به گزارش مهر، حمید چیت چیان گفت: تهران برای نخستین بار در فصل سرد دچار کم آبی است. در اطراف تهران 5 سد احداث شده اما میزان ذخایر آنها حدود 40 درصد کمتر از سال گذشته است و میتوان گفت که برای نخستین بار در تهران در فصول سرد با کمبود منابع آبی روبرو هستیم
وزیر نیرو با بیان اینکه در حال حاضر در زاهدان، اهواز، آبادان، اصفهان و تهران برای تامین آب نگرانیهایی وجود دارد اظهارداشت: هنگامی که جمعیت شهرها افزایش پیدا می کند و نیاز به منابع آبی بیشتر می شود و یا کمبود آب یا آلوده شدن چاهها و کاهش آبدهی آنها رخ می دهد، کلانشهرها دچار مشکل میشوند.
نگرانی تامین آب در 6 کلانشهر
چیت چیان همچنین به مشکل کم آبی در همدان اشاره کرد و گفت: آب مورد نیاز همدان از طریق سد اکباتان تامین میشد اما با افزایش جمعیت، منابع این سد کفایت نکرد بنابراین ارتفاع سد را افزایش دادیم اما باز هم کفاف نداد.
وی افزود: چاههای منطقه نیز به میزان لازم آب را تامین نمیکردند بنابراین در تالوار (مرز استان کردستان و زنجان) سدی را احداث کردیم که بزودی به بهره برداری میرسد و با خط لولهای به میزان 140 کیلومتر، آب را برای تامین نیاز بخش شرب به همدان منتقل می کنیم.
وی ادامه داد: با توجه به کمبود اعتبار، این طرح عقب افتاده است و در خصوص تامین آب این شهر مشکلاتی داریم. وزیر نیرو سپس با اشاره به توجه ویژه دولت یازدهم به برگزاری نشست های شورای عالی آب اظهار داشت: از ابتدای فعالیت دولت یازدهم تاکنون، این شورا دو بار تشکیل جلسه داده است در حالی که در 10 سال گذشته فقط هفت بار نشست این شورا تشکیل شده بود.
وزیر نیرو تصریح کرد: بخش عمده تصمیم گیریها مربوط به مدیریت مصرف به ویژه در بخش کشاورزی است که بیشترین نقش مدیریت مصرف برعهده مردم است و دولت در این زمینه مردم را کمک می کند. به گفته وی، وزارت نیرو و وزارت جهادکشاورزی در این امر جدی هستند و این کار در حد اعتباری که اختصاص داده شده است، خوب انجام می شود اما نیازمندیم کشاورزان توجه بیشتری در نوع مصرف داشته باشند.
وضعیت دشت ها خطرناک شد
وی با بیان اینکه اکنون عمده دشتهای کشور به دلیل برداشتهای اضافی آب در وضعیت بسیار خطرناکی قرار دارند گفت: آسیب عدم مراقبت در نحوه مصرف آب، در درجه نخست نصیب کشاورزان می شود و ما می خواهیم کشاورزان دچار مشکل نشوند بنابراین باید در افزایش بازده آبیاری به ما کمک کنند.
چیت چیان با بیان اینکه در زمان کنونی برای مدیریت مصرف فقط روشهای تشویقی به کار گرفته می شود افزود: این در حالی است که در بسیاری از کشورهای جهان الزاماتی در این زمینه وجود دارد و همه کشاورزان باید از الگوی کشت تبعیت کنند.
وزیر نیرو تصریح کرد: الگوی کشت در ایران به صورت کامل تدوین نشده اما برای 609 دشت، این الگو در حال آماده شدن است. وی با بیان اینکه 92 درصد از مصارف کل آب در بخش کشاورزی، شش درصد در بخش شرب و دو درصد در بخش صنعت است اظهارداشت: اگر کشاورزان بازده آبیاری را 10 درصد افزایش دهند، به اندازه 9.2 درصد کل منابع آب ذخیره میشود و در این موضوع برنامه ریزی دقیق انجام دادیم تا برای تابستان آینده آماده باشیم.
وی در خصوص آخرین وضعیت دریاچه ارومیه نیز گفت: کارگروهی در این خصوص توسط دولت تشکیل شد که برای تالاب های دیگر کشور نیز فعالیت هایی انجام می دهد. برای نجات دریاچه ارومیه 43 راهکار تایید و براساس ارزیابی های فنی و زیست محیطی 19 راهکار دارای اولویت شناخته شد.
تغییر 5 ساله شرایط دریاچه ارومیه
چیت چیان اجرای پروژه انتقال آب از جنوب دریاچه در دو سال آینده، آغاز مطالعه انتقال آب از دریای خزر و تکمیل مطالعه ها در شش ماه، لایروبی رودخانههایی که به دریاچه ارومیه می رسند، برداشت موانع ورودی آب، توقف توسعه کشاورزی در حوضه، توقف سدهای در دست مطالعه در حوضه دریاچه ارومیه، بازنگری در اجرای سدهای در حال اجرا و مطالعه در مورد تاثیر جاده شهید کلانتری در دریاچه ارومیه را از جمله طرح های اولویت دار برای علاج بخشی دریاچه ارومیه عنوان کرد.
وزیر نیرو تصریح کرد: اگر منابع کافی در بودجه سال 93 و سالهای آینده برای نجات دریاچه ارومیه تعریف شود، امیدواریم در عرض چهار تا پنج سال آینده روند دریاچه را تغییر دهیم که البته برای احیای آن به زمان بیشتری نیاز است.
وی با بیان اینکه یکی از اقدامات اساسی مورد توجه وزارت نیرو و دولت، ساماندهی رودخانههای مرزی، رودخانههای داخلی و به ویژه رودخانه کارون است گفت: اگر لایروبی کارون انجام شود، امکان تردد قایقها و کشتیها ایجاد میشود.
چیت چیان ادامه داد: وزارت نیرو از سال های گذشته فعالیت هایی را در این رودخانه آغاز کرده اما محدودیت منابع مالی، روند حرکت را کند کرده است که امیدواریم در سالهای آینده این کار سرعت بیشتری بگیرد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد:
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
امین شجاعی، کارگردان و تهیهکننده مینیسریال «دم زندگی» در گفتوگو با «جامجم» از شیرینیهای تولید اثر تلویزیونی در فضای کرمان گفت
شکیبا حسینی، رهبر ارکستر سمفونیک رنسانس در گفت و گو با «جام جم» مطرح کرد