با این که در این مدت وضع شاخصهای کلیدی اقتصاد ایران بهبود چشمگیر و واقعی نیافته و مثلا هنوز تا رسیدن به رشد مطلوب اقتصادی و خروج از رکودتورمی، راهی دراز و پرسنگلاخ پیشروی اقتصاد ایران است، اما آرامش و احساس امنیت اقتصادی که در این مدت کوتاه ایجاد شده، دستکم اثر روانی خود را بر بسیاری از شاخصها از جمله نرخ تورم بر جای گذاشته و با تنظیم نسبی رفتار مصرفکنندگان، با کمترین هزینه و اقدامی، کاهش این نرخ را کلید زده است.
همچنین اثرات نسبی این آرامش در بازار سکه و طلا مشهود است، بهطوری که صرفنظر از نوسانات مقطعی بازارهای پایه، میتوان گفت، این بازارها آستانه قیمتی و دامنه نوسان خود را یافتهاند.
این در حالی است که کشور در آستانه اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانهها قرار دارد و بجد میتوان گفت اگر این جو خوشبینی و مثبتاندیشی در اقتصاد وجود نداشت، امکان اجرای این مرحله یا ممکن نبود یا با تحمل تبعات متعدد همراه میشد.
این چنین است که میتوان گفت این جو مثبت، میتواند بسترساز حل مشکلات پیشروی اقتصاد کشور بوده و مردم را در همراهی و کمک به دولت برای خروج از وضع دشوار فعلی بیشتر ترغیب کند.
با این حال متاسفانه از گوشه و کنار شاهد بروز رفتارها و واکنشهایی هستیم که برای دستیابی به اهدافی محدود، درصدد خدشهدار کردن آرامش اقتصادی کشور بوده و از هر بهانه ولو کوچک و پیشپاافتادهای در این جهت استفاده و سعی در اشکالآفرینی و القای وجود بحران دارند.
بدون اشاره به نمونههای متعدد این رفتارها که هر یک آغازگر بحثهای بیفایده و بیسرانجامی خواهد بود و حاصلی جز تولید نگرانی ، تشویش و تزریق اضطراب به بدنه اقتصاد ملی نخواهد داشت، لذا باید به همه نخبگان، کارشناسان و بویژه جناحهای سیاسی مستقر در مراکز تصمیمگیری توصیه کرد این فضای مثبتاندیشی را قدر بدانند و در تشدید آن بکوشند؛ زیرا تا روحیه بیمار و امید راسخ او به آینده نباشد، تن او قادر به تحمل جراحیهای دشوار نخواهد بود.
سید علی دوستی موسوی
دبیر گروه اقتصاد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد