
در یکی دو ماه گذشته حاشیههای مختلف و متعددی درارتباط با حوزه کتاب و بخصوص ممیزی و نظارت پیش از چاپ کتاب مطرح شد که گاه حتی از طرف خود وزیر ارشاد هم به این موضوع با برخی اظهارنظرهای جنجالی دامن میزد.
مدیر جدید این اداره پرحاشیه مسیر دشواری را پیش رو دارد، از طرفی مطالبات و انتظارات در مقایسه با گذشته از حوزه کتاب وزارت ارشاد بسیار بالا رفته است و از طرفی با وعدههای فراوانی رو به رو ست که در مواردی حتی به نظر امکانناپذیر میآید مانند طرح موضوع حذف ممیزی یا جایگزین کردن روشهای دیگر و موکول کردن آن به پس از انتشار کتاب یا مبحث نویسندگان ممنوعالقلم که توسط عالیترین مقام اجرایی کشور در رسانه ملی مطرح شد.
اما از این موارد که اغلب بر پایه شناخت ناکافی و گزارشهای نه چندان صادقانه استوار شده است اگر بگذریم آنچه دستکم در کوتاه مدت میتوان به آن دست یافت، روغنکاری مسیر و چرخه نظارت بر انتشار کتاب است، بهبیان دیگر بیشترین نارضایتی بحقی که ناشران و اهل قلم در دورههای گذشته از اداره کتاب ارشاد داشته و همچنان هم دارند، طولانی بودن زمان بررسی کتابها از طرف کارشناسان مورد اعتماد این وزارتخانه است که برطرفکردن آن میتواند هم در انگیزه نویسنده، مولف و مترجم تاثیرگذار باشد و هم در چرخه اقتصادی نشر بسیار نتایج مثبتی را در بر خواهد داشت.
این موضوع هم جز با افزایش کارشناسان و پیگیری مدیران میسر نمیشود و باید توجه داشت که افراد مورداعتماد اداره کتاب برای کارشناسی کتابها صرفا شغلشان بررسی کتاب نیست و از میان استادان دانشگاه و نخبگان فرهنگی انتخاب میشوند که احتمالا مطالعه و کارشناسی کتابها را به دلایل مختلف از جمله شاید مباحث مالی و... در اولویت برنامههای کاری خود قرار نمیدهند و میتوان با در نظر گرفتن برخی مشوقها و افزودن افراد به گروههای کارشناسی تا حد زیادی این مساله را یک بار برای همیشه حل و فصل کرد.
سینا علیمحمدی - دبیر گروه فرهنگ و هنر
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس انستیتوپاستور ایران در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
علی بخشیزاده، معاون صدای رسانهملی در گفتوگو با «قابکوچک» مطرح کرد