به گزارش جام جم آنلاین به نقل از مدیریت ارتباطات سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر، اولین نشست خبری جشنواره تحت عنوان «گپ و گفت با اهالی رسانه» صبح روز سه شنبه هفدهم دی ماه در سالن کنفرانس هتل انقلاب با حضور مدیران و مسوولان این دوره از جشنواره و اهالی رسانه برگزار شد.
علیرضا رضاداد دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر ضمن ابراز خرسندی و تشکر از حضور گسترده و فعال اهالی رسانه در این نشست مطبوعاتی که در شرایط فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و بین المللی جدید در دولت یازدهم برگزار می شود، گفت: سینما پدیده بسیار حساس و موثری است، جشنواره ها هم در موثر جلوه دادن و تاثیرگذار بودن این پدیده می توانند نقش بسیار مهمی ایفا کنند و همانگونه که می بینیم در جهان نیز به همین گونه است.
وی افزود: این دوره از جشنواره را مبتنی بر شعاری که قبلا هم مد نظرمان بوده برگزار می کنیم، جشنواره فجر شاید منتسب به دولت باشد و یک جشنواره دولتی محسوب شود اما در واقع دولت تنها برگزارکننده این جشنواره است و جشنواره فیلم فجر در حقیقت به مردم تعلق دارد و رسانه ها هم بخش مهمی از این جشنواره هستند.
رضاداد خاطرنشان کرد: از فعالیت های آغازینی که در جشنواره داشتیم مراسم رونمایی پوسترهای جشنواره بوده که متاسفانه به دلیل کمبود فضا نتوانستیم پذیرای تمامی اهالی رسانه در آن مراسم باشیم و به ناچار فقط از برخی خبرگزاری های رسمی دعوت کردیم تا پوشش خبری این مراسم را بر عهده بگیرند. همچنین در این مراسم از کسانی که در دوره های گذشته جشنواره فیلم فجر فعالیت کردند نیز دعوت شد تا از زحمات آنها قدردانی شود تا جشنواره پیوند دوره های مختلف باشد.
دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر اظهار کرد: اولین کاری که در حیطه برگزاری جشنواره انجام دادیم تنظیم مقررات بود. طی چند سال گذشته مقررات جشنواره تغییرات کوچکی داشت، نمی خواستیم در این دوره تغییرات ناگهانی را زمان اندک و به صورت شتابزده انجام دهیم، بنابراین با چند تغییر کوچک فراخوان را اعلام کردیم و پایان آبان ماه را آخرین مهلت برای تقاضای حضور در جشنواره و پایان آذر را آخرین مهلت برای رسیدن نسخه فیلم ها در نظر گرفتیم که در پایان زمان مقرر، تمام فرمها به دست مان رسید.
وی افزود: در مجموع ۱۵۲ فرم به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و ۱۲۶ فیلم مورد بازبینی قرار گرفت و ۲۶ فیلم باقیمانده یا تحویل داده نشد و یا با مقررات جشنواره هماهنگ نبود. از میان آثار دریافتی ۶۱ فیلم مربوط به بخش سودای سیمرغ بود که ظرف مدت ۴۵ روز توسط هیات انتخاب جشنواره مورد بازبینی قرار گرفت. ملاک ما برای انتخاب فیلم ها دریافت رای حداکثر اعضای هیات انتخاب بود، تا امروز ۲۱ فیلم از این تعداد برگزیده شده است و ممکن است طی روزهای آینده تعدادی دیگر نیز به این فهرست افزوده شود. در نهایت تا سه روز آینده آخرین وضعیت فیلم های انتخابی مشخص و اعلام خواهد شد.
استقبال از بخش نگاه نو فراتر از انتظارها بود
دبیر سی و دومین جشنواره فیلم فجر با بیان اینکه میزان آثار ارسالی در بخش نگاه نو بیش از تصور بود، از احتمال یکی دو تغییر در این بخش خبر داد.
رضاداد در ادامه گپ و گفت این جشنواره به بخش «نگاه نو» اشاره کرد و افزود:از دوره ۲۵ و ۲۶ بود که صدای نسل جدیدی از سینماگران را می شنیدم. آنها نسلی برخواسته از توانمندی های دانشگاهی و دوره انقلاب بودند که ادعاها و آروزهایی زیادی داشتند و دارند.
وی سپس در مورد حضور کارگردان های اول در این بخش اظهار کرد: در روزهای اول، تصورم این بود که در نهایت ۲۰- ۳۰ فیلم در این بخش داشته باشیم و اصلا تصور چنین استقبالی را نداشتم، اما ۶۵ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و ما به لحاظ اخلاقی متعهد بودیم این فیلم ها را ببینیم. اگر هم اسامی فیلم ها از زمان مقرر دیرتر اعلام شد، به دلیل حجم زیاد آثار ارسالی بود.
دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر درباره آثار بخش نگاه نو گفت:۱۵ فیلم انتخاب شده اما ممکن است یکی دو تغییر هم در این بخش داشته باشیم.
رضاداد در خصوص بخش مستند جشنواره فیلم فجر اظهار کرد: این بحث مطرح بود که به دلیل «جشنواره سینما حقیقت»، این بخش را در جشنواره نداشته باشیم و این پرسش مطرح بود که وقتی جشنواره سینما حقیقت داریم، چه لزومی بر برپایی این بخش هست؟.
وی درخصوص لزوم وجود بخش مستند در جشنواره، گفت:دو دلیل در جلسه شورای سیاست گذاری برای برگزاری این بخش مطرح شد. اول اینکه جشنواره فیلم فجر تریبونی برای سینمای ایران است و چه خوب که از این فرصت برای تقویت سینمای مستند هم استفاده شود. دوم اینکه هرچه به مستندسازی توجه شود، به گسترش تولیدات سینمای ایران کمک می کند. همچنین می تواند در تغییر رویکرد بسیاری از فیلمسازان ما نیز که دچار محدودیت وضعیت اکران هستند، تاثیر داشته باشد.
رضاداد در ادامه این نشست با بیان اینکه برگزارکنندگان جشنواره به دنبال هم افزایی جشنواره های مختلف هستند، افزود:این بحث نیز مطرح شد که نامزدهای بخش فیلم های بلند مستند جشنواره سینما حقیقت در جشنواره فیلم فجر هم شرکت کنند. البته هر سه فیلم جشنواره سینما حقیقت در این دوره شرکت کرده بودند.
دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر همچنین گفت که ۲۲ فیلم در بخش سینمای مستند انتخاب و سه فیلم هم ذخیره نگه داشته شده است.9 فیلم از ۲۲ فیلم انتخاب شده در جشنواره سینما حقیقت با یکدیگر رقابت کرده بودند ولی ۱۳ فیلم دیگر برای اولین بار در جشنواره فیلم فجر به رقابت می پردازند.
نمایش ۴۰ فیلم ایرانی برای مهمانان خارجی فیلم فجر
وی ضمن اعلام آمار و ارقام حضور فیلمهای شرکت کننده در این جشنواره به نمایش ۴۰ فیلم ایرانی با ترجمه همزمان و زیر نویس برای مهمانان خارجی اشاره کرد.
رضاداد در خصوص تعداد فیلمهای بخش بینالملل گفت:در بخش سینمای بینالملل فیلم بلند سینمایی از ۸۰ کشور به دبیرخانه رسیده است. از این تعداد ۲۰۶ فیلم توسط دبیرخانه جشنواره بازبینی شد که با مقررات جشنواره همخوانی نداشت و ۱۴۷ فیلم باقی مانده به هیات انتخاب بین الملل ارایه شد. از میان این فیلم ها، تعداد ۵۰ عنوان فیلم در بخش های مختلف بین الملل جشنواره به نمایش درخواهد آمد.در بخش جام جهان نما و سینمای سعادت دو فیلم ایرانی با دیگر آثار رقابت خواهند داشت.
وی با اشاره به قسمتهای مختلف بخش سینمای بینالملل، خاطرنشان کرد:در بخش سینمای بینالملل جام جهان نما، کلیه فیلمهای غیر ایرانی محصول سال ۲۰۱۲ و یا ۲۰۱۳ و فیلم های ایرانی محصول سال ۱۳۹۲ هستند. ۱۰ فیلم غیر ایرانی و سه فیلم ایرانی در این بخش حضور دارد. در بخش بینالملل سینمای سعادت نیز ۱۰ فیلم غیر ایرانی و سه فیلم ایرانی نمایش داده میشود.
دبیر سی و دومین جشنواره فیلم فجر افزود:یکی از تغییرات امسال جشنواره فیلم فجر تلفیق بخش نمایشهای فیلمهای روز و جشنواره جشنوارههاست. در بخش نمایشهای ویژه ۳۳ فیلم از آسیا و ۱۱ فیلم سه بعدی حضور دارند. فیلم های این بخش از ۱۷ کشور جهان هستند.از ابتدای هفته آینده با قطعی شده زمان دریافت نسخه های اصلی نمایش فیلم ها، فهرست فیلم های بخش بین المللی به مرور اعلام خواهد شد البته باید اشاره کنم به دلیل تعطیل سال نو میلادی اعلام این اسامی به تعویق افتاد.
رضا داد با اشاره به بازار فیلم و مدیریت آن عنوان کرد:آقای وحید اسفندیاری هر سال مدیریت بازار فیلم را بر عهده دارد. همچنین امسال از علیرضا شجاع نوری که فرد تاثیرگذاری و شناخته شدهای است درخواست کردیم عهده دار مسئولیت بخش رقابتی سینمای بین الملل باشد و ایشان لطف کرد و به برگزار کنندگان جشنواره پیوست.در بازار فیلم هم آقای اسفندیاری به همراه همکارانشان تلاش می کنند که همان اتفاق سال های پیش بیفتد.
وی همچنین متذکر شد:بین ۶۰ تا۷۰ کمپانی خارجی از ۳۰ کشور دنیا در بخش بازار فیلم غرفه دارند. محل بازار فیلم را برای راحتی اهالی رسانه در طبقه دوم برج میلاد در نظر گرفتهایم تا فضای بیشتری برای حضور داشته باشند. ما پیشبینی ۱۵۰ مهمان خارجی را زمان برگزار جشنواره داریم، در حال حاضر ۱۱۶ مهمان برای حضور در جشنواره تایید شدند. تفاوتی که بخش بین الملل جشنواره سی و دوم با جشنواره سال های گذشته دارد این است که ما از امکان جشنواره فجر استفاده کردیم تا ۴۰ فیلم ایرانی را به صورت ترجمه همزمان و زیر نویس برای مهمانان خارجی نمایش دهیم.
به گفته دبیر سی و دومین جشنواره فیلم فجر، برای فیلمهای تولید شده سال جاری سینمای ایران در راهنمای بازار یک صفحه ویژه درج اطلاعات و چاپ پوستر در نظر گرفته شده است.همچنین در بخش مسابقه عکس و پوستر ۳۸ عکس از ۲۸ عکاس، ۴۷ پوستر فیلم از ۲۰ طراح و ۴۴ آنونس از ۲۵ سازنده حضور دارند. همچنین عکسهای بخش مسابقه در چهار گالری برج میلاد نمایش داده میشوند.
رضا داد با اعلام سینماهای نمایش دهنده فیلم های جشنواره سی ودومین توضیح داد: در سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر ۳۰ سالن سینما طی ۱۱ روز، هر روز سه تا پنج نوبت در نقاط مختلف شهر در نظر گرفته شده است. این سالنها شامل۲۱ سالن سینما، برای نمایش مردمی فیلم های سینمای ایران، شش سالن سینما برای نمایش سینمای بین الملل و سینما سعادت، دو سالن سینما، برای نمایش صنوف سینما و پنج سالن سینما، برای نمایش اهالی رسانه و داوری و بازار فیلم در برج میلاد است.
وی همچنین یادآور شد:در ضمن با حمایت استاندارمحترم تهران برای شهروندان عزیز شهر ری، سینمای راگا به سینماهای نمایش دهنده فیلم ها مردمی اختصاص داده شد.
دبیر سی و دومین جشنواره فیلم فجر از برگزاری همزمان این دوره از جشنواره در برخی از استان ها خبر داد و گفت: طی تعاملی که با وزارت کشور داشتیم قرار شده جشنواره سی و دوم به طور همزمان در استان ها نیز برگزار شود.
جشنواره سی و دوم به طور همزمان در استان ها برگزار می شود
رضاداد افزود: عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور به حضور پر رنگ فرهنگ و هنر در استان ها توجه ویژه ای دارد و مقید به برگزاری جشنواره در تمامی استان ها هستند.از همین رو طی جلسه ای که با وزیر کشور در خانه سینما داشتیم،توافق نامه ای بین سازمان سینمایی و وزارت کشور منعقد شد که جشنواره سی و دوم فیلم فجر همزمان با تهران در مراکز استان ها برگزار شود.این همزمانی برگزاری جشنواره به نوعی هدیه وزارت کشور و دولت تدبیر و امید به مردم ایران است.این توافق سنگ بنای تجهیز و ساخت سالن سینما در شهرستان ها خواهد بود و امید است روزی هیچ شهرستانی دیگر بدون سالن سینما نباشد.در دورانی از تاریخ سینما تعداد سالن های سینمای شهرستان ها از تهران بیشتر بود در واقع ۷۰ درصد سینمای کشور در شهرستانها بود اما اکنون این نسبت برعکس است.
وی در ادامه صحبت های خود با اشاره به تجهیز سالن های سینما در شهرستان ها برای نمایش فیلم های جشنواره سی و دوم، اظهار کرد: کار تجهیز سالن های سینما برای نمایش فیلم های جشنواره آغاز شده و قرار است تا پایان دی ماه تجهیز همه سالن های نمایش فیلم پایان برسد. همچنین قرار است بین ۱۵ تا ۲۰ فیلم در هریک از استان ها نمایش داده شود.
رضا داد با اشاره به نسخه نهایی فیلم هایی که دبیرخانه جشنواره رسیده است، گفت: آخرین مهلت ارسال نسخه نهایی آثار ۲۰ دی ماه بود اما خوشبختانه تاکنون ۱۵ نسخه نهایی از فیلم ها به دبیرخانه ارسال شده است.
دبیر این دوره از جشنواره فیلم فجر در ادامه صحبت های خود با اشاره به کاخ جشنواره (برج میلاد)، اظهار کرد: هماهنگی های لازم برای برگزاری یک جشنواره با کیفیت در کاخ جشنواره ها صورت گرفته است. از همین رو دکتر ابراهیم داروغه زاده قائم مقام دبیر جشنواره با تیم ستاد برگزاری خود به درستی توانسته امور لازم برای برگزاری هرچه بهتر جشنواره درکاخ جشنواره را انجام دهد.
وی درباره ثبت نام خبرنگاران برای حضور در کاخ جشنواره ها گفت: راه اندازی سامانه ثبت نام خبرنگاران بیشتر برای این بود که میزان تقاضای اهالی رسانه برای حضور در جشنواره را بدانیم و براساس امکانات و تقاضاها داشته باشیم و به با توجه به اولویت ها امکانات مناسب را برای حضور اهالی رسانه مهیا کنیم.
رضاداد درباره راه اندازی سایت جشنواره نیز متذکر شد: سایت جشنواره سی و دوم در فضای مجازی توانست به خوبی بدرخشد چراکه این سایت قابلیت ثبت نام فیلم ها، پیش فروش بلیت جشنواره ها، نظرسنجی، ثبت نام در کارگاه های تخصصی صاحبان حرفه های مختلف سینمایی را دارد.
دبیرسی و دومین جشنواره فیلم فجر درباره پیش فروش بلیت جشنواره، گفت: برای پیش فروش فیلم های جشنواره آمادگی لازم را داریم و تا ۲۵ دی ماه هم جزئیات پیش فروش اعلام می شود.
رضاداد در پایان درخصوص نکوداشت هنرمندان اظهار کرد: از سه بزرگوار هنرمند خانم هما روستا و آقایان مهدی هاشمی و جهانگیر میرشکاری به پاس یک عمر فعالیت در عرصه سینما سوابق روشنی دارند در این دوره از جشنواره تجلیل به عمل آید. همچنین سعی کردیم کتاب جشنواره را به بهترین شکل تهیه و در اختیار اهالی سینما و رسانه قرار دهیم ، این کتاب در مراسم افتتاحیه رونمایی می شود.
هیجان زده نیستیم، منطقی رفتار می کنیم
پس از پایان سخنان دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر، خبرنگاران رسانه های مختلف پرسش های خود را مطرح کردند.
اولین سوال درباره عدم حضور برخی از فیلم ها مطرح شد. دبیر جشنواره در پاسخ به این پرسش، گفت:ما هیچ تصمیمی نگرفته ایم که برخی فیلم ها در این جشنواره حضور داشته باشند یا خیر. رویکرد ما این است که ما برگزارکننده جشنواره ای هستیم که متعلق به تمام جامعه اسلامی کشور است. اسم این رفتارمان را هم گذاشته ایم «یک رفتار منطقی». ممکن است این رفتار منطقی از نظر برخی یک رفتار تندروی و از نظر برخی دیگر محافظه کارانه باشد. نه هیجان زده ایم و نه خیلی جوانیم که بخواهیم احساساتی شویم و فکر می کنیم که رفتارمان یه رفتار منطقی است. باید یک هیات انتخاب منطقی می گذاشتیم که گذاشتیم، همه پذیرفتند که این ترکیب هیات انتخاب یک ترکیب منطقی است. از این هیات انتخاب منطقی دفاع کرده ایم و دفاع می کنیم زیرا به هر حال هر جشنواره ای سیاست هایی دارد به مفهوم اینکه رویکردهایی دارد. البته محافظه کاری هم بد نیست به هر حال ما باید مواظب سینمای کشورمان باشیم. ما فقط طبق قانون و منطقی رفتار می کنیم و سعی می کنیم رفتار هیجانی نداشته باشیم.
رضاداد همچنین درباره بزرگداشت ها و سازندگان فیلم هایشان اظهار کرد: فیلم خانم روستا به پیشنهاد خودشان به آقای سجادی سپرده شد. این فیلم درحال آماده سازی است.آقای میرشکاری در حال حاضر بندر انزلی هستند و طی صحبت تلفنی که داشتیم مقرر شد روز پنجشنبه به تهران بیایند و در این مورد تصمیم گیری کنیم.آقای هم هاشمی سر صحنه فیلم تراژدی قاسم سبزیکار هستند و طی چند روز آینده تکمیل خواهد شد.دوستانی که در بخش تولید فعالیت می کنند منابع آرشیوی این فیلم ها و مصاحبه های با افراد مختلف را فراهم می کنند که به سرعت با نظر خود این دوستان سازندگان فیلم ها مشخص و منابعی که فراهم شده در اختیارشان قرار بگیرد.
دبیر جشنواره درباره رویکرد جشنواره به فیلم هایی که به انقلاب اسلامی ایران می پردازند، گفت: رویکرد جشنواره همیشه در راستای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بوده و هست. یکی از اولویت های ما همانطور که در مقررات جشنواره اعلام شده توجه به مضامین ارزشی است. انقلاب اسلامی ایران هم از مضامین دارای اولویت جشنواره است و طبیعی است که به این مضامین توجه ویژه ای خواهد شد.
رضا داد در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا فیلم هایی که در جشنواره شرکت می کنند پروانه نمایش دائم می گیرند یا موقت؟ اظهار کرد: بحث پروانه نمایش در دوره های مختلف جشنواره متفاوت بوده است و بستگی به وضعیت فیلم ها در آن دوره دارد. برخی از فیلم های این دوره پروانه نمایش دائم دارند و برخی دیگر هم به محض آماده شدن پروانه شان را دریافت می کنند. اگر شرایط به گونه ای شود که همه فیلم ها پروانه نمایششان را بگیرند که مشکلی نخواهد بود اما اگر فرصت لازم برای دریافت پروانه نمایش برای برخی فیلم ها وجود نداشته باشد، از آنجا که جشنواره ها باید اجازه نمایش فیلم از اداره نظارت و ارزشیابی داشته باشند، لذا ما برای این قبیل فیلم ها پروانه نمایش موقت می گیریم تا بعد از جشنواره خودشان طبق روال برای دریافت پروانه نمایش عمومی اقدام کنند.
وی در پاسخ به سوالی که آیا دبیر جشنواره این اجازه را دارد که وقتی فیلمی به دبیرخانه جشنواره تحویل داده می شود شخصا فیلم را از جشنواره خارج کند؟گفت:قطعا دبیر جشنواره اختیاراتی دارد، اما ما مبتنی بر قانون رفتار می کنیم و رفتار غیر قانونی انجام نمی دهیم. در مواقعی به این منظور که هیات انتخاب در مقابل سینماگر یا سینماگرانی قرار نگیرد اقدامات نظام مندی انجام می دهم. جشنواره ها دبیر دارند برای اینکه در شرایط خاص که نیاز به تصمیم استراتژیک هست، برای رفع نقاط ابهام مستقیما وارد عمل شده و با توجه به اعتمادی که اهالی سینما و جامعه به دبیر داشته و او را برگزیده اند ، تصمیم درستی اتخاذ کنند.
رضا داد در پاسخ به سوالی دیگری درباره تمهیداتی که برای تحوه پوشش اهالی رسانه اندیشیده شده است، گفت: تا این لحظه تعداد فیلم های انتخاب شده کمتر از سال گذشته است اما با این وجود با توجه به اینکه رویکرد من اتصال منطقی و ایجاد فضای مناسب برای گفتگوی موثر میان سینماگران ، مردم، اهالی رسانه، منتقدین است، هر گونه پیشنهادی که ارائه شود، مورد بررسی قرار می گیرد. ما هم شنوندگان خوبی هستیم و هم سعی می کنیم در صورت امکان به این پیشنهادات و راهکارها عمل کنیم.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد