واکاوی پدیده شومی به نام ویروس

کدهای قاتل

دنیای اینترنت در کنار همه جذابیت‌هایش گاهی به یک دالان رعب‌انگیز و تاریک تبدیل می‌شود که دست زدن به هر چیزی‌ در این دالان وحشت، می‌تواند عواقب بسیار ترسناکی به بار آورد. این دنیای ترسناک، زاییده پدیده‌ای شوم به نام ویروس است؛ سیاه‌ترین نقطه دنیای فناوری که هرلحظه ممکن است از یک راه جدید به دستگاه شما حمله کند و بدون این‌که اطلاع داشته باشید خسارات جبران‌ناپذیری به وجود آورد.
کد خبر: ۶۴۹۲۵۹
کدهای قاتل
یک بدافزار علاوه بر تمام خرابکاری‌هایی که به بار می‌آورد، ابزاری مخرب برای اهداف سودجویانه هکرهاست تا به‌وسیله آن بتوانند راه خود را به دستگاه‌های میزبان باز کنند. با وابستگی روزافزون ما به اینترنت و رایانه، یک ویروس می‌تواند مصائب مختلفی ایجاد کند که در مواردی جبران آن، هزینه‌های سنگینی به‌دنبال دارد. پس در چنین شرایطی هر چه دشمن را بیشتر بشناسید، بهتر می‌توانید با آن مبارزه کنید. ویروس‌های رایانه‌ای نزدیک به 30 سال است که فعالیت‌ خود را شروع و راه‌های مختلفی برای ورود به رایانه‌ها پیدا کرده‌اند. در ادامه با این بدافزارهای مخرب بیشتر آشنا می‌شویم.

اولین نقش منفی تاریخ

درست با ورود رایانه به منازل و زیاد شدن و البته قابل دسترس شدن آن، مصائب این پدیده نوظهور هم متولد شد. ویروس را می‌توان حاصل یک اشتباه دانست. سال ۱۹۸۰ نقص فنی در کدنویسی یک نرم‌افزار به نام Arpanet باعث شد اختلالاتی در شبکه به‌وجود بیاید. این اشتباه موجب توالی کد‌هایی شد که کاری خارج از عرف را به‌صورت خودکار انجام می‌دادند. کنجکاوی برنامه‌نویسان باعث شد این اشتباه ساده رشد و توسعه پیدا کند و به ابزاری مخرب تبدیل شود.

بسیاری فرد کهن را پدر ویروس رایانه‌ای می‌دانند. او اولین نفری بود که از اصطلاح ویروس رایانه‌ای برای برنامه‌هایی که می‌توانستند روی دیگر برنامه‌ها تاثیر بگذارند، استفاده کرد، اما ویروس‌های رایانه‌ای هدفمند حتی چند سال قبل از این که فرد کهن از وجودشان باخبر شود متولد شده بودند. سال‌های ابتدایی دهه ۱۹۸۰ که کمپانی اپل با رایانه اپل۲ یکه‌تازی می‌کرد، زمینه مناسبی برای پیدایش ویروس‌ها فراهم شد. ویروس Cloner Elk سال ۱۹۸۲ اولین حمله ویروسی تاریخ را شکل داد و پس از آن سال ۱۹۸۳ چند ویروس از سوی شخصی به نام جو دلینگر برای اپل 2 نوشته شد. در آن سال‌ها، شرکت اپل که اکنون کمترین سهم را در میان قربانیان حملات ویروسی دارد، انتخاب اول و آخر ویروس‌ها بود.

انواع ویروس‌ها

امروزه هزاران ویروس‌ رایانه‌ای مختلف وجود دارد که مشغول خرابکاری‌ هستند. ویروس‌ها نژادها و نحوه عملکرد متفاوتی دارند، اما در مجموع چند نوع عملکرد کلی دارند که می‌توان از این طریق، آنها را دسته‌بندی کرد.

اولین دسته و قدیمی‌ترین آنها بوت‌سکتورها هستند. این نوع از ویروس‌ها روی هارد دستگاه می‌نشیند و در هر بار خاموش یا روشن شدن دستگاه به فعالیت مجدد خود ادامه می‌دهد. بوت‌سکتورها شما را از بوت‌کردن دستگاه ناتوان کرده و براحتی به هر هاردی که به دستگاه وصل می‌شود، انتقال می‌یابد.

دسته دوم ماکروویروس‌ها هستند. ماکروویروس‌ها با نرم‌افزارهای شما کاری ندارند و هدف آنها آلوده کردن فایل‌هایی است که به‌وسیله نرم‌‌افزارها تولید می‌کنید. این ویروس براحتی از طریق شبکه‌، دیسک یا هر وسیله انتقال اطلاعات، خود را تکثیر می‌کند و به دیگر دستگاه‌ها انتقال می‌یابد.

File infecting viruses دسته سوم ویروس‌هاست و روی فایل‌های اجرایی مانند exe، com و rar می‌نشیند. کافی است روی یکی از این فایل‌ها کلیک کنید تا ویروس وارد دستگاهتان شده و هزاران بار تکثیر شود. ویروس معروف به newfolder که در ایران بیشتر دستگاه‌ها را آلوده کرد، از همین خانواده محسوب می‌شود.

اسب‌های تروا یا همان Trojan از معروف‌ترین ویروس‌هاست. این گروه، نرم‌افزارها یا فایل‌های سبک بظاهر سالمی است که با ورود به دستگاه شما، راه را برای ورود هکر‌ها و دیگر ویروس‌ها باز می‌کند.

دسته بعدی یعنی کرم‌ها را باید خطرناک‌ترین نوع ویروس دانست، زیرا این ویروس‌های تکامل‌یافته دیگر به نرم‌افزارهای میزبان برای تکثیر خود احتیاج ندارند و این کار را خود به خود انجام می‌دهند. کرم‌ها معمولا حاوی دسته‌ای از ویروس‌های مختلف هستند که هر یک وظیفه حمله به بخشی از رایانه را دارند.

آخرین عضو از خانواده بزرگ ویروس‌ها، بمب‌های ساعتی هستند. این دسته از ویروس‌ها براساس یک زمان تعیین شده عمل می‌کنند؛ به این شکل که بظاهر یک فایل بی‌آزار و بی‌خطر هستند و در یک زمان مشخص فعالیت خود را شروع می‌کنند. بمب‌های ساعتی بیشتر از سوی هکرها برای حمله به شرکت‌های دولتی و نمایش یک پیام خاص در یک زمان مشخص عمل می‌کنند.

10 ویروس رایانه‌ای برتر تاریخ

Elk Cloner

رایانه اپل 2 را به یاد دارید؟ این رایانه، قربانی اصلی ویروس ساخته شده به دست فردی به نام ریچاد‌اسکرنتا بود که سال 1982 نوشته شد. این ویروس با اتصال خود به رایانه‌های اپل بخش بوت آنها را تحت تاثیر قرار ‌داد. در هر باری که رایانه راه‌اندازی می‌شد، یک صفحه خالی و یک شعر را روی صفحه نمایش نشان می‌داد.

Conficker

ابر کرم رایانه‌ای با نام کانفیکر، تاکنون 200 کشور مختلف را آلوده کرده و لقب زهرآگین‌ترین کرم تاریخ را به خود اختصاص داده است. این کرم از تمام راه‌های موجود، وارد رایانه می‌شود و در اولین قدم آنتی‌ویروس را به طور کامل از کار می‌اندازد، سپس با ترکیب تکنیک‌های مختلف ویروسی، دستگاه را مورد حمله قرار می‌دهد. از جمله قربانیان بزرگ این ویروس، وزارت دفاع بریتانیا، نیروی دریایی فرانسه و پلیس نروژ است.

Brain Computer Virus

دو برادر پاکستانی سال 1986 بدون این که بدانند چیز مخربی تولید کرده‌اند، به نوشتن برنامه‌ای دست زدند که نام شرکتشان یعنی Brain را از طریق فلاپی به دستگاه‌های مختلف انتقال می‌داد و همچنین دستگاه میزبان، فلاپی‌های دیگر را آلوده می‌کرد. ویروس برین، اولین ویروس بوت سکتور است. این دو برادر پاکستانی باعث شدند یک عبارت میان برنامه‌نویسان رواج پیدا کند: «وقتی که برنامه‌نویسی می‌کنید، بسیار مراقب باشید.»

ILOVEYOU Virus

سال 2000 یک پیام ساده دوستت دارم، حجم وسیعی از کاربران اینترنت را مورد حمله قرار داد. این ویروس، پیام ILOVEYOU را به تمام افراد فهرست تماس دستگاه آلوده ارسال می‌کرد و وظیفه آن به دست آوردن کلمه عبور قربانیان برای سازندگان فیلیپینی‌اش بود.

Morris Computer Virus

سال 1998 کرم رایانه‌ای یک دانشجوی جوان با نام رابرت موریس، 10 درصد کل دستگاه‌هایی را که به شبکه اینترنت متصل بودند، آلوده و ارتباط آنها را با شبکه قطع کرد. موریس اکنون استاد دانشگاهMIT است.

Code Red I and II Computer Viruses

دو ویروس Code Red یک و دو، محصول 2001 هستند و در آن سال با حمله به دستگاه‌هایی که از سیستم‌عامل 2000 و NT استفاده می‌کردند، باعث ‌شدند حافظه آنها بسرعت پر شود و در واقع باعث مختل شدن دستگاه شدند.

Melissa Virus

اولین ویروسی که راهش را از طریق ایمیل به دستگاه کاربران باز کرد Melissa نام داشت. این ویروس سال ۱۹۹۹ توسط فردی به نام دیوید اسمیت طراحی شد و هدفش افزودن جمله‌ای از کارتون سیمپسون‌ها به فایل‌های ورد مایکروسافت بود که توانست با موفقیت آن را انجام دهد.

Nimda Virus

این ویروس که تنها 22 دقیقه زمان لازم داشت تا خود را به یکی از خطرناک‌ترین ویروس‌های تاریخ تبدیل کند، سال 2001 برای اولین بار مفهوم backdoor یا همان در پشتی را وارد ادبیات ویروس‌ها کرد. کار این ویروس باز‌کردن راهی برای ورود هکرها به دستگاه‌های آلوده بود.

Sasser Virus

این ویروس که با خرابکاری‌های جبران ناپذیرش باعث زندانی شدن طراح خود شد، کارش تخریب رایانه‌ها بود و پس از تخریب یک دستگاه از تمام راه‌های ممکن خودش را به دستگاه دیگری می‌رساند. Sasser از خاموش شدن رایانه جلوگیری می‌کرد و تنها راه خاموش‌کردن دستگاه، قطع کابل برق بود.

Storm Virus

کرم توفان، نامش را نه از حمله توفانی‌اش در سال 2007 بلکه از نحوه ورودش به دستگاه‌ها می‌گیرد. این کرم با نشان‌دادن خبر فوری «هوای بد و توفانی، اروپا را درنوردیده است» توانست میلیون‌ها رایانه را به باز کردن یک پیام مجاب کند و به این ترتیب راه برای ورود هکرها به این دستگاه‌ها باز ‌شد./ ضمیمه کلیک

آرش جهانگیری

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها