شفا

دنیا دور سرم می‌چرخد

احساس می‌کنم اتاق دور سرم می‌چرخد... اگر چشمانم را ببندم سرم گیج می‌رود و حالت تهوع پیدا می‌کنم... گاهی وقتی راه می‌روم احساس می‌کنم تعادل ندارم... اینها شرحی از شکایت سه بیمار مختلف از سرگیجه است.
کد خبر: ۶۲۰۶۰۸
دنیا دور سرم می‌چرخد

سرگیجه یک مشکل و علامت شایع است که علل مختلف و تظاهرات متفاوتی دارد و گاهی برداشت بیمار از حالت خود با تعریف سرگیجه در پزشکی متفاوت است.

احساس گیجی و منگی، نداشتن تعادل، سیاهی رفتن چشم و احساس سبکی سر از جمله شکایاتی است که بیماران از آنها به عنوان سرگیجه یاد می‌کنند، اما شاید این علائم با تعریف سرگیجه در پزشکی متفاوت باشد. سرگیجه در پزشکی دو تعریف جداگانه دارد؛ سرگیجه واقعی و کاذب.

 سرگیجه واقعی حالتی است که فرد احساس می‌کند محیط اطراف به دور سرش می‌چرخد یا این که خودش در حالت چرخش در محیط اطراف است.

سرگیجه واقعی می‌تواند علل مختلفی داشته باشد مانند مشکل سیستم عصبی مرکزی، تومور مغزی و مشکلات گوش داخلی مانند عفونت و التهاب یا بیماری‌«مینیر».

اما احساس سنگینی یا سبکی سر و سیاهی رفتن چشم می‌تواند سرگیجه کاذب تلقی شود که علل مختلفی دارد؛ مانند اختلالات فشار خون، دیابت، افت قند خون، مشکلات چشمی، عیوب انکساری، خستگی، اضطراب و استرس، ضربه به سر، میگرن، مشکل ستون فقرات گردنی، ام‌اس، پارکینسون و کم‌خونی بنابراین درمان سرگیجه حتما باید با توجه به علائم همراه و علت آن انجام شود.

یکی از علل سرگیجه بیماری مینیر است که با وزوزگوش، کاهش شنوایی و حالت تهوع همراه است.

علت این بیماری افزایش فشار گوش میانی است. مینیر یک بیماری عود کننده است و متاسفانه به درمان‌های رایج پاسخ مناسبی نمی‌دهد.

طب سوزنی روش درمانی بسیار مفیدی برای کاهش علائم آزاردهنده مینیر بویژه سرگیجه است.

در بیمارانی که سرگیجه واقعی دارند باید علت سرگیجه از جمله مشکلات گوش مورد بررسی قرار گیرد و درمان بر اساس شرایط بیمار و علل سرگیجه انتخاب شود؛ هر چند گاهی این‌گونه سرگیجه‌ها درمان مشخصی ندارد.

«جینگکو» گیاهی است که با بهبود جریان خون مغزی می‌تواند باعث کاهش علائم سرگیجه باعلل مختلف مغزی باشد.

زنجبیل نیز تاثیرات قابل ملاحظه‌ای در کاهش سرگیجه، بویژه سرگیجه همراه تهوع و استفراغ دارد. زنجبیل در کاهش علائم مینیر نیز موثر است.

نوشیدن ترکیب گیاه لاوندر (اسطوخودوس) و عسل نیز می‌تواند در کاهش سرگیجه موثر باشد. به بیمارانی که از سرگیجه رنج می‌برند، توصیه می‌شود رژیم غذایی کم نمک و کم چربی استفاده کرده و مایعات بیشتری مصرف کنند.

از علل شایع سرگیجه کاذب افت فشار خون بویژه علت خستگی است. به افرادی که دچار این‌گونه سرگیجه‌ها می‌شوند، توصیه می‌شود روزانه عسل و پودر سیاه‌دانه را در آب گرم مخلوط کرده و میل کنند.

طب سوزنی می‌تواند روش موثری در درمان انواع سرگیجه باشد، بویژه در سرگیجه‌های واقعی با علل مغزی و عصبی یا سرگیجه‌هایی که با از دست رفتن تعادل همراه است.

مکانیسم طب سوزنی بهبود جریان خون مغزی، کاهش التهاب گوش یا آزاد کردن بعضی مواد شیمیایی در پایانه‌های عصبی است.

علت بسیاری از سرگیجه‌های کاذب، اضطراب و استرس است. دم‌کرده بابونه، سنبل‌الطیب و اسطوخودوس می‌تواند درمان موثری برای این‌گونه سرگیجه‌ها باشد.

ماساژ ناحیه شقیقه‌ها با روغن بابونه یا نعنا نیز مفید است. فشار دادن محل تلاقی گردن و جمجمه در ناحیه پس سرهم می‌تواند در کاهش انواع سرگیجه مفید باشد.

حجامت نیز البته با نظر و از‌ سوی پزشک در کاهش بعضی سرگیجه‌ها بی‌تاثیر نیست.

دکتر امیرهومن کاظمی - متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها