به گزارش ایرنا این روزنامه در گزارشی نوشت: کاهش موقت برخی تحریم ها هنوز برای ایران به معنی وضعیت اقتصادی مطلوب نیست، لیکن در هتل ملل تهران، کسب و کار در طول سال های گذشته هرگز به این خوبی نبوده است.
کارکنان شرکت داروسازی سانوفی اونتیس فرانسه و شرکت تایر سازی مایکلین این کشور، صبح یکی از روزهای اخیر در میان مبلمان چرمی کنده کاری شده و هنری سالن غذا خوری هتل ملل با یکدیگر گرم صحبت بودند.
در بوفه صبحانه هتل، یک فروشنده تنباکو از کشور آلمان و یک مشاور فروش دارو از کشور ایرلند برای لحظای رفتند تا سینی های خود را با شیرینی های خوشمزه، نان مسطح و دوغ پر کنند.
چند هفته پیش نیز دو مدیر از شرکت مخابرات اورنج فرانسه مهمان هتل ملل، واقع در یک خیابان آرام در منطقه تجاری ولیعصر با سوییت های دارای شومینه های مسی حکاکی شده و مبل های دست دوز ایرانی بودند.
تهران هنوز تحت تاثیر نرخ ارز، تورم بالای 30 درصد، کمبود آب، سوخت و دارو قرار دارد، لیکن جریان ثابت ورود شرکت های غربی به تهران برای بررسی وضعیت همکاری اقتصادی با ایران در هفته های اخیر، نشانه احتمال آشتی اقتصادی ایران با بقیه جهان است.
اگر چه باراک اوباما در ماه فوریه (12 بهمن تا 19 اسفند) در مورد شرکت هایی که مشغول بررسی بازار ایران هستند، گفته بود که آنها در زمان حاضر این کار را با به خطر انداختن خود انجام می دهند زیرا ما مانند یک تن آجر بر سر آنها فروخواهیم ریخت، لیکن شرکت های غربی حضور در ایران یا اعزام تیم های بررسی به این کشور را متوقف نکرده اند.
شرکت سانوفی میزبان یک سمینار آموزش در هتل ملل در ماه مارس (10 اسفند تا 11 فروردین) شده است. بخشی از تحریم های لغو شده و فشارهای موجود در مورد کالاهای انساندوستانه مانند غذا و دارو را کمتر کرده است.
نماینده شرکت اورنج گفت: مدیران این شرکت اخیرا با این دید که به شرکت های مخابراتی ایران خدمات مشاوره ای ارایه دهند از تهران دیدن کرده اند. سانوفی و مایکلین از اظهار نظر بیشتر در این زمینه خودداری کردند.
در ماه فوریه نیز شرکت های غربی زیادی از جمله سیمان سازی لافارج و بانک ناتیکسیس در سفری که توسط انجمن کسب و کار فرانسه ترتیب داده شده بود از ایران دیدن کردند.
شرکت های غربی عموما در مورد دیدار خود از ایران جانب احتیاط را نگه می دارند.
منصور معظمی معاون وزیر نفت ایران در دفتر کار خود در مقابل تصویر آیت الله خامنه ای رهبر عالی ایران و یک نقشه پنج فوت مربعی از خط لوله ها و میدان های نفتی ایران گفت: ما با شرکت ها توافق کرده ایم که در مورد نشست آنها با مقامات ایرانی چیزی نگوییم.
با این حال معظمی و دیگر مقامات ایرانی در پاسخ به هشدارهای غرب به شرکت هایی که برای سرمایه گذاری در ایران خیلی سریع حرکت کرده اند، ضدحمله را شروع کرده اند.
معظمی گفت: برای کسانی که دیر بیایند فرصتها از دست خواهند رفت، ما هرگز منتظر نخواهیم ماند.
آنچه مشخص است این است که برای بسیاری از شرکت هایی که قبلا با ایران کار می کردند، چشم انداز بازگشت به این کشور فریبنده است.
تهران از دیر باز یک مرکز بین المللی بوده است، شهری که مدیران شرکت های غربی از گالری های هنری و رستوران های شیک آن لذت می برند.
همچنین خبرگزاری مهر به نقل از رویترز گزارش داد: مذاکرات ایران و روسیه برای امضاء قرارداد 20 میلیارد دلاری نفت در برابر کالا پیشرفت داشته است.
خبرگزاری رویترز که این خبر را به نقل از منابع آگاه از روند مذاکرات مطرح کرده است در ژانویه برای اولین بار این ادعا را مطرح کرده بود.
بنا بر گزارش ماه ژانویه این خبرگزاری در صورت انعقاد این قرارداد روسیه روزانه 500 هزار بشکه نفت از ایران میخرد و در مقابل کالا و خدمات به تهران ارائه میکند.
روز گذشته یک منبع آگاه روسی از آماده بودن تمامی اسناد مسکو خبر داده و گفته است تنها مورد باقیمانده نهایی شدن قیمت نفت است.
این منبع رقم قرارداد را بین 15 تا 20 میلیارد دلار برآورد کرده و گفت: احتمالا ارزش قرارداد در مرحله اول حدود 6 تا 8 میلیارد دلاری خواهد داشت.
به نوشته رویترز مقامات دولتی ایران و روسیه از اظهارنظر در این مورد خودداری کردهاند. اما در عین حال دو مقام ایرانی به طور جداگانه این موضوع را تائید کرده و ارزش قرارداد را 20 میلیارد دلار برای حدود 2 یا 3 سال اعلام کردهاند.
یکی از این مقامات که نامش فاش نشده است گفته است: ایران میتواند 300 هزار بشکه نفت را از طریق دریای خرز به روسیه صادر کند و بقیه را هم از طریق بندرعباس و از مسیر خلیج فارس صادر کند.
این منبع همچنی مدعی شده است که قیمت فروش نفت به روسیه از قیمت جهانی نفت پائینتر است، اما نه خیلی زیاد و در مجموع فقط چند دلار پائینتر از قیمت بازار است.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد