بااین حال خشونتهای روز پنجشنبه این کشور به حدی بود که شهر کییف چهره یک شهر جنگ زده را به خود گرفت. مذاکرات مخالفان و دولت اکراین که با حضور سه نفر از وزرای خارجه اتحادیه اروپا برگزار شد به مدت 9 ساعت به طول انجامید. گزارشهای رسیده از آخرین رایزنیها حاکی از آن است که دو طرف توانستهاند در این زمینه به توافق دست یابند، اما تحلیلگران و خبرنگاران میگویند با توجه به این توافق همچنان اوضاع خیابانهای کییف، پایتخت اکراین متشنج است.
به گزارش بی.بی.سی، مذاکره میان دو طرف با حضور وزرای خارجه لهستان، آلمان و فرانسه انجام شد. اوایل صبح دیروز دفتر ویکتور یانوکوویچ، رئیسجمهور اکراین اعلام کرد، توافقی در این زمینه به دست آمده و بزودی به امضا میرسد. با این حال، لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه گفت طرفین در مورد اعلام جزئیات این توافق باید محتاط باشند.
گرچه هنوز جزئیاتی از این مذاکرات به طور رسمی منتشر نشده، اما تعدادی از نمایندگان پارلمان اکراین گفتهاند کاهش اختیارات رئیسجمهور و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام از جمله مواردی بود که مورد توافق قرار گرفته است. در این باره ، حزب حاکم مناطق اکراین روز گذشته در بیانیهای افزود: اگر در موافقت نامه حل و فصل بحران اکراین، بندی درباره برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری قید شود، حزب مناطق از تعیین ماه دسامبر 2014 به عنوان تاریخ این انتخابات حمایت خواهد کرد.
وضع شکننده در پایتخت
این توافق ابتدایی در حالی صورت گرفته که اوضاع کییف همچنان ناآرام است. در این باره، پلیس اکراین روز گذشته در بیانیهای اعلام کرد تظاهرکنندگان در حد فاصل میدان استقلال (در مرکز کییف) و پارلمان به نیروهای امنیتی تیراندازی کردند. بنا به گفته پلیس، این افراد قصد ورود به پارلمان را داشتند. به گزارش رویترز، در این بیانیه به واکنش نیروهای امنیتی به تیراندازی تظاهرکنندگان اشاره نشده و مشخص نیست آیا نیروهای امنیتی به تیراندازی تظاهرکنندگان پاسخ دادند یا خیر.
این اتفاقات در حالی است که پارلمان اکراین پنجشنبه شب لایحهای را به تصویب رساند که بر اساس آن باید همه نیروهای امنیتی از خیابانهای شهرهای مختلف این کشور خارج شده و عملیات مبارزه با تروریسم را متوقف کنند. همچنین باید بستن راهها و خیابانها از سوی نیروهای امنیتی متوقف شود. بر اساس این لایحه که ۲۳۶ نماینده پارلمان اکراین با آن موافقت شود، همه معترضان بازداشت شده نیز باید آزاد شوند، اما معترضان میگویند امید چندانی به این لایحه ندارند و به همین دلیل همچنان در خیابانها خواهند ماند.
به گزارش منابع خبری، روز پنجشنبه گذشته یکی از خشونتبارترین روزها طی چند ماه ناآرامیها در اکراین بود. درگیری پس از آن آغاز شد که نیروهای پلیس برای برچیدن چادرهای معترضان به سمت میدان استقلال حرکت کردند. پس از چند دقیقه صدای تیراندازی در خیابانهای مرکزی کییف شنیده شد و بنا بر اعلام منابع خبری در این درگیریها بیش از 50نفر کشته شدند؛ البته مخالفان تعداد کشتهشدگان را بیشتر از این میدانند. همچنین گفته شده که بیش از 570 نفر مجروح شدهاند. حدود 67 نفر از نیروهای پلیس نیز به دست مخالفان بهگروگان گرفته شده بودندکه روز گذشته همه آنها آزاد شدند.
فشارهای اتحادیه اروپا و آمریکا
در بحبوحه این درگیریها و تنشها، مقامات اتحادیه اروپا و آمریکا سعی میکنند به روشهای مختلف مقامات کییف را تحت فشار قرار دهند. در همین زمینه، وزیر خارجه ایتالیا خبر داد که وزرای کشورهای اتحادیه اروپا برای تحریم کسانی که بهزعم آنها عاملان خشونتها در اکراین هستند، توافق کردهاند. طبق گزارش رسانههای مختلف بینالمللی، این تحریمها شامل ممنوعیت ویزا و مصادره اموال میشود.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در اظهاراتی مداخلهجویانه، از تحریم مقامهای اکراینی خبر داد. وی اظهار کرد: مردم اکراین و جامعه جهانی عاملان این خشونتها را بازخواست خواهند کرد و ایالات متحده از هماکنون تحریمهایی را علیه آن دسته از مقامهای اکراینی که مسئول این خشونتها هستند، اتخاذ کرده است.
حسین خلیلی / گروه بینالملل
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت