سردار اسماعیل احمدی مقدم شب گذشته در برنامه تلویزیونی پایش در خصوص برنامه های پلیس برای تامین امنیت اقتصادی اظهار داشت: پلیس به دلیل مسئولیت های مستقیم و غیرمستقیم در بسترسازی امنیت برای اقتصاد پایدار نقش آفرین است. امروز امنیت زیرساخت اقتصاد است و هر کجا که ناامنی زیاد باشد سرمایه گذاری نیز کاهش می یابد. خوشبختانه امروز کشور در شرایط امنیتی مناسبی قرار دارد
وی ادامه داد: هیچ کجای کشور برای سرمایه گذاران مشکل امنیتی به وجود نمی آید و خوشبختانه دیگر خبری از اشرار و تروریست ها نیست ضمن اینکه مناطق بحرانی ابتدای انقلاب همانند بلوچستان و شمال غرب کشور نیز امروز از امن ترین نقاط کشور است. به جرات می توان گفت در کشور ما ناامنی مانع سرمایه گذاری نیست.
به گفته رئیس پلیس کشور مبارزه با جرایم اقتصادی، قاچاق کالا و ارز، شرکت های هرمی، جرایم مالی، بانکی، اینترنتی و کلاهبرداری بر عهده پلیس است. در حوزه کشف جرم نیز شاهد افزایش توان کشف هستیم ضمن اینکه پلیس باید به پیش بینی و پیشگیری برسد.
احمدی مقدم افزود: در حوزه راهور ایمنی و استاندارد خودرو، کاهش تلفات و جلوگیری از قاچاق سوخت نیز اقدامات دیگر موثر پلیس برای تامین امنیت اقتصادی است. اگر بتوانیم کشته های رانندگی حتی یک نفر کاهش دهیم کمک اقتصادی زیادی به کشور شده است. در حوزه اماکن نیز برخورد با احتکار کنندگان، قاچاق دارو، دلار فروشان و سفته بازان از دیگر وظایف پلیس در تامین امنیت اقتصادی است.
وی در پاسخ به سوال مجری در خصوص این که بر اساس آمارها از نظر تامین فضای حمایت قانونی کسب و کار و فساد اداری آمار خوبی در دنیا نداریم، گفت: آمارهایی که در مورد فساد اداری داده می شود نشان دهنده وضع دقیق ما نیست چرا که هیچگونه همکاری مستقیم با مراکز نظرسنجی نداریم و کارهایی که از دور انجام شود دقت لازم را ندارد. اخیراً سازمان بازرسی همکاری های با این گروه ها را شروع کرده است.
به گفته رئیس پلیس کشور باید جلوی رانت خواران گرفته شود و مراحل اعطای تسهیلات قانونی بوده و وضعیت روشنی داشته باشد.
وی با انتقاد از اینکه برخی از قوانین ما در خصوص مبارزه با قاچاق کالا و ارز مربوط به 80 سال گذشته است، تاکید کرد: در ابتدای انقلاب 25 درصد جمعیت کشور شهرنشین و 75 درصد روستایی بودند که این آمار امروز به 60 میلیون شهرنشین تبدیل شده است. علاوه بر سکونت های شهری مردم ما نخبه تر شده اند اما متاسفانه قوانین با توسعه شهری به روز نشده است. امروز قانون قاچاق کالا و ارز مربوط به سال 1310 است و کارایی لازم را ندارد.
احمدی مقدم افزود: ساختارهای اداری نیز باید برای مقابله با قاچاق و سایر تخلفات تخصصی شود که ما به عنوان پلیسی که شعارمان تخصصی کردن بود پلیس های قاچاق کالا ون ارز و جرایم اقتصادی را تشکیل دادیم و خوشبختانه دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی تشکیل شد. کار آموزش کارآگاهان پلیس نیز امروز در وضعیت مناسبی است و بهترین وضعیت را در رسیدگی به پرونده ها دارد.
نمی خواستیم در بازار ارز ورود کنیم
رئیس پلیس کشور در خصوص ورود پلیس به بازار ارز همزمان با بحران های گذشته گفت: در زمان بحران هر دستگاهی هر چه به ذهنش می رسد انجام می دهد تا مشکل حل شود. در آن زمان کمیته هایی با حضور کمیسیون اقتصادی دولت و بانک مرکزی تشکیل شد و ما در آنجا اعلام کردیم موافق نیستیم پلیس وارد بازار ارز شود اما اگر هر تصمیمی گرفته شود به آن عمل می کنیم. آن مجموعه تصمیم گرفت که پلیس مداخله کند که متاسفانه اوضاع بدتر شد. به آنها گفتیم چگونه می خواهیم مشخص کنیم که چه کسی دانشجو است، چه کسی دلال است یا چه کسی برای مسافرتش می خواهد در بازار ارز تهیه کند که پس از مشخص شدن این موضوع برخی التهابات فروکش کرد و خوشبختانه از مدیریت فروش ارز به مدیریت تقاضا رسیدیم.
وی افزود: در سال گذشته 20 میلیارد دلار کالای رسمی و قاچاق کمتر وارد کشور شد و 15 میلیارد دلار صادرات داشتیم که این نشان می دهد 35 میلیارد دلار ارز در کشور وجود داشت.
رئیس پلیس کشور افزود: مشکلات در عرضه دلار بود به صورتی که در آن زمان قاچاقچیان با بردن ریال از کشور از اقلیم کردستان عراق دلار وارد می کردند که ما گفتیم اگر در آنجا وارد شویم نتیجه به دست نمی آید. اوضاع در شرایطی بودکه در شهرستان های مریوان و سردشت چک پول های 50 هزار تومانی را تا 60 هزار تومان خریداری می کردند و تقاضای اسکناس بسیار بالا بود. البته این روش برای تامین دلار روش بدی نبود.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص میزان جرایم سایبری و کلاهبرداری های در قالب شرکت های فروش کالا اظهار داشت: نباید به هر فروشنده ای اعتماد کرد و مردم باید خریدهای اینترنتی را از فروشگاه های معتبر انجام دهند البته برخی رسانه ها نیز در هنگام چاپ آگاهی دقت لازم را ندارند.
احمدی مقدم در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص اینکه آیا دستگاه های مقصر در تصادفات نیز معرفی می شوند، افزود: در قانون قبل فقط راننده مقصر بود اما با تصویب قانون جدید راهنمایی و رانندگی پس از 40 سال سهم خودروساز و راه مشخص شده و در کروکی پلیس میزان تقصیر آنها مشخص می شود.
وی در مورد اینکه چرا کالای قاچاق در شهرهای مرکزی ایران زیاد است، افزود: ما مشکلات قانونی زیادی داریم. برخی کالاها فقط در نقطه صفر مرزی و حاشیه مرز قاچاق محسوب می شوند و اگر وارد کشور شوند دیگر قاچاق نیست. امروز قانون جدید مبارزه با قاچاق کالا و ارز بین شورای نگهبان و مجلس در حال رد و بدل شدن است و فکر می کنم مجلس در حال رفع اشکال ایرادات شورای نگهبان است.
خوروهای پلیس هم جریمه می شوند
رئیس پلیس کشور در خصوص نقص فنی خودروهای پلیس و تخلفات این نیروها گفت: نقص فنی برای خودروی پلیس بسیار ناشایست است اما در مورد جریمه خودروی متخلف پلیس تا چندی قبل سیستم مشکل خواندن پلاک داشت اما با پلاک ملی جدید تمامی خودروهای پلیس در صورت ارتکاب تخلف جریمه می شوند البته علاوه بر جریمه این موضوع تخلف محسوب می شود.
ماجرای ورود خودروهای گران قیمت
احمدی مقدم در مورد اینکه چرا خودروهای گران قیمت در کشور وجود دارند و شماره گذاری می شوند گفت: برای شماره کردن هر خودرویی برگ سبز گمرک، تاییدیه و استاندارد و مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت لازم است و در صورت داشتن این تاییدیه ها و نداشتن مشکل فنی پلیس موظف است قانون را اجرا کند و این خودروها شماره گذاری شوند البته این که می آییم و ورزشکاران را استثنا می کنیم و در مقررات هم استثناهایی قائل هستیم خوب نیست.
احمدی نژاد گفت قلیان ها را جمع کنیم اما با فشار اتحادیه کوتاه آمد
رئیس پلیس کشور در خصوص قانون منع استفاده از دخانیات با بیان اینکه اینکه در دولت قبل آمدیم اقداماتی را انجام دهیم اما خود احمدی نژاد جلوی آن را گرفت، به جلسه شبانه در دفتر رئیس جمهور سابق اشاره کرد و افزود: خوشبختانه آقای لنکرانی وزارت بهداشت دولت نهم همت خوبی را در خصوص جلوگیری از رواج قلیان و مصرف دخانیات داشتند. وی صحبت هایی را با احمدی نژاد در مورد مضرات قلیان انجام داده بود. در زمان دولت نهم ساعت 10 شب احضار شدم در حالی که موضوع جلسه را نمی دانستم. در آن شب معاون اول و رئیس جمهور در جلسه حاضر بودند و گفتند بهتر است برای کنترل دخانیات تعرفه سیگار را زیاد کنیم و من ضمن مخالفت با این طرح گفتم این موضوع باعث می شود قاچاق کالا افزایش و میزان سموم سیگارها نیز به دلیل عدم کنترل افزایش یابد. در آن شب گفتند به هر حال باید در این خصوص اقدامی صورت گیرد.
وی ادامه داد: فردا شب جلسه ای با معاون اول رئیس جمهور برگزار شد و تصمیم گرفتند وارد میدان شویم و برخورد کنیم اما ما گفتیم نمی توان جلوی کار 50 هزار قهوه خانه را گرفت و قبول کردند که در قهوه خانه هایی که فقط چای و قلیان عرضه می کنند به جای قلیان دیزی و غذا عرضه شود تا آمدیم این طرح را اجرا کنیم با فشار اتحادیه احمدی نژاد کوتاه آمد.
به گفته احمدی مقدم رئیس جمهور سابق جوری رفتار کرد که انگار ما مدعی بودیم که می خواهیم این طرح را اجرا کنیم و دولت امروز می گوید این طرح اجرا نشود. این یک اجحاف در حق پلیس بود البته ما در آ زمان سکوت کردیم و معترض نشدیم. در مورد اتباع خارجی نیز همی گونه بودکه یک شبه تصمیم گرفتند همه اتباع را بیرون کنند که بعد از مدتی دیدیم بسیاری از صنعت کشور فلج شد چرا که نیروی کار وجود نداشت. من با تصمیم های یک شبه مخالفم و این تصمیمات به شکست منجر می شود.
وی تاکید کرد: در حوزه دخانیات باید اقدامات فرهنگی انجام شده و جایگزین ها مشخص شود. از این پس می گوییم وظیفه برخورد با وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت بهداشت است و اگر اصناف تمرد کردند پلیس اماکن در ابتدا اخطار و در مرحله دوم پلمپ می کند. وظیفه اول متعلق به آنها است نه اینکه ما برویم در همان مرحله اقدام پلیسی انجام دهیم. بعد از این که این طرح به دستور احمدی نژاد رها شدن میزان قلیانی ها نیز افزایش یافت.
در ادامه این برنامه عکسی در خصوص زدن قفل فرمان به خودروی پلیس مطرح شد که احمدی مقدم در این باره گفت: گاهی ممکن است مجرمان برای این که دست به اقدامات خلاف بزنند خودروی پلیس را سرقت کنند البته این موارد بسیار ناچیز است.
دولت بخواهد با سوء استفاده از خودروهای دولتی برخورد می کنیم
احمدی مقدم در مورد اینکه چرا برخی افراد از خودروهای دولتی سوء استفاده می کنند افزود: در دولت قبل نامه دادیم اجازه دهید این خودروها را متوقف کرده و به وزارتخانه بدهیم اما آنها قبول نکردند و گفتند فقط یک نامه به وزارتخانه ارسال شود. اگر دولت جدید بخواهد می توانیم خودروهای دولتی که از آنها سوء استفاده می شود را توقیف کرده و به وزارتخانه تحویل دهیم. متولی این موضع وزیر اقتصاد است و ما آماده ایم این کار را انجام دهیم. چندی قبل قصد خروج از فرودگاه ساری را داشتیم که دیدیم راه بندان است وقتی جلوتر رفتیم دیدیم خودروی رونیز پلاک دولتی ماشین عروس شده است.
وی در خصوص شناسایی ماموران قلابی گفت: اگر رفتار ماموری شک برانگیز بود مردم می توانند اسم مامور و ساعت عملیات را به پلیس 110 اطلاع دهند و در هر صورتی کارت شناسایی مامور را رویت کنند. اگر مردم تخلفاتی را از ماموران ما دیدند می توانند به شماره 110 و 197 اطلاع دهند.
احضار مردم برای جریمه غیرقانونی است
رئیس پلیس کشور با اشاره به اجرای 4 دوره طرح استانداردسازی رفتار اظهار داشت: ما فکر می کردیم با یک دوره بتوان طرح استانداردسازی برای ماموران کلانتری و راهور اجرا کرد اما امسال دوره چهارم در حال اجرا است. به عنوان نمونه نوع ارشاد کردن پشت بلندگوی خودروهای پلیس متفاوت بود که آن را استانداردسازی کردیم. هر جا ماموری بخواهد خودرویی را جریمه کند حق ندارد راننده را احضار کند و مامور باید به خودروی متخلف مراجعه کند. اگر ماموری از راننده بخواهد پیاده شود و به سمت مامور برود این یک تخلف است.
بیننده ای از احمدی مقدم در خصوص پلیس اماکن سوال کرد و پرسید آیا باید غذا و میوه ماموران در تالارها را فرد برگزار کنده بدهد. وی در این باره گفت: مسئول تالار باید در اداره اماکن تعهد دهد و فرد برگزار کننده مراسم تنها در تالار تعهدنامه ای را پر می کند هیچگاه از مردم نخواسته ایم سهم شیرینی یا شام ماموران را برای تالارها نگه دارند که این موضوع کذب محض است البته ممکن است همایش های بسیار بزرگی برگزار شود که نیاز به تامین امنیت دارد که این موضوع با توجه به اینکه نیروهای ما کم است در قالب یک قرارداد و استفاده از نیروهای شیفت استراحت انجام می شود.
شهروند دیگری در مورد کمک گرفتن ماموران کلانتری از کسبه پرسید که احمدی مقدم در پاسخ گفت: ماموران حق ندارند چیزی از مردم مطالبه کنند گاهی دیده می شود که می گویند خودکار و پوشه بخرید که این موضوع بسیار بد است و ماموران را از این کار منع کرده ایم.
مغازه ای را به خاطر نداشتن عکس رهبری و امام پلمپ نمی کنیم
احمدی مقدم در پاسخ به شایعاتی مبنی بر این که اگر در مغازه عکس رهبری و امام (ره) نباشد مغازه پلمپ می شود گفت: الزامی نیست که عکس رهبری و امام در تمامی مغازه ها نصب شود و حتی نصب این تمثال ها در برخی مغازه ها موجب وهن است. ماموران نیز حق ندارند بگویند چرا عکس امام راحل و مقام معظم رهبری نصب نشده است. باید بتوانیم در هر زمینه ای نظام صنفی را تقویت کنیم و متاسفانه باید بگویم امروز درصد بالایی از کسبه فاقد جواز هستند که ساماندهی این اماکن آدم را دچار سردرگمی می کند.
خودروسازان 40 درصد تولیدات سال 90 را تولید می کنند
شهروندی از رئیس پلیس پرسیده بود چرا هنوز پراید که گفته می شود ناایمن است شماره گذاری می شود؟ که احمدی مقدم در پاسخ اظهار داشت: برخی خودروها کف استانداردهای یورو 2 را دارند. خوشبختانه پروژه X100 پراید بسیار بهتر شده است اما ماشین دیگری نداریم که جایگزین پرتقاضاترین خودروی کشور کنیم. امروز نیسان در هر تصادفی باعث کشته شدن فرد می شود و سرانه تصادفات آن بسیار زیاد است اما همچنان تولید می شود. این خودروها را فراموش کردیم و فکری برای از رده خارج کردن آنها نکرده ایم. تولید شش ماهه خودرو امسال 40 درصد سال 90 است.
وی در خصوص فعالیت های اقتصادی پلیس گفت: ما صاحب بنیاد تعاون نیستیم و آن یک تعاونی کارکنان است در خصوص بانک قوامین نیز 30 مردم سهامدار هستند و برخی نیروهای از دیگر سهامداران آن هستند. این مجموعه هایی عمومی، اقتصادی هستند و به هیچ عنوان از بوجه دولت استفاده نمی کند در بنیاد تعاون 50 هزار نفر کار می کند که 300 نفر آنها مامور نیروی انتظامی هستند و از هیچ تسهیلاتی استفاده نیم کنند هم اکنون پلیس های که داری 9 سال سابقه باشند تسهیلات بین 30 تا 40 میلیونی بدون بهره برای خرید مسکن می گیرند در فعالیت های اقتصادی نیز هر کجا دولت امکان ورود ندارد ما وارد می شویم. پلیس به هیچ وجه در سفته بازی، سوداگری یا خرید و فروش ارز و دلار وارد نمی شود.
وی در مورد چک های برگشتی نیز گفت: باید قوانین مربوط به چک ها بازنگری شود.
رئیس پلیس کشور راه اصلاح جامعه را نقد دانست و در پایان این برنامه به هر سه نفر کاندیدای قهرمان هفته برنامه پایش هدایایی را تقدیم کرد.
گفتنی است بر اساس نظرسنجی این برنامه 75 درصد مردم معتقد هستند که برخورد با فساد و رشوه باید اولویت اول مبارزه باشد در حالی که 25 درصد معتقد بودند باید برخورد با قاچاق کالا و ارز در اولویت قرار گیرد. سردار احمدی مقدم در این خصوص گفت: به نظر من باید برخورد با فساد و رشوه در دستور کار قرار گیرد چرا که مشروعیت نظام را زیر سوال ببرد شاید نتوان یک مرز را کنترل کرد و اختلاف قیمت باعث ورود و خروج کالای قاچاق شود اما فساد مفهوم دیگری دارد و بسیار مخرب است.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد