این کشور در طول سالهای مختلف عبور میکند. ما 200 هزار شهید و مادر شهید داریم که داستانهای دراماتیک دارند، اما در این سینما جایی ندارند، چه داستانی از داستان کاسه و بشقابفروش کنار خیابان که رئیسجمهور میشود، دراماتیکتر است.
فیلم فجر؛ جشنوارهای در شأن انقلاب
علیرضا رضاداد، دبیر سی و سومین جشنواره فیلم فجر هم با اشاره به شرایط برگزاری دوره گذشته فجر، بیان کرد: در اینکه وظیفه ماست جشنوارهای در شأن انقلاب اسلامی برگزار کنیم، تردیدی وجود ندارد، اما باید سیاستگذاران فرهنگی نیز به این پرسش پاسخ دهند که آیا میخواهیم جشنواره فیلم فجر جشن فیلمهای انقلابی باشد یا ویترین سینمای ایران به عنوان سینمای یک کشور انقلابی و اسلامی؟
شعرخوانی دهنمکی برای حاتمیکیا
مسعود دهنمکی کارگردان «معراجیها» که شامگاه سهشنبه مهمان نادر طالبزاده در برنامه تلویزیونی «راز» بود، ضمن صحبت درباره حال و هوای فیلمهایش و شخصیت شهید آوینی، به دفاع از ابراهیم حاتمیکیا پرداخت و مردم را به دیدن فیلم «چ» دعوت کرد.
دهنمکی در این برنامه از فیلم «چ» به عنوان بخشی از تاریخ دفاع مقدس یاد کرد و افزود: برای آزاد کردن ظرفیتها باید بستر را فراهم کنیم. مردم را به دیدن فیلم خوب حاتمیکیا دعوت میکنم و به او میگویم که جز برای شقایقها نخوان، کلاغها زبان شما را نمیفهمند، برای همین قار قار میکنند.
کارگردان «اخراجیها» در بخشی از برنامه «راز» به انتقادهای مطروحه درباره فعالیتهای فرهنگی و فیلمسازیاش پاسخ داد و گفت: وقتی در حوزه فرهنگ حرف میزنی متهم به افراطیگری میشوی. در این جنگ فرهنگی به اسم نقد پایشان را روی آدم میگذارند و رد میشوند.دهنمکی در پاسخ به این پرسش طالبزاده که چرا عرصه جنگ را انتخاب کردید نیز توضیح داد: میخواستم فیلمی جذاب و همهپسند درباره شهدا بسازم. در اخراجیها 3 یک جریان سیاسی را نقد میکنم که شش میلیارد مخاطب پیدا میکند. مردم باید چهکار کنند که بگویند پای ارزشها ایستادهاند؟ باید از یارانه انصراف بدهند؟ این شما هستید که باید نقد بشوید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد