به گزارش جامجم آنلاین به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام)، معصومه ابتکار در تشریح دستاوردهای اجلاس ورشو با اشاره به اهمیت این اجلاس و حضور 70 وزیر از 190 کشور در سطح نمایندگان عالی، گفت: بر اساس ارزیابیها این نشست علاوه بر اینکه یک نشست مهم زیست محیطی تلقی میشود، نشست اقتصادی و سیاسی مهم نیز تلقی میشود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه پروتکل کیوتو در سال 2012 به پایان میرسد، اهمیت مذاکرات این اجلاس را در تمدید مهلت تعهدات کشورها در پروتکل کیوتو عنوان کرد.
معصومه ابتکار با اشاره به اینکه در این اجلاس بیشتر کشورها گزارش وضعیت تغییرات آب و هوایی را ارائه کردند،تصریح کرد: اقداماتی برای کاهش گازهای گلخانهای در سطح دنیا انجام شده است ولی میزان آن کافی نیست و برای روند تغییرات جهانی آب وهوای جهان نگران کننده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از طرح مسائلی همچون توفان غیر مترقبه در فیلیپین،آسیب رسیدن به سواحل، به زیر آب رفتن جزایر و بسیاری از پدیدههای که در اثر تغییرات شدید آب و هوایی در جهان رخ داده است ؛در این اجلاس خبر داد و گفت: همه کشورهای جهان با مساله تغییرات آب و هوا در گیر و متحمل اثرات آن هستند.
معصومه ابتکار با اعلام اینکه هیات مذاکره کننده در نوزدهمین اجلاس تغییرات آب و هوا از چند ماه قبل برای حضور قوی در این اجلاس فعالیت داشتند، افزود: این هیات با حضور نمایندگان وزارتخانه نفت، نیرو،صنعت معدن و تجارت، امور خارجه، سازمانهای انرژی اتمی،معاونت حقوقی ریاست جمهوری و معاونت علمی و فناوری ریاست در ورشو لهستان حضور فعالی داشت.
وی با تاکید بر اینکه باید تلاش شود هیات مذاکره کننده قوی، خاص تغییرات آب و هوا توانمند سازی شود تا منافع کشورها حفظ شود؛ افزود: هنوز فاصله قابل توجهی برای داشتن هیات ایرانی توانمند در همه ابعاد علیرغم کارهای خوبی که صورت گرفته است؛ داریم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به حضور خود در آکادمی دیپلماتهای اروپایی،گفت: در این دیدار بر ترویج دیپلماسی صلح در جهان و جلوگیری از بسیاری از مخاطرات با ترویج این تفکر تاکید شد.
وی در ادامه به دیدار با وزیر محیط زیست لهستان و رئیس نوزدهین اجلاس اعضای کنوانسیون تغییرات آب و هوا در سفر کاری خود به ورشو اشاره کرد و گفت: در این ملاقات پیرامون مسائل دوجانبه که در گذشته فعالیتهای خوبی بین این دوکشور انجام شده است،بحث و بررسی شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه صندوق ملی محیط زیست ایران بر اساس الگوی و تدبیر صندوق کشور لهستان راه اندازی میشود، گفت: در این خصوص با طرف لهستانی مذاکراتی انجام شد.
همچنین در این دیدار پیشنهاد شد دوره آموزشی برای روسای پارکهای ملی ایران در کشور لهستان برگزار شود.
وی ادامه داد: در سخنرانی افتتاحیه نوزدهمین اجلاس تغییرات آب و هوا در مورد مواضع کشور ایران و آسیبهای که کشور از منظر آلودگی هوا دیده است، صحبت شد.
تسریع در راهاندازی صندوق منطقهای گردوغبار
رئیس هیات مذاکر کننده در نوزدهمین اجلاس کنوانسیون تغییرات آب و هوا در ادامه به نشست مشترک هیات ایرانی با رئیس برنامه محیط زیست سازمان ملل اشاره کرد و گفت: در این دیدار بر ادامه همکاری ها،انجام پروژههای مشترک، تسریع در راه اندازی صندوق منطقهای گرد و غبار، همکاری در تدوین سومین گزارش ملی وضعیت محیط زیست ایران تاکید شد.
معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بان کی مون دبیر کل سازمان ملل دیدار کرد و در این ملاقات دکتر ابتکار از انتظارات کشور ایران،همکاری و نقش آن در بهبود مناسبات زیست محیطی سخن گفت.
وی همچنین از تاسیس دبیرخانه مشترک بینالمللی بین برنامه محیط زیست سازمان ملل و برنامه انسان و کره مسکون در دیدار با دبیر کل سازمان ملل خبر داد.
معصومه ابتکار از افزایش همکاری با کشور ژاپن در دیدار با وزیر محیط زیست ژاپن خبر داد و گفت: بزودی تفاهم نامهای برای مدیریت تالاب انزلی با جایکا امضا میشود.
همچنین وی از ادامه همکاریهای سازمان حفاظت محیط زیست برای مدیریت تالاب دریاچه ارومیه، گرد و غبار و آلودگی هوا نیز خبر داد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از دیدار هیات ایرانی با کریستنا فیگورس رئیس کنوانسیون تغییرات آب و هوا نیز خبر داد و گفت: در این دیدار بر افزایش بهره مندی ایران از کنوانسیون ،ایجاد مرکزی در منطقه برای خشکسالی و مدیریت تالابها تاکید شد.
اوزون و گوگرد مقصران احتمالی مسمومیت مردم اهواز
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در حاشیه این اجلاس نشست اضطراری در مورد آلودگی هوای اهواز با بیان این که دستگاههای پایش علت این پدیده را نشان نمیدهد ،گفت: بررسیهایی که انجام شده است نشان میدهد این پدیده در اثر آلاینده اوزون و ترکیبات گوگردی است ولی بطور قطع علت این پدیده را نمیتوان گفت.
وی با اعلام اینکه دستگاههای سنجش آلایندههای خاص به اهواز ارسال شده است،افزود: منشاء آلودگی هر چه سریعتر در حال بررسی است و ممکن است این پدیده ناشی از آلایندههای دیگر باشد.
به گفته وی، بر اساس بررسیهای متعددی که توسط کارشناسان و محققان صاحب نظر در این خصوص انجام شده به احتمال زیاد افزایش آلاینده اوزون و گوگرد عامل بیماریهای تنفسی پیش آمده در شهر اهواز است چرا که تنها این آلایندهها میتوانند موجب بروز ناگهانی بیماریهای تنفسی و یا تشدید حملات آسمی شوند.
وی تصریح کرد: البته هنوز به طور قطع نمیتوان علت بروز و افزایش بیماریهای تنفسی در شهر اهواز را عنوان کرد اما امروز دستگاههای سنجش میزان آلایندهها به این استان ارسال شده و امیدواریم که با اندازه گیری آلایندهها توسط این دستگاهها بتوان علت دقیق ماجرا را پیدا کرد.
وی در پاسخ به اینکه اگر سازمان حفاظت محیط زیست چنین امکانی را پیش از این هم داشته چرا در هنگام بروز این مشکل از این دستگاهها استفاده نکرده است گفت: اولا تعداد این دستگاهها محدود است در ثانی این دستگاهها در هشت سال گذشته تقریبا از کار افتاده بودند و کسی به درستی از آنها استفاده نمیکرد.
وی با اشاره به اینکه در سفری که حدود 2 هفته پیش به استان خوزستان داشتم شبکهای از دستگاههای سنجش آلودگی هوا شامل 15 ایستگاه در کل استان و 4 ایستگاه در شهر اهواز راه اندازی شد.
یک آلاینده ناشناخته در اهواز عامل بروز بیماری
وی تصریح کرد: آنچه که اندازه گیریها نشان میدهد افزایش گازها در این مدت در اهواز رخ نداده است بنابراین یا دستگاهها مشکل دارند و یا این که آلاینده ناشناخته دیگری عامل بروز بیماری است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: مذاکرات گوناگونی با مسوولان کشورهای مختلف در منطقه برای کاهش میزان گرد و غبار انجام شد و همچنین از سازمانهای بینالمللی نیز قولهای مساعدی برای رسیدگی به وضعیت آلودگی شهر اهواز و چهار شهر غربی کشور که تحت تاثیر شدید ریزگردها هستند انجام شد و قولهای مساعدی برای رفع این معضل داده شد.
خودروسازان تا پایان سال استاندارد یورو 4 را رعایت کنند
ابتکار در بخش دیگری از سخنان خود به نشستی که در استانبول با وزیر نفت این کشور در خصوص ارتقاء استاندارد سوخت به سوخت یورو 4 داشت اشاره کرد و افزود: در این نشست وزیر نفت قول داد با وجود تمام محدودیتیهایی که در وزارت نفت وجود دارد و علی رغم تحریمها که نقش عمدهای در نرسیدن به استاندارد یورو 4 داشته اند اقدامات لازم برای ارتقاء استانداردها را در اولین فرصت فراهم کنم.
وی در پاسخ به این سوال که پیش بینی میکنید که تا پایان سال جاری خودروسازان خودرو با استاندارد یورو4 تولید کنند گفت: انتظار داریم که خودروسازان به تعهدات خود در این زمینه عمل کنند اما فراموش نکنید که 100 روز از آغاز کار اینجانب گذشته و به محض فراهم شدن مقدمات کار فشارهای لازم برای اجرای تعهدات بر خودروسازان وارد خواهد شد.
ابتکار در پاسخ به این که چرا مانع از شمارهگذاری تعداد زیادی خودرو در روز نمیشوید گفت: در حال حاضر ساز و کار لازم برای این موضوع در دست بررسی است و تا حدودی این موضوع کنترل شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به اینکه به اعتقاد شما سهم سوخت و یا خودرو در آلودگی هوا بیشتر است گفت: بسته به شرایط و نوع خودرو گاهی سوخت غیراستاندارد و در برخی مواقع خودرو غیراستاندارد نقش عمدهای در افزایش آلایندههای هوا دارد.
معصومه ابتکار تحریمها را در کنار عوامل دیگر یکی دیگر از مشکلات عدم دستیابی وزارت نفت و وزارت صنعت و معدن به سوخت و خودرو استاندارد معرفی کرد و افزود: در نشست تغییرات آب و هوا از سران کشورها و سازمان ملل خواستیم که این تحریمهای غیرقانونی را لغو کنند چرا که نقش عمدهای در تغییرات آب و هوایی دارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این که بنزین یورو 4 و گاز طبیعی بهترین نوع سوختی هستند که میتوان از آن استفاده کرد یادآور شد: سازمان بهداشت جهانی در گزارش اخیر خود اعلام کرده است گازوئیل در بهترین شرایط باز هم ذرات دودهای تولید میکند که میتواند سرطان زا باشد در حالی که این شرایط برای بنزین یورو4 و گاز طبیعی صدق نمیکند.
سازمان هواشناسی پیشبینیهای دقیقتری ارائه دهد
وی درخصوص موضع سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با طرح زوج و فرد سراسری خودروها تاکید کرد: این سازمان به هیچ عنوان با دائمی شدن این طرح موافق نبود اما اگر سازمان هواشناسی به دستگاههایی مجهز شود که بتواند پیش بینیهای دقیق تری ارائه دهد میتوان از یکی دو روز پیش انباشت آلایندهها و چند روز پس از آن این طرح را اجرا کرد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد